next up previous contents
Next: Problémák boot-olás közben Up: Bevezetés Previous: Mi az, hogy security?   Contents

Milyen hardvert vásároljunk?

Ha komoly szolgáltatást szeretnénk nyújtani, és fontos a folyamatos működés, akkor már a hardver vásárlásánál gondolnunk kell a minőségre. Vegyünk ipari házat, amely alkalmas több hónapon (esetleg éven) keresztül megszakítás nélküli üzemelésre és esetleg fizikai védelmet nyújt a betörés ellen. Ezek a házak általában speciális tápegységet tartalmaznak, szétszerelésükhöz vagy kezelőfelületükhöz kulcsal vagy mágneskártyával lehet hozzáférni. A közönséges PC házak (5.000 - 10.000 Ft-os kategória) tápegységei nem több éves üzemre, hanem napi kb. 12 órás használatra lettek tervezve, a keylock pedig egy közönséges csavarhúzóval átállítható, illetve egy jumper lehúzásával hatástalanítható. Ezek a házak néhány csavar eltávolításával szétszerelhetők, ami a gépen tárolt adatok fizikai lopását könnyíti meg. ( Sok helyen persze nincs szükség ilyen intézkedésekre, de ha fegyveres őr nem vigyázhat a konzolra, akkor ezek a dolgok is megnehezíthetik a cracker életét. ;-)

A folyamatos üzemhez elkerülhetetlen egy szünetmentes tápegység beszerzése. Ebből is érdemes a legolcsóbbak helyett valami komolyabbat beszerezni. Figyeljünk arra, hogy a szünetmentesnek akkor van értelme, ha az áramkimaradásról a Linux (ált. oprendszer :) is értesül. Létezik olyan megoldás, ahol az UPS és a PC a soros porton kommunikál. Ez az olcsóbb és butább megoldás. (Ha szükség van a soros portokra, ez nem használható.) A legintelligensebb megoldás, amikor az UPS-hez egy bővítőkártyát adnak, amin keresztül az áramszolgáltatás leállását, újraindulását, illetve sok egyéb mást is közölni tud a rendszerrel. A Linux oldaláról a megfelelő daemon konfigurációs állományaiban vagy a /etc/inittab file-ban kell a pf::powerfail:... ill. a pr::powerokwait:... kezdetű sorokban elhelyezni az eseményekhez tartozó parancsokat. Az utóbbiak default értéke a shutdown -h illetve a shutdown -c.

Sok kellemetlenséget okozhat, ha a processzorunk hűtőventillátora menet közben felmondja a szolgálatot. Ez egy nehezen észrevehető probléma, mert ha a CPU nincs komolyabb terhelés alatt, akkor a rendszer hibátlanul képes működni. Ne sajnáljuk a pénzt komolyabb hűtőbordákra vagy golyóscsapágyas hűtőventillátorra, mert annak élettartama sokszorosa pár száz forintos társainak.


next up previous contents
Next: Problémák boot-olás közben Up: Bevezetés Previous: Mi az, hogy security?   Contents

1999-12-21