Következő Előző Tartalom

1. Bevezetés

1.1 A Linux valóban megfelel neked?

DOS-ról (ez magában foglalja Windowst is) Linuxra akarsz váltani? Remek ötlet, a Linux technológiai értelemben felülmúlja a DOS-t, a Windows 9x-et, sőt a Windows NT-t is. De légy óvatos, ez nem jelenti azt, hogy számodra hasznosabb. A főbb különbségek a DOS/Windows és a Linux között a következőek:

Csak te tudod eldönteni, hogy mi kell neked. A Linux hatalmat ad a gép erőforrásai felett, de időbe telik, amíg megtanulsz élni vele. Ezért ha főleg kereskedelmi szoftverekre van szükséged, vagy nem szeretnél új parancsokat és fogalmakat megismerni, akkor jobban teszed, ha máshol nézel körül. Jó ha tudod, hogy sok kezdő adja fel a kezdeti nehézségek miatt.

Sokan dolgoznak azon, hogy a Linuxot egyszerűbb legyen használni, de ne hidd azt, hogy profi leszel, ha nem olvasol el egy csomó dokumentációt, és nem használod legalább egy pár hónapig. A Linux nem ad azonnal sikerélményt. Ezen figyelmeztetések ellenére hadd mondjam, hogy 100%-ig biztos vagyok abban, hogy ha te a megfelelő felhasználótípusba tartozol, akkor a Linuxban megtalálod a számítógépes Nirvanát. Mellesleg Linux és a DOS/Windows képes ugyanazon a gépen egyidejűleg létezni.

Előfeltételek a dokumentumhoz: feltételezem, hogy

Hacsak külön nem mondom, minden információ a jó öreg DOS-ra vonatkozik. Van itt-ott a Windowsra is utalás, de ne feledd, hogy a Windows és a Linux teljesen különböző, ellentétben a DOS-szal, ami halványan emlékeztet egy UNIX-ra.

Fontos megemlíteni, hogy ez a munka se nem egy teljes bevezető, se nem egy konfigurációs kézikönyv.

A dokumentum legfrissebb (angol) verziója megtalálható sokféle formátumban az ftp://sunsite.unc.edu:/pub/Linux/docs/howto FTP-helyen.

1.2 Igen, ez az! Mesélj még!

Installáltad a Linuxot a számítógépeden. Adtál magadnak egy azonosítót, (ha nem ez a helyzet, akkor gépeld be most, hogy adduser) és a Linux fut a gépeden. Éppen most ütötted be az azonosítódat és a jelszavadat, és most nézed a képernyőt hogy: ``Na és most mi van?''

Ne ess kétségebe! Már majdnem kész vagy, hogy ugyanazokat a dolgokat megtehesd, amiket annak idején a DOS-szal megtehettél, és még sokkal többet! Ha DOS/Windows-t futtatnál Linux helyett akkor a következő dolgokat tehetnéd:

Örömmel veheted tudomásul, hogy ezek a feladatok megvalósíthatók Linuxban is, méghozzá a DOS-hoz hasonló módon. A DOS alatt az átlagos felhasználó az elérhető több, mint 100 parancsból igen keveset használ: ugyanez elmondható -- egy bizonyos pontig -- a Linuxra is.

Bevezető fogalmak

A legjobb módja az új dolgok megtanulásának, hogy ha elkezdünk kísérletezgetni. Bátran kipróbálhatunk akármit, játszogathatunk a Linuxszal, -- ha nem ``root''-ként jelentkeztünk be, -- semmit nem ronthatunk el. Néhány szempont:

Segítség

Sokféleképpen kaphatsz segítséget. A legfontosabbak:

1.3 Konvenciók

Ebben a munkában a példák gyakran fognak a következő formában szerepelni: <...> egy kötelező argumentum, a [...] egy választható argumentum. Például:

$ tar -tf <file.tar> [> redir_file]

A file.tar-t kötelező megadni, de az átirányítás a redir_file-ba opcionális.

Az ``OEK'' azt jelenti, hogy ``további információkért Olvasd El a Kézikönyvoldalt''. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, milyen fontos a dokumentáció olvasása. A ``DOSWin'' a ``DOS/Windows''-t rövidíti.

Amikor egy parancs példájában a prompt #, akkor azt csak a root hajthatja végre.


Következő Előző Tartalom