Következő Előző Tartalom

9. Hibák bejelentése

Ha úgy gondolod, hogy hiba van a programkönyvtárban, olvasd el először a GYIK-ot. Nem kizárt, hogy másnak esetleg ugyanaz a problémája volt, mint Neked, és van egyszerű megoldás. Ellenőrizd még a glibc csomagjában található INSTALL fájl "Recommended Tools to Install the GNU C Library" részét, mert a problémád adódhat más program hibájából is, nem feltétlenül a glibc-éből.

Ha hibát találtál, először győződj meg róla, hogy tényleg igazi hibáról van szó. Ennek ellenőrzésére egy jó módszer, ha összehasonlítod a GNU C programkönyvtár és valamilyen másik C programkönyvtár viselkedését. Ha ugyanaz az eredmény mind a két programkönyvtárral, akkor valószínűleg nem hibáról van szó (bár nem 100%). Ha a két könyvtár viselkedése nem egyezik meg, akkor valószínű, hogy hibát találtál.

Ezek után nézd meg a http://www-gnats.gnu.org:8080/cgi-bin/wwwgnats.pl címen elérhető hibákat tartalmazó adatbázist (bug database). Nézd meg, hátha már valaki előtted lejelentette a hibát. Érdemes megnézni a glibc csomagban található BUGS fájlt, amiben szintén az ismert hibák listája található.

Ha már biztos vagy benne, hogy új hibát találtál, próbáld megállapítani a lehető legpontosabban, egy nagyon egyszerű tesztprogrammal, hogy mi okozza a hibát. A C program könyvtár esetében ez azt jelenti, hogy meg kell állapítanod, hogy melyik függvényhívás csalja elő. Ez nem túl nehéz feladat.

A legutolsó lépés, amikor megvan az egyszerű kis tesztprogram, a hiba lejelentése. A hiba lejelentésénél, küldd el a tesztprogramot, az eredményeket amiket kaptál, az eredményeket amiket vártál, esetleg arról valamit, hogy szerinted mi lehet a gond (ha van valami ötleted), a rendszer típusát, a GNU C programkönyvtár verzióját, a gcc fordító verzióját és a GNU Binutils verzióját. Mellékeld még a config.status és config.make fájlokat, ezeket abban a könyvtárban találod, ahonnan a configure szkriptet futtattad.

Minden a GNU C könyvtárral kapcsolatos hibabejelentést a glibcbug shell szkipt segítségével kell elküldeni a bugs@gnu.org címre (működik még a régi bugs@gnu.ai.mit.edu cím is), vagy a GNATS webes interfészén keresztül a http://www-gnats.gnu.org:8080/cgi-bin/wwwgnats.pl címen.

Javaslatokat és kérdéseket a bugs-glibc@prep.ai.mit.edu levelezőlistára lehet küldeni. Ha nem olvasod a gnu.bug.glibc hírcsoportot, feliratkozhatsz a listára a bug-glibc-request@prep.ai.mit.edu címen.

Kérlek NE küldjél GNU C könyvtárral kapcsolatos hibabejelentést a <bug-gcc@prep.ai.mit.edu> címre. Ez a lista a GNU CC hibáival foglalkozik. A GNU CC és a GNU C könyvtár két külön dolog, különböző emberek tartják karban.


Következő Előző Tartalom