next up previous index
Következő: 15.134.7.1.4 MEGJEGYZÉS Fel: 15.134.7.1 useradd(8) Előző: 15.134.7.1.2 VÁZLAT   Index

15.134.7.1.3 OPCIÓK

Amikor nem használjuk a ,,-D'' opciót, akkor a useradd parancs létrehozza az új felhasználót felhasználva a parancssorban megadott értékeket, és a rendszer alapértelmezett értékeit. Az új felhasználó bejegyzésre kerül a rendszer fájljaiba, létrejön a home könyvtára és másolásra kerülnek az inicializációs fájljai, függően a parancssori opcióktól.

-c komment
A komment kerül a rendszer jelszófájljába, a felhasználó komment mezőjébe.
-d home_könyvtár
Az új felhasználónak létrehozza a home_könyvtár könyvtárat. Az alapértelmezés megegyezik a felhasználó login nevével a könyvtár neve.
-e lejárati_idő
A dátum, ameddig érvényes a felhasználói számla. A lejárati_idő formátuma: hónap:nap:év, mindegyik két számjegyes formában.
-f inaktív_napok
A jelszó lejárta után ennyi nappal a jelszó tartósan kikapcsolódik. A 0 értéknél azonnal kikapcsolódik, amint a jelszó lejár, a -1 érték pedig kikapcsolja ezt a lehetőséget.
-g kezdő_csoport
A csoport neve vagy száma, amely a felhasználó kezdő csoportja lesz. A csoportnévnek léteznie kell. Az alapértelmezett csoportszám 1.
-G csoport
Egy lista a kiegészítő csoportokról, amelyekhez a felhasználó tartozik. Alapértelmezésben a felhasználó csak a kezdő_csoport-hoz tartozik.
-m
A felhasználó home könyvtára létrejön, ha még nem létezik. Ha a ,,-k'' opciót is használjuk, akkor a skeleton_dir-ből a home könyvtárba másolódnak az ott lévő fájlok, egyébként a /etc/skel könyvtárat használja erre a célra. A ,,-k'' csak a ,,-m'' opcióval együtt érvényes. Alapértelmezésben nem hozza létre a könyvtárat, és nem másolja a fájlokat.
-s shell
A felhasználó login shelljének a neve. Alapértelmezésben ez a mező üres.
-u uid
A felhasználó UID-je numerikus formában. Ez az érték egyedi, kivéve, ha a ,,-o'' opciót használjuk. Az értéknek pozitívnak kell lennie. A 0 és 99 közötti értékeket tipikusan a rendszerszámlákhoz szokták rendelni.

Amikor használjuk a ,,-D'' opciót, akkor a useradd parancs kiírja a képernyőre az alapértelmezett beállítási értékeket, vagy frissíti azokat a következő parancssori opciók alapján.

-b default_home
Az elérési út, ahová a felhasználók home könyvtára kerül majd. A felhasználó neve lesz a vége az default_home bejegyzésnek, amikor létrejön az új könyvtár, ha a ,,-d'' opciót nem használod, amikor létrehozod az új felhasználót.
-e default_lejárati_idő
A dátum, amelynél a felhasználói számla ki lesz kapcsolva.
-f default_inaktív
A jelszó lejárta után ennyi nappal a jelszó tartósan kikapcsolódik.
-g default_csoport
A csoport neve vagy száma, amely a felhasználó kezdő csoportja lesz.
-s default_shell
Az új felhasználó login shelljének a neve. Ezt a shellt fogja kapni minden újonnan létrehozott felhasználó.


next up previous index
Következő: 15.134.7.1.4 MEGJEGYZÉS Fel: 15.134.7.1 useradd(8) Előző: 15.134.7.1.2 VÁZLAT   Index

1999-09-17