next up previous index
Következő: 2.2.12 A Linux és Fel: 2.2 A Linux története Előző: 2.2.10 A szabad szoftverek   Index


2.2.11 Másolási jogok

A szabad szoftverek világában külön probléma a másolási jogok kérdése. Tegyük fel ugyanis, hogy valaki ír egy jó, használható programot, de nem éri meg neki a hivatalos terjesztéssel járó adminisztrációs, dokumentálási, tesztelési munkát elvégezni, ezért szabad szoftverként kibocsátja a programot az Interneten keresztül. Amíg a felhasználók használják a programot, esetleg tökéletesítik, és javaslatokat tesznek a szerzőnek, addig minden rendben van. A szerzők azonban biztosan nem szeretnék, ha programjaikra lecsapna egy szoftvercég, és beépítené saját termékei közé, jelentős hasznot hajtva ezzel magának, amiből a szerző semmit se kap.

Ilyen, és hasonló problémák kiküszöbölésére született a ,,GNU General Public Licence'' (GPL) irat, amely magában foglalja a GNU cég szoftverforgalmazási filozófiáját is. Maga a GPL jogi precízséggel van megfogalmazva, így nem közölnénk itt le, hanem Richard M. Stallman bevezetőjét adjuk közre magyar fordításban. Ennél jobban nem sikerülne elmagyarázni, mi is az a szabad szoftver (freeware).

[...]

Richard M. Stallman bevezetője ebben a fejezetben olvasható. A GPL magyar nyelvű fordítása ebben a fejezetben található.
1999-09-17