Következő Előző Tartalom

6. Hajlékony lemezek, merevlemezek és társaik

Linux alatt két módja van az eszközkezelésnek, a DOS-szerű és a UNIX-szerű. Válassz!

6.1 A DOS-szerű eszközkezelés

A legtöbb Linux disztribúcióban megtalálható az Mtools csomag, egy parancskészlet, amely teljesen megegyezik a DOS-os megfelelőjével, csak mindegyik neve `m' betűvel kezdődik, pl. mformat, mdir, mdel, mmd, stb. Megőrzik a hosszú fájlneveket is, de a hozzáférési engedélyeket nem. Az Mtools konfigurálása után, amit a /etc/mtools.conf fájl szerkesztésével tehetsz meg (példafájl található a disztribúcióban), elérheted a DOSWin partíciókat, a CD-ROM-ot és a Zip meghajtót. Egy új lemez megformázásához azonban nem elég az mformat parancs. Rootként ki kell adni előbb az fdformat /dev/fd0H1440 parancsot.

A hajlékony lemezeken levő fájlokat nem tudod elérni egy ilyen paranccsal: less a:file.txt! Ez a hátránya a DOS-szerű lemezkezelésnek.

6.2 A UNIX-szerű eszközkezelés

A UNIX másképp kezeli az eszközöket, Nincsenek külön meghajtók, mint az A: vagy a C:, minden lemez, legyen az egy hajlékony lemez vagy bármi, a helyi fájlrendszer részévé válik a ``csatolás''-nak nevezett művelet segítségével. Miután befejezted a munkát a lemezzel, mielőtt kiveszed a meghajtóból, le kell csatolni a fájlrendszerről.

Egy lemez fizikai formázása egy dolog, egy fájlrendszer létrehozása rajta egy másik. A DOS FORMAT A: parancsa mindkettőt megcsinálja, de a Linux alatt erre két külön parancsot kell használni. Egy hajlékony lemez formázására pár sorral feljebb volt egy példa, a fájlrendszer létrehozásához írjuk be:

# mkfs -t ext2 -c /dev/fd0H1440

Használhatjuk a dos, a vfat (ajánlott) vagy más formátumokat is az ext2 helyett. Ha elkészült a lemez, csatoljuk a helyi fájlrendszerhez a

# mount -t ext2 /dev/fd0 /mnt

paranccsal. Ha nem az ext2 fájlrendszert használjuk, akkor meg kell adnunk a megfelelő típust. Ezután a hajlékony lemezen levő fájlokat a /mnt könyvtárra való hivatkozással érheted el az A: vagy B: helyett. Példák:

DOS                   Linux
---------------------------------------------------------------------

C:\GUIDO>DIR A:             $ ls /mnt
C:\GUIDO>COPY A:*.*           $ cp /mnt/* .
C:\GUIDO>COPY *.ZIP A:         $ cp *.zip /mnt
C:\GUIDO>EDIT A:FILE.TXT        $ jstar /mnt/file.txt
C:\GUIDO>A:               $ cd /mnt
A:> _                  /mnt/$ _

Miután végeztél a lemez használatával, mielőtt kiveszed a meghajtóból, feltétlenül csatold le a

# umount /mnt

paranccsal. Természetesen csak a formázatlan lemezekre kell használni az fdformat és a mkfs parancsokat, a már használatban lévőkre nem. Ha B: meghajtót szeretnéd használni, írj fd1H1440-t és fd1-t az fd0H1440 és az fd0 helyett a fenti példákban.

Felesleges mondani, hogy minden, ami a hajlékonylemezekre vonatkozik, az a többi eszközre is vonatkozik, például akarhatsz egy másik merevlemezt, vagy egy CD-ROM meghajtót is csatolni. A CD-ROM-ot így kell csatolni:

# mount -t iso9660 /dev/cdrom /mnt

Ez volt a ``hivatalos'' módja a lemezek csatolásának, de van egy trükk is. Mivel egy kissé idegesítő, hogy csak a root csatolhatja a hajlékony lemezt és a CD-ROM-ot, minden felhasználónak megengedhetjük ezt a következő módon:

Ezután egy DOS-os hajlékony lemezt és egy CD-ROM-ot így lehet csatolni:

$ mount /mnt/floppy
$ mount /mnt/cdrom

Az /mnt/floppy és az /mnt/cdrom könyvtárakat most már mindegyik felhasználó elérheti. Ne feledd, hogy ha mindenkinek megengeded, hogy lemezeket csatoljon, azzal egy biztonsági rést ütsz a rendszeren.

Két hasznos parancsról szeretnék még szólni. A df információkat ad a csatolt fájlrendszerekről, a du konyvtarnev kiírja, hogy mennyi helyet foglal a könyvtár a lemezen.

6.3 Biztonsági mentés

Több szoftver is létezik, amelyek segítik ezt megvalósítani, de a legegyszerűbb módja annak, hogy egy többkötetes mentést végezz, a következő (persze rootként):

# tar -M -cvf /dev/fd0H1440 mentendo_konyvtar/

Előtte bizonyosodj meg róla, hogy beraktál egy formázott lemezt a meghajtóba, és rendelkezel kellő mennyiségű üressel is. A mentés visszatöltéséhez helyezd be az első lemezt a meghajtóba, és írd a parancssorba a következőket:

# tar -M -xpvf /dev/fd0H1440


Következő Előző Tartalom