next up previous index
Következő: 15.114.5 Magyar fordítás Fel: 15.114 su(1) Előző: 15.114.3 LEÍRÁS   Index

15.114.4 OPCIÓK

-c COMMAND, -command=COMMAND
Csak a COMMAND parancsot hajtatja végre a shellel a -c opció segítségével, így a shell nem interaktívan indul el.
-f, -fast
Beállítja a -f opciót az induló shellnél. Ennek talán csak a csh és a tcsh, shelleknél van értelme ahol -f opció megakadályozza, hogy a startup fájlt (.cshrc) a shell beolvassa. A Bourne-hoz hasonló shelleknél a -f opció letiltja a fájlnév minták kiterjesztését (fájlname pattern expansion), ami általában nem kívánatos dolog.
-help
Kiírja a használati utasítást a standard outputra, és kilép, sikeresen.
-, -l, -login
A shellt bejelentkezési shellként indítja. Ez a következőket jelenti: törli az összes környezeti változót, kivéve a TERM-et, HOME-ot, és a SHELL-t (amiket a fent leírt módon állít át), és a USER-t és LOGNAME-t (amiket szintén a fent leírt módon állít át a rootnak), továbbá a PATH-t, amit a fordításkor meghatározott alapértékre állít. Az aktuális könyvtárat a felhasználó homekönyvtárára állítja. A shell neve elé egy ,,-''-t szúr be, így eléri azt, hogy az beolvassa a startup fájlját illetve fájljait.
-m, -p, -preserve-environment
Nem állítja át a HOME, USER, LOGNAME, és SHELL környezeti változókat. Azt a shellt indítja, ami a SHELL változóban van a passwd fájlban lévő helyett, de csak akkor, ha a su parancsot vagy a superfelhasználó futtatja, vagy nem egy korlátozott (restricted) shellt akar futtatni. Az a shell korlátozott, ami nem szerepel a /etc/shells fájlban, vagy a ha ez a fájl nem létezik a su belső listájában. Az opció hatásainak egy részét a -login és a -shell opciók hatástalanítják.
-s, -shell shell
A SHELL-t indítja a felhasználó /etc/passwd fájlban szereplő shellje helyett, ha parancsot vagy a szuperfelhasználó futtatja, vagy ha nem korlátozott shellt akar futtatni. (Korlátozott shell-t lásd fentebb.)
-version
Kiírja a verzióval kapcsolatos információkat a standard outputra, és kilép.

Miért nem támogatja a GNU su a wheel csoportot? (Richard Stallman)

Néha a rendszer fölötti teljes ellenőrzést egy néhány emberből álló csoport akarja kézbe venni. Például 1984-ben pár felhasználó a MIT AI laborban úgy döntött átveszik az irányítást a Twenexrendszer operátori jelszavának megváltoztatásával, és annak titokban tartásával. (a fordító megj.: a ,,wheel csoport''-ot ezzel a módszerrel könnyen önkényesen is leszűkíthetik a csoporttagok, így tulajdonképpen nincs sok értelme)

Valami jó azért mégis lenne a ,,wheel csoport''-ban: az, hogy ha a root jelszó kitudódna azzal nem tudna bármelyik felhasználó közvetlenül visszaélni. A fordító megjegyzése: a ,,wheel csoport''-hoz hasonló dolgot lehet elérni a sudo csomaggal.


next up previous index
Következő: 15.114.5 Magyar fordítás Fel: 15.114 su(1) Előző: 15.114.3 LEÍRÁS   Index

1999-09-17