Vissza Előre Tartalom

6. További csomagok

A linux kernelnek sok olyan szolgáltatása van, amelyet nem említenek meg magában a forrásban. Ezeket a szolgáltatásokat általában külsõ programcsomagokon keresztül használnak. A leggyakoribbakból néhány:

6.1 kbd

A linux konzolnak talán több szolgáltatása van, mint amennyit megérdemel. Többek között betûkészletet tud váltani, átállítja a billentyûzetet, átváltja a video módot (az újabb kerneleknél), stb. A kbd csomagban olyan programok vannak, amelyekkel a felhasználó végezheti el mindezeket, plusz sok betûkészlet és beállítások szinte minden billentyûzethez. Ugyanazokról a helyekrõl lehet beszerezni, mint a kernel forrást.

6.2 util-linux

Rik Faith (faith@cs.unc.edu) összeállított egy linux segédprogramokból álló nagy gyûjtemény, melynek neve, valami különös véletlen folytán, util-linux. Ennek karbantartója azóta Nicolai Langfeldt (util-linux@math.uio.no). Megszerezhetõ anonymous ftp-vel a sunsite.unc.edu-ról a /pub/Linux/system/misc könyvtárból. Tartalmazza többek között a setterm, rdev, és ctrlaltdel programokat, a kernellel kapcsolatosak közül. Ahogy Rik mondja, ne rakd fel ész nélkül. Nem kell mindent installálni, ami a csomagban van, és könnyen okozhat komoly problémákat, ha megteszed.

6.3 hdparm

Mint sok csomag, ez is egy kernel patch és hozzávaló segédprogramok gyüjteménye volt valaha. A patch bekerült a hivatalos kernelbe, a programokat, amelyekkel optimalizálni és bütykölni lehet a merevlemezt, külön terjesztik.

6.4 gpm

gpm annyit tesz, mint ``general purpose mouse'' (``általános célú egér''). Ezzel a programmal szöveget lehet másolni (``cut and paste'') az egyik virtuális konzolról a másikra, és még sok minden mást lehet csinálni, sokféle egértípussal.


Vissza Előre Tartalom