next up previous index
Következő: 12.2.4.1 named.boot Fel: 12.2 Intraneten használható szerverek Előző: 12.2.3.0.7 Összegzés   Index

12.2.4 Linux DNS konfigurálás

[25]

Néhány szóban bevezetés:

Ez az egész DNS akármi olyasmi okokból jött létre, mivel az interneten lógó gépeknek a saját IP címükön kívül esetleg szükségük lehet más elérhetőségre is. Na, ezért találták ki a DNS-t. Gondold el, mennyivel egyszerűbb azt beírni, hogy mondjuk www.linux.org, mint azt, hogy 198.182.196.51, pedig így is müx, nem? Dehát ezt nem elég csak neked tudnod, tudatnod kell ezt a világgal is. Erre szolgál a domain name regisztráció. Először is találd ki, hogy mi alá regisztráltatod magad, aztán gondolkodj el, hogy megéri-e ez neked, majd találj ki egy domain nevet. Mi alá regisztrálhatod magad?

Mondjuk a legismertebbek a .hu, a .com, a .org, és még sorolhatnám. Szükséged lesz egy Secondary Name Serverre is, aminek az okaira később kitérek. Vedd fel a kapcsolatot egy haver rencergizdával, hogy nem-e secondary-zna neked...Szóval, találj ki egy domainnevet, az egyszerűség kedvéért legyen ez a bigyo.hu. Ennek a domainnévnek a DNS configját fogjuk most végigcsinálni.

Mielőtt nekiállsz elolvasni ezt a néhol szájbarágósra sikerült dokut, ha úgy gondolod, hogy kiigazodsz egy működő configon, akkor itt megtalálod őket.

Azt nem mondom el, hogy miként tegyél fel Name Servert, mivel azt mind RedHat, mind Debian alatt könnyen meg tudod csinálni, vagy akár le is tudod fordítani. Szóval tedd fel a named utolsó verzióját.
next up previous index
Következő: 12.2.4.1 named.boot Fel: 12.2 Intraneten használható szerverek Előző: 12.2.3.0.7 Összegzés   Index

1999-09-17