next up previous index
Következő: 5.1.16.1 /var/account : folyamat Fel: 5.1 Fájlrendszer-felépítési Szabvány Előző: 5.1.15.9 /usr/src : forráskód   Index

5.1.16 A /var hierarchia


A /var könyvtár
A /var könyvtár tartalmazza a változó tartalmú és méretű adatfájlokat. A hierarchia magában foglalja a várakozási sorok (spool) könyvtárait és fájljait, az adminisztrációs és a naplózási adatokat, valamint az átmeneti, ideiglenes fájlokat is.

A /var némely része nem osztható meg különböző számítógépek között. Például a /var/log, a /var/lock és a /var/run könyvtárak. Néhány része viszont megosztható, nevezetesen a /var/mail, a /var/cache/man, a /var/cache/fonts és a /var/spool/news könyvtárak.

A /var hierarchia alkalmazása tette lehetővé azt, hogy a /usr struktúra becsatlakoztatható (mount) csak olvasható (read-only) módon. Minden, ami előzőleg a /usr-ben volt és módosításra került a rendszer működése alatt (szemben az installációval és a programok fenntartásával), ezután a /var-ban kell lennie.

Az olyan esetekben, amikor a /var nincs külön partíción, gyakran jobb megoldás kimozgatni a root partícióról és áttenni a /usr fájlrendszer partíciójára. (Ezzel csökkenthetjük a root partíció méretét vagy növelhető a leapadt szabad terület a root partíción.) Bárhogyis, de a /var könyvtárat nem kellene hivatkozásként (link) beépíteni a /usr struktúrába, mivel ez a /usr elkülönítését okozza, a /var struktúrát is bonyolítja és valószínűleg elnevezésbeli hibákat fog előidézni. Ehelyett inkább láncoljuk (link) a /var struktúrát a /usr/var könyvtárra.

Az alkalmazásoknak általában nem kellene könyvtárakat hozzáadni a /var struktúra legfelső szintjéhez. Csak olyan könyvtárakat kellene hozzáadni a hierarchiához, amelyek működése a rendszer egészét érinti, és javasolt ennek előzetes egyeztetése az FHS levelező listával.

A /var felépítésnek tartalmaznia kell a cache, lock, log, run, spool, state és a tmp könyvtárakat - valamennyi terjesztés (disztribúció) használja is ezeket a könyvtárakat -, valamint szintén szükséges tartalmaznia az account, crash, games, mail és az yp könyvtárakat, és használnia is szükséges a terjesztésnek ezeket a könyvtárakat, amennyiben a megfelelő alkalmazás vagy tulajdonság a terjesztés által ellátott.

Az FSSTND előző verziója a /var/lib hierarchiát is tartalmazta. Az ehhez kapcsolódó további információkat lásd a /var/state könyvtárhoz tartozó résznél.

Számos olyan könyvtár fenntartott, amelyeket nem kellene használnia némely újabb alkalmazásnak, amióta ezek ellentétbe kerülhetnek a történelmi és/vagy a helyi gyakorlattal.

Ezek a következők:

/var/backups

/var/cron

/var/lib

/var/local

/var/msgs

/var/preserve
next up previous index
Következő: 5.1.16.1 /var/account : folyamat Fel: 5.1 Fájlrendszer-felépítési Szabvány Előző: 5.1.15.9 /usr/src : forráskód   Index

1999-09-17