next up previous index
Következő: 8.3.1.16 Lynx 2.6 parancsainak Fel: 8.3.1 Lynx Előző: 8.3.1.14 Közvetlen mód, a   Index

8.3.1.15 Opciómenü

Az opcióképernyőn a Lynx több beállítását módosíthatjuk. Az o-betű megnyomásával érhető el. (Az egyes opciók ismertetésének elemei: az opció betűjele, zárójelben a szimbólikus neve), egy beállítási forma, magyarázat.)

A (user Agent) - lynx/2.6
Az a fejléc-string, amelyet a Lynx küld a szervereknek a felhasználói tevékenység jelzésére. A fejlécváltoztatások nem menthetők le a RC-fájlba. A -restriction parancssori kapcsolóval ezt is le lehet tiltani. A különböző HTTP szerverek különbözőképpen kezelhetik a fejléceket, különösen űrlapok kitöltésénél. Többnyire ha nem CGI szkriptek, hibajelzést küldenek vissza.
B (Bookmark file) - lynx_bookmarks.html (default)
Itt határozhatjuk meg egy könyvjelző fájl nevét, útvonalát (utóbbi elmaradhat, ha a Home-könyvtárunkkal megelégszünk erre a célra).
C (Character set) - ISO latin-1
A használatos terminálhoz ill. képernyőhöz kell igazítani. Alapbeállítás szerint a 8-bites ISO latin-1 karakterkészletet térképezi le.
D (Display variable) - none
Meghatározza az X terminál képernyőcímét. Ez az opció csak Unix rendszeren használható és csak X Window felhasználóknak érdekes.
E (Editor) - pico
A behívandó szerkesztő meghatározása fájlok átnézésére és szerkesztésére, kommentek elküldésére, postázására. Szükség esetén meg kell adni a szerkesztő teljes útvonalát. Bármilyen használható szövegszerkesztőt beírhatunk, ami a gazdagépen megtalálható. (Ajánlható a Pico Unix-on, amely lényegében a Pine beépített szerkesztője).
F (Ftp sort criteria) - filename
Ez az opció lehetővé teszi, hogy meghatározzuk, miként kívánjuk rendezni a fájlokat az FTP listákban: fájlnevenként, méret, fájltípus, dátum szerint.
g (preferred document lanGuage) - en
Itt a nyelvet választhatjuk ki. Használjuk a MIME-rövidítést, pl.: en english, fr french, stb. Vesszővel elválasztott, többelemű listát is készíthetünk, csökkenő preferencia-sorrendben.
h (preferred document cHarset) - none
Ha az ISO-8859-a-1 és az US-ASCII mellé (amelyek alapbeállítások) újat akarunk, pl. az ISO-8859-2 karakterkészletet, itt beírhatjuk. Szintén megadhatunk hasonló listát, mint az előző opciónál.
K (Keypad mode) - as arrows or Numbered links
Választhatunk, hogy a numerikus billenytűzettel mint nyílbillentyűkkel navigálunk, vagy mint számbillentyűkkel a megszámozott linkeket a számuk alapján választjuk ki, és nem szükséges odamozgatni a kívánt linkhez a kurzort. (E beállításnál az írógép-billentyűzet számbillentyűivel is kiválaszthatjuk a számozott linkeket.)
L (List directory) - mixed style
Könyvtárszerkesztés. A fájlok és az alkönyvtárak az alábbi módokon jeleníthetők meg: Mixed style - fájlok és könyvtárak együtt listázandók ABC-sorrendben. Directories first - fájlok és könyvtárak elkülönítve, két ABC-listában. Először van a könyvtárlista. Files first - először van a fájl-lista.
M (eMacs keys) - on
Ha on-ra állítjuk, akkor a ctrl-p, ctrl-n, ctrl-f és ctrl-b billentyűk felfelényíl, lefelényíl, jobbranyíl és balranyíl lesznek. Egyébként megtartják eredeti konfigurációjukat, ami általánosan: két sor felfelé, két sor lefelé, következő oldal, előző oldal.
N (liNe edit style) - default binding
Ez az opció lehetővé teszi, hogy alternatív billentyűket helyezzünk el a beépített sorszerkesztőben, amennyiben a rendszer-adminisztrátor (ill. aki összeszerkesztette a Lynx C-forrásprogramjait) installált alternatívákat.
O (raw 8-bit or CJK mOde) - ON
Előfordulhat, hogy a másik készletre van szükségünk egy dokumentum értelmes olvasásához, akkor ebben a menüpontban a gyors váltást elvégezhetjük, de az esetek többségében mind a 8 bitre szükségünk van.
P (Personal mail address) - xhohl@gold.uni-miskolc.hu
Ha kapunk email üzenetet, automatikusan erre a címre továbbítja a Lynx. Vagy ha mi küldünk valakinek email üzenetet, a HTTP vagy anonim FTP szervereknek külön kérés nélkül meg tudja adni.
S (Searching type) - case insensitive
A /- (per) keresőparancs az itteni beállítás szerint keres stringeket megkülönböztetve kis- és nagybetűt vagy e megkülönböztetés nélkül. Az utóbbi az alapbeállítás; érdemes meghagyni.
U (User mode) - advanced
3 felhasználói mód közül választhatunk: novice (kezdő), intermediate (közbülső), haladó (advanced). Az első esetben a képernyő alján két sor help-et láthatunk folyamatosan, emlékeztetve a legfontosabb billentyűparancsokra. A második a ,,normál mód'', amikoris a szokásos státusz sort láthatjuk a képernyő utolsó sorában. A harmadik beállítási fokozatban megjelenik az URL, az a Web cím a státusz soron, amelyiknek a linkjén éppen tartózkodunk.
V (VI keys) - off
Ha on-ra állítjuk, akkor a kis h, j, k, l balranyíl, lefelényíl, felfelényíl, jobbranyíl lesznek. A nagy H, J, K, L-billentyűk megtartják eredeti konfigurációjukat (általánosan: Help, Jump, Keymap, List).
W (shoW dot files) - off
Ha on-ra állítjuk, engedélyezzük a rejtett (ponttal kezdődő) fájlok és könyvtárak felmutatását és létrehozását.
R (Return)
Visszatérés az opciómenübe lépés előtti pozícióba.
> (nagyobb-jel)
Változtatások elmentése a .lynxrc fájlba.

Minden opció megnevezésében van egy nagybetű, azt kell megnyomni a megváltoztatás kéréséhez. Ahol szövegmezőt kell kitölteni, ott a Lynx soreditorát használjuk. A beírás befejeztével Enterrel visszatérhetünk a parancs-prompthoz. Ha igen-nem listából kell választani, bármelyik billentyű lenyomásával előidézhetjük a változtatást, enterrel jelezzük a változás elfogadását. Amikor elkészülünk az opciók megváltoztatásával, ,,r'' megnyomásával jutunk vissza a főmenübe. Ha az opcióbeállításokat el akarjuk menteni a ,,.lynxrc'' nevű fájlba, akkor nyomjuk meg a >-jelet, utána szintén a főmenühöz térünk vissza.


next up previous index
Következő: 8.3.1.16 Lynx 2.6 parancsainak Fel: 8.3.1 Lynx Előző: 8.3.1.14 Közvetlen mód, a   Index

1999-09-17