next up previous index
Következő: 5.6.5 Egy felhasználó időleges Fel: 5.6 Felhasználók és csoportok Előző: 5.6.3 Felhasználók létrehozása kézzel   Index

5.6.4 Felhasználók törlése

[57]

Egy felhasználó törléséhez először le kell törölni az összes fájlját, levelesládáját, nyomtatási feladatait, cron és at feladatait, és minden egyéb hivatkozást a felhasználóra. Azután törölhető a megfelelő sor a /etc/passwd fájlból, és a rá vonatkozó bejegyzések a /etc/group-ból. Jó ötlet először kikapcsolni a számlát, ahogy fentebb láttuk, majd utána elvégezni ezeket, hogy ne használhassa a rendszert a felhasználó, miközben töröljük számláját.

Figyeljünk arra, hogy a felhasználónak lehetnek fájljai a home könyvtárán kívül is. A find használható ezek keresésére.

Ez a parancs hosszú ideig futhat, ha nagyok a lemezeink. Ha NFS-en keresztül csatolt lemezeink is vannak, akkor vigyázni kell, hogy ne terheljük túl a hálózatot vagy a szervert.

Néhány Linux terjesztés speciális parancsokat tartalmaz a felhasználók törlése céljából, melyek szokásos neve deluser vagy userdel. Igaz, ez a munka kézzel is könnyen elvégezhető, és ekkor biztosak lehetünk abban, hogy minden rendben és hiánytalanul zajlott.
1999-09-17