Következő Előző Tartalom

10. Tippek és trükkök

10.1 A make és patch parancsok kimenetének átirányítása

Ha szeretnéd nyomonkövetni, hogy mit művelnek a `make' vagy `patch' parancsok, átirányíthatod a kimenetüket egy fájlba. Először derítsd ki, milyen shellt használsz: `grep root /etc/passwd' és keress valami olyasmit, hogy `/bin/csh'.

Ha sh-t vagy bash-t használsz, akkor a

 
  (command) 2>&1 | tee (output file) 
parancs fog egy másolatot küldeni a (command) parancs kimenetéről az `(output file)' fájlba.

A csh vagy tcsh esetén használd a

 
  (command) |& tee (output file) 
parancsot.

Az rc esetén (megjegyzés: nem hiszem, hogy rc-t használsz):

 
  (command) >[2=1] | tee (output file) 

10.2 Feltételes kernelinstallálás

A hajlékony lemezek használatán kívül még több módszer van arra, hogy anélkül próbáljuk ki az új kernelt, hogy a régihez hozzányúlnánk. Sok más UNIX változattól eltérően a LILO képes arra, hogy bárhonnan a merevlemezről elindítson egy kernelt. Ha nagy (500 MB vagy nagyobb) merevlemezed van, olvasd el a LILO dokumentácíót, mert ez gondot okozhat. Ha az alábbiakhoz hasonlót fűzöl a LILO konfigurációs fájl végére, akkor úgy választhatsz egy frissen fordított kernelt, hogy nem nyúlsz a régi /vmlinuz-hoz. (Persze előbb futtatni kell a lilo-t.)

 
  image = /usr/src/linux/arch/i386/boot/bzImage 
    label = uj_kernel 
A legkönnyebben úgy lehet a LILO-t az új kernel indítására utasítani, hogy lenyomod a shift billentyűt bootoláskor, amikor csak annyi van a képernyőn, hogy LILO. Megjelenik egy prompt, ekkor be lehet írni, hogy `uj_kernel', hogy az új kernelt indítsa.

Ha több különböző kernel forrását szeretnéd megtartani a gépeden egyszerre, (ez nagyon sok helyet foglal, légy óvatos), akkor a legegyszerűbb elnevezni az őket tartalmazó könyvtárakat /usr/src/linux-x.y.z, formában, ahol x.y.z a kernel verziója. Ekkor egy szimbolikus linkkel lehet választani közöttük. Például az `ln -sf linux-1.2.2 /usr/src/linux' parancs az 1.2.2 verzió forrását teszi aktuálissá. Mielőtt létrehozol egy ilyen szimbolikus linket, bizonyosodj meg arról, hogy az ln utolsó argumentuma nem egy létező valódi könyvtár (régi szimbolikus link lehet), mivel az eredmény nem az lenne, amire számítasz.

10.3 A kernel frissítései

Russell Nelson (nelson@crynwr.com) összefoglalja az új kernelverziók változásait. Ezek rövidek, érdemes beléjük pillantani egy frissítés előtt. Letölthető anonymous ftp-vel a

  ftp://ftp.emlist.com/pub/kchanges
címről, vagy a
 
  http://www.crynwr.com/kchanges 
webhelyről.


Következő Előző Tartalom