Következő Előző Tartalom

5. Hibaelhárítás

Ne feledd, hogy az elrontott CD még mindig jó poháralátétnek. :-)

5.1 Nem működik Linux alatt

Először ellenőrizd, hogy az író működik-e a vele adott szoftverrel (azaz egy másik operációs rendszer alatt). Pontosabban:

Ha az író saját szoftverével sem működik, akkor a hardver ütközik valamivel, vagy hibás. Ha működik, és loadlin-t használsz a Linux indítására, akkor az a baj. A loadlin melegindítást csinál, a legtöbb hardver már inicializálva van ilyenkor, és ez megzavarja a Linux kernelt.

5.2 Hibaüzenet: No read access for 'dev=0,6,0'.

Linux alatt a C programkönyvtár néhány verziója nem kompatíbilis (azaz egy kissé hibás), tehát ha egy alkalmazást az egyikkel linkeltek össze, akkor nem fog működni a másikkal. Íme egy példa egy olyan hibára, amelyet egy előre lefordított bináris fájl okozott:

[root@Blue /dev]# cdrecord -eject dev=0,6,0
cdrecord: No such file or directory. No read access for 'dev=0,6,0'.

5.3 Nem működik a DOS és társai alatt

Próbálj Linuxot használni. DOS alatt pokolian nehéz SCSI meghajtóprogramokat telepíteni és konfigurálni. A Linux túl bonyulult? Ugyan már!

5.4 SCSI hibák égetés közben

Az ilyen hibák legvalószínűbb okai:

Különböző események hatására a SCSI eszközök lecsatolják magukat a SCSI buszról (elektronikusan) aztán újrakapcsolódnak. Ha ez a lehetőség nem elérhető (ellenőrizd a vezérlőkártya és a kernel paramétereit), akkor bizonyos írók bajba kerülnek égetéskor vagy a lemez lezárásakor.

Különösen az NCR 53c7,8xx SCSI meghajtóprogramnál figyeljünk, mert ez a lehetőség alapértelmezésben le van tiltva, úgyhogy először ezt kell ellenőrizni:

NCR53c7,8xx SCSI support         [N/y/m/?] y
  always negotiate synchronous transfers [N/y/?] (NEW) n
  allow FAST-SCSI [10MHz]        [N/y/?] (NEW) y
  allow DISCONNECT            [N/y/?] (NEW) y


Következő Előző Tartalom