Következő Előző Tartalom

9. Hálózatos fogalmak

A Linux alatt nemcsak hogy létezik a ``Telefonos hálózat'', de sokkal gyorsabb és stabilabb is. A dolog neve itt ``PPP'', ezt a protokollt használja a modemen keresztüli internetkapcsolathoz. Szükséged van egy olyan kernelre, amely támogatja a PPP-t, és egy tárcsázóprogramra.

Ha le szeretnéd tölteni a leveleidet az internetszolgáltatódtól, akkor egy ``levélkézbesítő'' segédprogramra van szükséged, ami a POP protokollt használja. Miután a levél letöltődött, úgy fog kinézni, mintha közvetlenül a linuxos gépedre küldték volna. Ezután egy levélolvasó program segítségével kezelheted, mint például a pine, a mutt, az elm, vagy más.

Windows alatt a tárcsázó automatikusan elindul, ha egy internetes alkalmazást elindítasz. A Linux alatt ez nincs így, először kell tárcsázni, azután indítani az alkalmazást. A diald nevű program a megszokott viselkedést hozza vissza. A telefonos hálózat telepítése és konfigurálása valaha a legnehezebb dolgok közé tartozott Linux alatt, de ennek vége: olvasd el a Configuration HOWTO-t.

Végül egy szót a ``Network neighborhood''-ról: megteheted, hogy a linuxos géped úgy jelenjen meg egy windowsos hálózatban, mint egy Windows NT/9x! A bűvös szó: SaMBa; ez nem a brazil tánc, hanem az SMB protokoll linuxos implementációja. Nézd meg a http://samba.anu.edu.au/samba weblapot!


Következő Előző Tartalom