Előző oldal: Helykihagyások
Egy szinttel feljebb: Matematikai képletek írása
Következő oldal: Betűméret matematikai módban

Többsoros mindenféle

Mátrixok

Mátrixok írására a tabular környezethez nagyon hasonló array környezet szolgál. Az elemeket a '&', a sorokat pedig '\\' jelek választják el egymástól.Esetszétválasztás

Főleg függvények megadásánál használatos a következő formula. Megintcsak az array környezetet használd, de a \right. üres határolójellel!Képletek

Gyakran egy képlet nem fér ki egy sorba, sőt az is lehet, hogy direkt több sorba szeretnéd írni. Erre szolgálnak az eqnarray és eqnarray* környezetek, ezeket használd az equation helyett! A kettő között a különbség csak annyi, hogy az eqnarray minden sort külön képletként számoz, az eqnarray* pedig nem számozza meg a formulákat.

A két környezet valójában egy '{rcl}' formátumú táblázat szerint működik, a középső oszlopba kell írni a relációs jelet.Az előbbi példában a LaTeX túl sok helyett hagyott ki az egyenlőségjelek két oldalán. Ez orvosolható a \setlength\arraycolsep{hely} paranccsal, figyeld a következő példákat!

Mint már említettem, a hosszú képleteket több sorba kell törni. Két módszert mutatok ennek a feladatnak a megoldására, ezek lényegében azonosak. Bonyolultabb, nagyobb képleteknél megint csak célszerűbb az AmSLaTeX használata. Ez a csomag több új környezetet definiál erre a célra teljes megoldást adva a problémára.

Figyeld meg az első példában használd csoportosítást! Így a \setlength parancs csak a csoporton belül érvényes, a csoporton kívülre nem fejti ki hatását.

Ha a  

\nonumber

parancsot a sort lezáró '\\' jel előtt használhatod, hatására a LaTeX nem számozza meg a sort.

Esetenként a hosszú egyenletek kezelése nagyon bonyolult lehet, könnyebbséget az AmSLaTeX használata jelent.


flu@ludens.elte.hu