Előző oldal: Betűméret matematikai módban
Egy szinttel feljebb: Matematikai képletek írása
Következő oldal: Kövér betűk, szimbólumok

Definíciók, tételek

Matematikai témájú könyvekben nagyon gyakran fordulnak elő különböző definíciók és tételek, segédtételek. Ezeket általában meg is számozzák, hogy a rájuk történő hivatkozásokat megkönnyítsék. Természetesen a számozást, és a tételek elkülönítését a szöveg többi részétől a LaTeX automatikusan végzi.

Még a tételek előtt defiálnod kell, hogy hányféle különböző típusú tételt, definíciót, segédtételt, következményt akarsz használni. Ezt még a dokumentum bevezető részében kell megtenned, a \begin{document} parancs előtt, így a biztosan megelőzöl vele minden tételt. A definíció a  

\newtheorem{név}[számláló]{szöveg}[fejezet}

paranccsal történik. név az a név, amit az épp definiált típusú tétel beírásakor használsz, szöveg pedig az a szöveg amit a kész dokumentumba szeretnél. Még mielőtt a másik két argumentumot megnéznéd, vess egy pillantást a példára, hogy minden világos legyen.

A következő példához szükséges az, hogy az alábbi két sort a dokumentum elejére, a bevezető részbe írjuk, a \documentclass{...} parancs után, de még a \begin{document} parancs elé.

\newtheorem{defin}{Definíció}
\newtheorem{tetel}{Tétel}
Ezek után már működik a következő:A példában két típust definiáltunk, a defin és a tetel nevűt, mert a könyvben csak ez a két típus szerepel. A tétel egy opcionális argumentumot is kapott, a LaTeX ezt hozzáírta a tétel címéhez, sőt automatikusan zárójelbe is tette.

Térjünk vissza a \newtheorem parancs opcionális argumentumaira. Mint láttad a LaTeX megszámozza a különböző típusú tételeket, és minden típust a többitől függetlenül számoz. Ha azt szeretnéd, hogy két típus számozása ne legyen független egymástól, akkor az utóbb definiált típusnál add meg a név után opcionális paraméterként a már definiált típus nevét.

A bevezető részbe, a \begin{document} parancs elé kerül:

\newtheorem{axi}{Axióma}
\newtheorem{alap}[axi]{Alapigazság}
A példa pedig:A másik opcionális argumentumot a szöveg után lehet megadni, ez határozza meg, hogy a LaTeX mikor nulláza le tételtípus számlálóját. Ha ez például [section], akkor minden fejezetben elölről kezdődik a számozás. A lehetséges értékek: part, chapter, section... A tételtípus számozása is megváltozik, a megadott értéknek megfelelően.

A \begin{document} elé, a dokumentum elejére:

\newtheorem{murphy}{Murphy}[section]
A dokumentumba, a megfelelő helyre pedig:Ha a fenti példákat kipróbálod, azt fogod tapasztalni, hogy a forrásszöveg nem pontosan az itt mutatott képet eredményezi, a tétel száma és neve fel van cserélve, az angol forma szerint áll. Ezt megváltoztathatod magyar formájúra, a *. fejezetben leírtaknak megfelelően.


flu@ludens.elte.hu