Következő Előző Tartalom

11. A fennmaradó 1%

Valójában sokkal több, mint 1%...

11.1 A tar és gzip programok használata

A Unix alatt van néhány széles körben használt program fájlok tömörítésére és archiválására. A tar program archiválja a fájlokat -- hasonlóan a PKZIP-hez vagy a WinZIP-hez, de nem tömöríti, csak becsomagolja (Linux alatt a '-z' opcióval tömöríti is ;-). A

$ tar -cvf <archiv_nev.tar> <fajl> [fajl...]

sor egy új archív fájlt készít. Ha egy archív fájlt szeretnél kicsomagolni, a

$ tar -xpvf <archiv_nev.tar> [fajl...]

sorral teheted meg. Ha az archív fájl tartalmára vagy kíváncsi, akkor a

$ tar -tf <archive_name.tar> | less

sorral nézegetheted. Ha tömöríteni szeretnél akkor a compress és gzip programok állnak rendelkezésedre, bár a compress elavult, és jobb ha nem használod. A megfelelő parancsok:

$ compress <fajl>
$ gzip <fajl>

Ezek egy .Z (compress) vagy .gz (gzip) kiterjesztésű tömörített fájlt készítenek. Ezek a programok egyszerre csak egy fájlt képesek tömöríteni. A kitömörítéshez használd a

$ compress -d <fajl.Z>
$ gzip -d <fajl.gz>

sorokat, és OEK.

Az unarj, zip és unzip (PK??ZIP kompatíbilis) segédprogramok szintén elérhetőek. A .tar.gz vagy .tgz kiterjesztésű fájlok (tar programmal csomagolt, majd gzip-pel tömörített) ugyanolyan gyakoriak a UNIX világában, mint a .ZIP fájlok DOS alatt. A .tar.gz tartalmát a következő módon nézheted meg:

$ tar -ztf <fajl.tar.gz> | less

11.2 Programok telepítése

Először is: a telepítés a root feladata. A legtöbb linuxos programot .tar.gz archívum formájában terjesztenek, ami általában egy könyvtárat tartalmaz, amit úgy hívnak, mint a programot, és amiben fájlok és/vagy alkönyvtárak vannak. Ezt a /usr/local könyvtárban kiadott

# tar -zxf <archive.tar.gz>

paranccsal érdemes kibontani, és utána elolvasni a README és INSTALL fájlokat. A programokat többnyire forráskód alakjában terjesztik, amit le kell fordítanod, általában a make és utána make install parancsok kiadásával. Ha a csomagban van configure szkript, akkor előbb azt futtasd. Természetesen kell a gcc vagy a g++ fordítóprogram.

Más csomagokat a / könyvtárban kell kicsomagolni, ilyenek a Slackware .tgz csomagjai. Megint más csomagok tartalmazzák a fájlokat, de nem egy alkönyvtárban -- vigyázz, ne csinálj rendetleséget!. Mindig listázd ki az archív fájl tartalmát telepítés előtt.

A Debian és a Red Hat disztribúciók saját csomagformátummal rendelkeznek, ezek a .deb és az .rpm. Az utóbbi szélesebb körben elfogadott. Egy rpm csomag telepítéséhez add ki az

# rpm -i package.rpm

parancsot.

11.3 Tippek amik nékül nem boldogulsz

Hátralapozás: Nyomd le a <SHIFT + PAGE UP> billentyűkombinációt, és ekkor egy pár oldal visszalapozhatsz a képernyőn, attól függően, hogy mennyi a videomemóriád.

Képernyő alaphelyzetbe állítása: Előfordulhat hogy egy bináris fájl cat vagy more paranccsal való megjelenítése során tele lesz a képernyő mindenféle szeméttel. Gépeld be vakon a reset parancsot, ami rendbe teszi a dolgokat, vagy a következő karaktersorozat is segít: echo CTRL-V ESC c RETURN.

Szöveg másolása: konzolon lásd alább, X alatt a jobb egérgombbal kijelölheted a szöveget (továbbá pl. általában 2 kattintás a szót, három a teljes sort kijelöli), majd a középső (vagy a 2 szélső) egérgombbal átmásolhatod oda, ahova akarod. Valamint létezik egy xclipboard nevű program is (sajnos csak szövegekre), de ne tévesszen meg a lassú válaszideje.

Egérhasználat: telepítsd a gpm programot, ami egy egérmeghajtó a konzolhoz. Hasonlóan használhatod, mint fent, s akár a virtuális konzolok között is.

Üzenetek a kerneltől: nézd meg root-ként a /var/adm/messages vagy a /var/log/messages fájlt, hogy miket üzent a kernel, beleértve a rendszerindulást is. A dmesg parancs is hasznos.

11.4 Hol vannak az alkalmazások?

Ha gondolkozol, hogy lecserélheted-e a régi megbízható DOSWin alkalmazásodat egy linuxosra, javaslom, hogy böngészd végig a legnagyobb linuxos szoftvergyűjteményeket: ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux, ftp://tsx-11.mit.edu/pub/linux és ftp://ftp.funet.fi/pub/Linux. Egy másik jó kiindulópont a ``Linux Applications and Utilities Page'' http://www.xnet.com/~blatura/linapps.shtml, és a ``hivatalos'' Linux honlap http://www.linux.org.

11.5 Egy pár dolog, amit eddig nem tudtál megcsinálni

A Linux alatt rengeteg dolgot meg lehet tenni, ami DOSWin alatt bonyolult, nehézkes vagy lehetetlen. Itt egy rövid lista étvágygerjesztőnek:

11.6 UNIX használata DOSWin alatt

Hiszed vagy sem, vannak olyan programok, amelyek UNIX-szerű környezetet hoznak létre DOSWin alatt! Az egyik a Djgpp csomag ( http://www.delorie.com/djgpp) DOS alá, a másik a Cygnus ( http://www.cygnus.com), egy sokkal bonyolultabb megvalósítás Win32 környzetben. Mindkettő ugyanazokat a GNU fejlesztőeszközöket és segédprogramokat tartalmazza, mint a Linux, bár nem fogod ugyanazt a teljesítményt és stabilitást megkapni.

Ha szeretnél belekóstolni a Linux használatába, próbáld ki a Djgpp-t. Töltsd le, és telepítsd a következő fájlokat (az írás idején a legfrissebb verzió a 2.02): djdev202.zip, bnu281b.zip, bsh1147b.zip, fil316b.zip, find41b.zip, grep22b.zip, gwk303b.zip, lss332b.zip, shl112b.zip. A telepítési útmutató mellékelve van, és a news:comp.os.msdos.djgpp hírcsoportban is kaphatsz segítséget.

DOSWin alatt különösen a bash használata jelent felüdülést. A megfelelő konfiguráláshoz szerkeszd át a telepítésnek megfelelően a BOOT.BAT fájlt, azután cseréld le ezeket a fájlokat a (Windows partíción levő) saját könyvtáradban:

# ez a _bashrc

LS_OPTIONS="-F -s --color=yes"
alias cp='cp -i'
alias d='ls -l'
alias l=less
alias ls="ls $LS_OPTIONS"
alias mv='mv -i'
alias rm='rm -i'
alias u='cd ..'

# ez a _bprof
if [ -f ~/_bashrc ]; then
 . ~/_bashrc
fi
PS1='\w\$ '
PS2='> '
CDPATH="$CDPATH:~"
# a less(1) beállításai
LESS="-M-Q"           # hosszú prompt, csendes
LESSEDIT="%E ?lt+%lt. %f"    # felső sor szerkesztése
VISUAL="jed"          # szövegszerkesztő
LESSCHARSET=latin1       # ékezetes betűk megjelenítése
export PS1 PS2 CDPATH LS_OPTIONS LESS LESSEDIT LESSOPEN VISUAL LESSCHARSET

11.7 Gyakori kiterjesztések és az ezekkel kapcsolatos programok

Valószínűleg már egy csomó fájlkiterjesztéssel találkoztál. Az egzotikus fajtákon kívül (pl. font fájlok stb.) íme egy lista, hogy mi micsoda.

11.8 Fájlkonverziók

Ha szöveges fájlokat kell cserélned DOSWin és Linux között, figyelj a ``sorvég'' problémájára. DOS alatt a sor végét CR/LF jelöli (ASCII 13 + ASCII 10), a Linux alatt csak LF. Ha DOS-os szövegfájlt szerkesztesz Linux alatt, a sorok végén furcsán kinéző `M' karakterek lesznek olvashatóak, a linuxos szövegfájl DOS alatt pedig egyetlen kilométeres sor lesz, bekezdések nélkül. Egy csomó segédprogram áll rendelkezésre (pl. a dos2unix és a unix2dos) az oda-vissza konvertálásra.

Ha a szövegfájlod ékezetes betűket is tartalmaz, győződj meg róla, hogy Windows alatt csináltad és nem sima DOS alatt, máskülönben az összes ékezetes karakter elromlik.

A Word vagy WordPerfect fájlok egyszerű szöveggé alakítása egy kicsit nehezebb, de lehetséges. Az egyik CTAN FTP-helyről (pl. ftp://ftp.tex.ac.uk) töltsd le a megfelelő segédprogramot. Szedd le a word2x programot a /pub/tex/tools/ könyvtárból, vagy próbáld ki a /pub/tex/support/ könyvtárban található programok egyikét. A word2x a Word 6 fájlokat konvertálja, a Word 97 fájlok konverziójához az mswordview-ra lesz szükséged ( http://www.csn.ul.ie/~caolan/docs/MSWordView.html), ami HTML formátumúvá alakítja őket.

11.9 Ingyenes irodai csomagok

Ha a fájlok konvertálása nem elégséges, van rá lehetőség, hogy kipróbálj egy (ingyenes!) Microsoft Office-szerű irodai csomagot.

A StarOffice csomag magánfelhasználásra ingyenes (újabban üzleti célra is ingyenes -- a ford.). Nagy, elég lassú, de amúgy nagyon jó: egy csomó funkcióval rendelkezik, amivel a Microsoft Office nem. Képes elolvasni a Word és az Excel fájljait, bár a konverzió nem mindig tökéletes. A honlap: http://www.stardivision.com.

Egy másik jó csomag a Corel WordPerfect, ennek is letölthető egy ingyenes verziója. Kell többet mondanom? Gyerünk, szedd le! http://www.corel.com.


Következő Előző Tartalom