Hálózati statisztika készítése Linux lokális hálózatról webes felületen avagy

MRTG - Multi Router Traffic Grapher magyarul

 

    Bevezetõ /olvasd el az oldal alján a megjegyzést is/:

    A feladatot én egy már kész és sok helyen bevált program segítségével oldottam meg. A program neve Multi Router Traffic Grapher /MRTG/. Az MRTG  routerekhez lett kifejlesztve, de kiválóan alkalmas Ethernet-kártya segítségével bármilyen lokális hálózat /LAN/ monitorozásához is. HTML oldalakat és dinamikus GIF-képeket generál, melyek a forgalmat reprezentálják. Az MRTG-t Perl és C nyelven írták, UNIX és Windows NT rendszerek alatt képes futni. Az MRTG Perl scrtiptet tartalmaz, amely SNMP-t használ, hogy a routerek hálózati számlálóját kiolvassa, továbbá egy gyors C programot, amely naplózza a hálózati adatokat és a monitorozott hálózati kapcsolat forgalmáról grafikonokat készít. Ezeket a grafikonokat weblapokba ágyazza bele, melyek bármely modern webböngészõvel megtekinthetõk. Valamint az utolsó 7 napról, az utolsó 4 hétrõl és az utolsó 12 hónapról is készít statisztikákat. Ez azért lehetséges, mert a MRTG naplót készít minden olyan adatról, amit a routerbõl kiszedett. Ezt a naplót automatikusan rendezi, így az nem nõ túlságosan nagyra, de mégis tartalmaz visszamenõleg két évre minden szükséges adatot. Mindezt hatékony módszerrel állítja elõ. 50 vagy annál több hálózati link monitorozására képes. Az MRTG felhasználhatósága nem kizárólag hálózati forgalom monitorozására korlátozódik, hanem képes bármely SNMP-változót figyelni. Még egy belsõ programot is lehet használni, ami az adatokat gyûjti, és ezt lehet MRTG-n keresztül figyelni. Az emberek az MRTG-t többek között System Loadok, Login Sessionok, hibák és modemhozzáférések monitorozására is használják. Továbbá azt is lehetõvé teszi, hogy kettõ vagy három adatforrást egyetlen grafikonban összegezzünk.

    Az MRTG fontosabb jellemzõi:

    Letöltés és installáció UNIX/Linux rendszer alá:     Konfigurációs tippek:


    Az MRTG konfigurációs file-jának beállításai
 

    Az SNMP protokoll:

 
    Az SNMP protokoll installálása:

    Amennyiben nem routert szeretnénk monitorozni, hanem pl. egy Ethernet-kártyát, elõfordulhat, hogy az adott oprendszeren nem fut SNMP. ekkor ezt fel kell installálnunk.

    Statisztikák a Digitális Média-Informatikai Laborról:

    A Digitális Média-Informatikai Labor statisztikái a Taksony nevû hoston.

    A Digitális Média-Informatikai Labor statisztikái a Jutas nevû hoston.

   Screenshotok a statisztikákról:

    Megjegyzés:

    Az anyag az eredeti angol nyelvû MRTG-leírás /beleértve a konfigurációs leírást is/ magyar nyelvû fordítottja. Sorry azért, ha a szöveg helyenként kicsit furcsa :))) Az eredeti MRTG site itt található meg.
    Az SNMP anyag szintén angolról magyarra fordítás. Ez pedig itt található meg angolul.

    Bármilyen megjegyzést, kérdést szívesen veszek ezen az e-mail címen. Ezt a dokumentációt Kozák Zsolt készítette.