next up previous index
Következő: 5.7.9.6 Azt mondja `warning: Fel: 5.7.9 Néhány kelepce Előző: 5.7.9.4 Az új kernel   Index

5.7.9.5 Elfelejtetted futtatni a LILO-t, vagy egyáltalán nem bootol

Hoppá! A legjobb, amit ilyen helyzetben tehetsz az, hogy floppyról bootolsz és csinálsz egy másik bootolható floppyt (ahogy a make zdisk is csinálná). Tudnod kell, hogy hol van a root (/) fájlrendszer és az milyen típusú (pl. második kiterjesztett, minix). Az alábbi példában azt is tudni kell, hogy melyik fájlrendszeren van a linux forrás /usr/src/linux, annak a típusa, és hogy rendszerint hova van mountolva.

A következő példában a root a /dev/hda1, az /usr/src/linux a /dev/hda3 fájlrendszeren van, normálisan az /usr-re mountolva. Mindkettő ext2 fájlrendszer. A működő kernel a /usr/src/linux/arch/i386/boot-ban van és a neve zImage.

Az alapötlet az, hogy ha van egy működőképes zImage, akkor lehet azt használni az új floppyn. Egy másik módszerről, ami vagy jobban műkődik, vagy nem (attól függően, hogy pontosan hogyan rontottad el a rendszert) a példa után lesz szó.

Először bootolj egy boot/root lemezpárosról vagy mentőlemezről és mountold föl azt a fájlrendszert, ami a működő kernelt tartalmazza.

mkdir /mnt
mount -t ext2 /dev/hda3 /mnt
Ha a mkdir azt mondja, hogy a könyvtár már létezik, ne törődj vele. Menj be abba a könyvtárba, amelyben a működő kernel volt. Ne feledd, hogy
/mnt + /usr/src/linux/arch/i386/boot - /usr = /mnt/src/linux/arch/i386/boot
Helyezz egy formattált lemezt az ``A:'' meghajtóba (ne a boot vagy root lemezt!), másold a kernelt a lemezre és konfiguráld a root fájlrendszernek megfelelően:
cd /mnt/src/linux/arch/i386/boot
dd if=zImage of=/dev/fd0
rdev /dev/fd0 /dev/hda1
Menj a root könyvtárba és csatold le normálisan a /usr fájlrendszert.
cd /
umount /mnt
Ezek után a megszokott módon lehet bootolni erről a floppyról. Ne felejtsd el futtatni a LILO-t (vagy amit rosszul csináltál) az újrabootolás után.

Ahogy az előbb említettem, van egy másik lehetőség. Ha van egy működő kernel a gyökérkönyvtárban (például /vmlinuz), akkor azt is lehet használni egy bootlemezen. Feltéve, hogy minden változatlan, /vmlinuz a kernel, a következő változtatásokat kell eszközölni a fenti példán: legyen /dev/hda3 helyett /dev/hda1 (a root fájlrendszer) az /mnt/src/linux-t mountold az /mnt-re, és az if=zImage paramétert írd át if=vmlinuz-re. A megjegyzést a /mnt/src/linux levezetéséről figyelmen kívül lehet hagyni.

A LILO használata nagy merevlemezekkel (több, mint 1024 cilinder) gondot okozhat. Lásd a LILO mini-HOWTO-t vagy a dokumentációt segítségért.


next up previous index
Következő: 5.7.9.6 Azt mondja `warning: Fel: 5.7.9 Néhány kelepce Előző: 5.7.9.4 Az új kernel   Index

1999-09-17