Következő Előző Tartalom

1. Bevezetés

Neked szól ez a dokumentum? Igen, ha illik rád a következők valamelyike:

1.1 Ezt olvasd el először! (Komolyan)

A példák feltételezik hogy van a gépeden GNU tar, find és xargs. Ezek eléggé szabványosak; ez nem okozhat problémát. Továbbá feltételezem, hogy ismered a géped fájlrendszerének felépítését; ha nem, akkor nagyon fontos, hogy legyen egy másolatod a mount parancs normál működés melletti outputjáról (vagy az /etc/fstab tartalmáról, ha el tudod olvasni). Ez az információ fontos, és csak akkor változik meg, ha újrapartícionálják a merevlemezt, installálnak egy újat, újratelepítik a rendszert, vagy valami hasonló.

Az aktuális ``stabil'' kernel verzió a dokumentum megírásnak idején a 2.2.9 volt, tehát a hivatkozások és példák erre a verzióra vonatkoznak. Bár megpróbáltam annyira verziófüggetlen lenni, amennyire lehetséges, a kernel állandóan fejlesztés alatt áll, így minden újabb verzióban elkerülhetetlenül lesznek bizonyos különbségek. Ez sem okozhat nagy problémákat, legfeljebb kisebb zavart.

A linux kernel forrásnak két változata van: ``stabil'' és ``fejlesztői''. A stabil verziók az 1.0.x -től kezdődtek, és páros számot viselnek. Tehát az 1.2.x, a 2.0.x és a 2.2.x is stabil. Ezeket tartják a legstabilabb, legkevésbé hibás kernelnek a kibocsátás idején. A fejlesztői kernelek (2.1.x, 2.3.x, stb.) tesztelésre valók, és olyanoknak szánják, akik hajlandóak új és esetleg sok hibával teli kerneleket kipróbálni. Ne mond, hogy nem szóltam.

1.2 A stílusról

Az a szöveg ami így néz ki, az vagy olyasmi ami megjelenik a képernyőn, vagy amit közvetlenül be kell gépelni, mint például egy parancs, vagy egy parancs opciói, vagy egy fájlnév. (A sima szöveges változatban nem látszik semmi különbség.) A parancsok általában egyszeres idézőjelek (`') jelek között vannak.


Következő Előző Tartalom