next up previous index
Következő: 15.107.5 HOZZÁFÉRÉS ELLENŐRZÉS Fel: 15.107 shutdown(8) Előző: 15.107.3 LEÍRÁS   Index

15.107.4 OPCIÓK

-a
Használja a /etc/shutdown.allow fájlt.
-t másodperc
-k
Nem állítja le igazából a rendszert, csak üzenetet küld minden bejelentkezett felhasználónak.
-r
Újraindítja a rendszert.
-h
Leállítja a rendszert.
-n
-f
Kihagyja az fsck futtatását a rendszer újraindításakor.
-F
Kikényszeríti az fsck futtatását a rendszer újraindításakor.
-c
időpont
Amikor a shutdown hajtódjon végre.
warning-message
Üzenetet küld minden bejelentkezett felhasználónak.

Az idő argumentum megadható különböző formátumokban.

1.
Megadható abszolút, ,,óra:perc'', formában, ahol az óra megadható egy vagy két számjeggyel, a percet pedig két számjeggyel kell megadni.
2.
Megadható ,,+m'' formában, ahol az ,,m'' percekben értendő. Az azonnali leállítás megadható ,,now'', vagy ,,+0'' formában.

Ha a shutdown parancsot későbbi időpontra hívjuk meg, akkor létrehoz egy fájlt, a /etc/nologin-t, amely megakadályozza új felhasználók bejelentkezését. A shutdown csak akkor távolítja el ezt a fájlt, ha leállítjuk. Egyébként a rendszer leállása vagy a rendszer indulása közben kell eltávolítanunk ezt a fájlt.

A -f opció úgynevezett ,,gyors újraindulás''-t eredményez. Ez csak létrehoz egy fájlt, a /fastboot-ot, amelyet ellenőriz a rendszer a következő indulásakor. A rendszer indítófájljaiban kell ellenőrizni ennek a fájlnak a meglétét, és ha van, akkor az fsck-t nem kell lefuttatni. A rendszer indulása után el kell távolítani ezt a fájlt.

A -F opció kierőszakolja az fsck futtatását. Ez csak létrehoz egy fájlt, a /forcefsck-t, amelyet ellenőriz a rendszer a következő indulásakor. A rendszer indítófájljaiban kell ellenőrizni ennek a fájlnak a meglétét, és ha van, akkor az fsck-t le kell futtatni. A rendszer indulása után el kell távolítani ezt a fájlt.

A -n opcióval a shutdown nem hívja meg az init-et, de leállít minden processzt. Kikapcsolja a kvóta használatát, a bejelentkezéseket, a swap-pet és lecsatolja az összes fájlrendszert.


next up previous index
Következő: 15.107.5 HOZZÁFÉRÉS ELLENŐRZÉS Fel: 15.107 shutdown(8) Előző: 15.107.3 LEÍRÁS   Index

1999-09-17