next up previous index
Következő: 8.3.1.10 A linkek számontartása Fel: 8.3.1 Lynx Előző: 8.3.1.8 Editor   Index

8.3.1.9 Navigáció

A Lynx-ben - ha nem az egyszerű soreditorában vagyunk - a kurzormozgató billentyűket nem a szövegszerkesztőkben szokásos karakterenkénti, soronkénti és hasonló szöveges haladási feladatokra használjuk, hanem a linkek közötti navigálásra és képernyőváltásra. Számozott linkek esetén (aminek beállítása az opciómenüben történik) a számokat is használhatjuk linkek kiválasztására.

Navigációs billentyűk:

Lenyíl
mozgás a következő hypertext linkre.
Felnyíl
mozgás az előző hypertext linkre.
Jobbnyíl
aktivizálja a le-felnyilakkal kiválasztott linket.
Return (vagy enter)
ugyanaz mint a jobbnyíl.
Balnyíl
Visszatérés az előző témához.
Tab
a következő link (csak előrehalad, utolsónál megáll). Ha választási gombon vagy mezőben áll, akkor a következő választási gombra vagy mezőre ugrik. Ha nem talál sem linket, sem egyéb választási mezőt, opciólistát, csak sima szöveget, akkor a következő képernyő oldal tetejére lép.
Szóköz, + (plusz), ctrl-f
következő képernyő (pagedown funkció). (Ha látjuk a képernyő alján a ,,-More-'' (,,van még'') vagy a ,,Press Space'' (,,nyomjon szóközt'') kiírást, akkor még lapozhatunk lefelé, egyébként kiírja, hogy a képernyő utolsó oldalán vagyunk, vagy hogy a dokumentumnak vége.)
- (mínusz), b, ctrl-b
előző képernyő (pageup funkció). (Az első sorban mindig kiírja, hogy hány képernyőoldalból hanyadikon tartunk. Ha az első oldalon feljebb akarunk menni, figyelmeztet, hogy már az első oldalon vagy hogy a dokumentum elején vagyunk.)
Ctrl-a vagy home
az aktuális dokumentum első oldala.
Ctrl-e vagy end
az aktuális dokumentum utolsó oldala.
Ctrl-n
előremegy két sort.
Ctrl-p
visszamegy két sort.
)
fél oldal előre.
(
fél oldal visszafelé.
#
ugrás a felsőkerethez vagy címszalaghoz, ha van ilyen a dokumentumban.

Azt számításba kell venni, hogy még az azonos verziójú Lynx-eknél is lehetnek funkcionális és billentyűhozzárendelési különbségek, mivel a program implementálásánál, sőt előzőleg forrásfájljainak összeszerkesztésénél ezeken helyi adottságok szerint lehet módosítani.


next up previous index
Következő: 8.3.1.10 A linkek számontartása Fel: 8.3.1 Lynx Előző: 8.3.1.8 Editor   Index

1999-09-17