Vissza Előre Tartalom

11. Tippek és trükkök

11.1 A make és patch parancsok kimenetének átirányítása

Ha szeretnéd nyomonkövetni, hogy mit mûvelnek a `make' vagy `patch' parancsok, átirányíthatod a kimenetüket egy fájlba. Elõször derítsd ki milyen shellt használsz: `grep root /etc/passwd' és keress valami olyasmit, hogy `/bin/bash'.

Ha sh-t vagy bash-t használsz, akkor a

  (command) 2>&1 | tee (output file)
parancs fog egy másolatot küldeni a (command) parancs kimenetérõl az `(output file)' fájlba.

csh vagy tcsh esetén használd a

  (command) |& tee (output file)
parancsot.

A zsh-t használókat nem éri váratlanul, hogy a fentiek közül bármelyik helyes ;-)

rc esetén (megjegyzés: nem hiszem, hogy rc-t használsz):

  (command) >[2=1] | tee (output file)

11.2 Feltételes kernel installálás

A floppy-k használatán kívül még több módszer van arra, hogy anélkül próbáljuk ki az új kernelt, hogy a régihez hozzányúlnánk. Sok más UNIX változattól eltérõen a LILO képes arra, hogy bárhonnan a merevlemezrõl elindítson egy kernelt. (Ha nagy (500 MB vagy nagyobb) merevlemezed van, olvasd el a LILO dokumentácíót, mert ez gondot okozhat). Ha az alábbiakhoz hasonlót fûzöl a LILO konfigurációs fájl végére, akkor úgy választhatsz egy frissen fordított kernelt, hogy nem nyúlsz a régi /vmlinuz-hoz: (persze elõbb futtatni kell a lilo-t.)

  image = /usr/src/linux/arch/i386/boot/zImage
  label = uj_kernel

A legkönnyebben úgy lehet a LILO-t az új kernel indítására utasítani, hogy lenyomod a shift billentyût bootoláskor (amikor csak annyi van a képernyõn, hogy LILO). Megjelenik egy prompt, ekkor be lehet írni, hogy `uj_kernel', hogy az új kernelt indítsa.

Ha több különbözõ kernel forrását szeretnéd megtartani a gépeden egyszerre (ez nagyon sok helyet foglal, légy óvatos), akkor a legegyszerûbb elnevezni az õket tartalmazó könyvtárakat /usr/src/linux-x.y.z, formában, ahol x.y.z a kernel verziója. Ekkor egy szimbólikus linkkel lehet választani közöttük. Például az `ln -sf linux-1.2.2 /usr/src/linux' parancs az 1.2.2 verzió forrását teszi aktuálissá. Mielõtt létrehozol egy ilyen szimbólikus linket, bizonyosodj meg arról, hogy az ln utolsó argumentuma nem egy létezõ könyvtár (régi szimbólikus link is lehet), mivel az eredmény nem az lenne amire számítasz.

11.3 Kernel frissítések

Russell Nelson (nelson@crynwr.com) összefoglalja az új kernelverziók változásait. Ezek rövidek, érdemes beléjük pillantani egy upgrade elõtt. Letölthetõ anonymous ftp-vel a

  ftp.emlist.com/pub/kchanges
címrõl, vagy a következõ URL-rõl:
  http://www.crynwr.com/kchanges


Vissza Előre Tartalom