Következő Előző Tartalom

4. TrueType betűkészletek (egy dolog a kevésből, amire jó a Windows)

Mivel a redmondi fiúk nagyon a szívükön viselik a programjaik kinézetét (ellentétben a belső működéssel), beépítették a TrueType betűkészletek támogatását a Windowsba. A Windows 95 és szinte mindegyik Windows változat tartalmazza az Arial, a Times New Roman és a Courier New betűkészleteket, amelyek nagyjából megfelelnek a Helvetica, a Times és a Courier betűkészleteknek. A TrueType betűket lehet kicsinyíteni és nagyítani anélkül, hogy a minőségük romlana. Sok Windows alkalmazás tartalmaz TrueType betűkészleteket. Ne dobd még ki a Windows CD-t, először szedd le róla a betűkészleteket.

4.1 xfstt

Sajnos az XFree86 nem rendelkezik beépített TrueType támogatással, ezért saját magadnak kell hozzáadnod ezt. A legegyszerűbb módja ennek az xfstt használata. Az xfstt egy ingyenes és szabad forráskódú TrueType fontszerver.

Telepítés

Az xfstt-t nagyon egyszerű telepíteni. Először le kell tölteni az összecsomagolt fájlokat a webről. A legfrissebb verzió megtalálható a http://metalab.unc.edu/pub/Linux/X11/fonts/Xfstt-0.9.10.tgz címen.

Csomagold ki a következő paranccsal:

tar -zxvf Xfstt-0.9.10.tgz

Ezután fordítsd le és telepítsd. Olvasd el az INSTALL fájlt, ha nem tudod, hogyan kell, de igazán nem kell sok ész hozzá. A make; make install minden, amit tenni kell. Ha ezzel kész vagy, akkor másold be a különböző helyekről beszerezhető TrueType betűkészleteket az /usr/ttfonts könyvtárba, és már indíthatod is a programot a következő paranccsal:

xfstt --sync    # frissíti az xfstt betűkészlet-adatbázisát
xfstt &       # a háttérben futtatja az xfstt-t

Ezután írd be:

xset +fp unix/:7100 # ez megmondja az X-nek, hogy vegye figyelembe az xfstt-t

A másik lehetőség, hogy hozzáadod a

FontPath "unix/:7100"

sort az XF86Config fájlhoz, a hatás ugyanaz.

Az alapértelmezett betűméret beállítása

Ha a megjelenő TrueType betűk nagyon kicsik, a következő parancsok segítenek.

Add hozzá a -dpi kapcsolót az X-szerver parancssorához (ahogy a 3. fejezetben olvasható).

A --res kapcsoló használatával ráveheted az xfstt-t, hogy nagyobb felbontással dolgozzon. Írd be a következő parancsot:

xfstt --res 120

4.2 xfs

Az xfs egy másik fontszerver, amelyet a Red Hat alapú disztribúciókba tesznek bele újabban. Az xfs a FreeType Font könyvtáron alapul, és hasonló szolgáltatásokat nyújt, mint az xfstt. Az xfs képes kezelni a TrueType, Type 1 valamint az X-es betűkészleteket.

Telepítés

Először néhány TrueType betűkészletet kell a linuxos fájlrendszerre telepíteni. Rootként hozd létre a könyvtárat, ahol majd a betűkészleteket tárolod:

mkdir /usr/share/fonts/ttfonts

Ezután másolj bele betűkészleteket, akár a Windowsból:

cp /mnt/win/path_to_fonts/*ttf /usr/share/fonts/ttfonts/

vagy töltsd le őket a Microsofttól.

Ezek a betűkészletek önkicsomagoló zip archívumokban vannak. Ennek ellenére ki tudod őket csomagolni linux alatt:

unzip <TTFONT.EXE>

Ne feledd, hogy a fontfájlok neveinek kisbetűseknek kell lenniük. A konvertálás gyorsan és egyszerűen megoldható úgy, hogy egy DOS (FAT16) fájlrendszerre másoljuk a fájlokat, majd vissza, mivel a DOS nem használja a nagybetűket. Linuxosabb megoldás is létezik. Lépj be a betűkészleteket tartalmazó könyvtárba, és írd be ezt:

ls *TTF | while read f
do
 [ -f "$f" ] && mv -f "$f" "`echo \"$f\" | tr A-Z a-z`"
done

Egy ``>'' fog megjelenni minden sor elején, ahogy gépelsz. Üsd le az Entert minden sor bevitele után. Ne feledd, hogy minden idézőjelnek és fordított aposztrófnak fontos szerepe van! Ha a TrueType betűkészleteket sikerült helyesen telepíteni, még mindig rootként add ki a

ttmkfdir -o fonts.scale
mkfontdir

parancsokat. Ezeket mindig le kell futtatni, ha a betűkészleteket tartalmazó könyvtár tartalma megváltozik. Utána módosítsd az xfs konfigurációs fájlját (/etc/X11/fs/config), add hozzá a TrueType betűkészleteket a szerver listájához:

catalogue = /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc:unscaled,
      /usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi:unscaled,
      /usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi:unscaled,
      /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc,
      /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1,
      /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo,
      /usr/share/fonts/default/Type1,
      /usr/share/fonts/ttfonts,
      /usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi,
      /usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi

Ezen kívül használhatod a 'chkfontpath --add <font>' parancsot is ugyanerre a feladatra. Ha már itt vagy, esetleg megváltoztathatod az alapértelmezett betűnagyságot is.

default-point-size = 140

Ez 14 pontos betűnagyságot eredményez az eredetileg alapértelmezett 12 pont helyett. Néhány X alkalmazás használja ezt az értéket, mások nem. Ezután ellenőrizd, hogy az /etc/X11/XF86Config fájl FontPath sora a következő-e:

FontPath "unix/:-1"

A "unix/:7100" szintén jó lehet, de ez nem működött az eredeti kiadással. Kommentezz ki minden egyén FontPath bejegyzést a '#' jellel, mert ezekre már nem lesz szükséged. Az xfs csomagnak már telepítve kell lennie a többi XFree csomaggal együtt. Győződj meg róla, hogy el fog-e indulni, mint az alapvető szolgáltatások egyike. Használd az ntsysv-t vagy a következő parancsot:

chkconfig --add xfs

Ezek után az xfs el fog indulni minden rendszerindításkor. Most pedig indítsd újra az X-et, hogy tudomásul vegye az új FontPath bejegyzést, és indítsd el (vagy újra) az xfs-t:

/etc/rc.d/init.d/xfs restart

A fontszervernek ezek után működnie kell. Ellenőrizheted, hogy milyen fontokat ismer:

xlsfonts | less

vagy vizsgáld őket tovább az xfontsel programmal, vagy még inkább a gfontsel programmal!


Következő Előző Tartalom