Ez a lap a magyar fontok (Latin2, de a Latin1 is jó lehet esetenként) StarOffice-hoz állításáról szól.


Amióta elkészítettem a előző lapot, sok idő eltelt, sok új verzió jelent meg az SO-ból is, sokan kértek segítséget, mert elakadtak. Úgy gondoltam, megérett az idő egy kis frissítésre.

A leírás RedHat6.0, StarOffice 5.1 és KDE 1.1.1 párosítással készült, de szerintem máshol is tökéletesen működik. A KDE alatt a Kikbd nevű billentyűzetkezelő fut, kicsit átdolgozott magyar billentyűzetkiosztással, 101 gombos billentyűzethez lett igazítva (hogy KDE alatt is minden szép legyen, van egy másik kiosztás is amivel jók az ékezetek). Egyébként minden lehetséges beállítás magyar. Letölthető az X konfigurációs állományának vonatkozó kivonata, valamint a XKB 101 gombos változata (saját atalakítás).

Mi is a probléma? Az SO-nak saját fontszervere van és nem az X fontjait használja ( a szövegszerkesztő kivételével az összes többi rész - táblázatkezelő, rajzoló, prezentáció-készítő - alapból mutatja az X fontjait, de nyomtatáskor már nem jól dolgozik - tehát a felületes szemlélőnek minden rendben látszik, valójában azonban egy kicsit meg kell dolgozni a szép ékezetekért. Egyedül a szövegszerkesztő az, ahol rögtön feltűnik a hiány).

Hogyan is működik az SO? A megjelenítés jelen esetben két részből áll: a fontot ismerni kell az X-nek és az SO-nak egyaránt, mert ha csak az SO-nak állítjuk be, akkor a font kiválasztható, de a képernyőn nem látszik jól a képe, csak nyomtatáskor, forditva meg látszik a képe, de nyomtatásnál lesz rossz. Tehát, ha mident szépre akarunk, akkor mindkét helyre telpíteni kell a fontokat (természetesen elég egy példány, a másik helyre linkek mutassanak - csináltam egy egyszerü scriptet, ezzel lehet linkeket készíteni, nagy mennyiségben).

Az SO fontjai és a leíró állományok az Office könyvtár (defaultban /usr/local/Office51) xp3 könyvtárában helyezkednek el. A psstd.fonts file tartalmazza a fontok leírását, a pssoftfonts könyvtár a .pfb file-okat a fontmetrics/afm könyvtár pedig az .afm file-okat.

Egy példán keresztül írom le a telepítési lépéseket (természetesen root-ként végezzük a műveleteket).
Telepítsük a RedHat-hoz adott XFree86-ISO8859-2-Type1-fonts csomagot, ha eddig nem tettük meg. A fontok a /usr/share/fonts/ISO8859-2/Type1 könyvtárba kerülnek (az .afm file-ok az afm alkönyvtárba). Állítsuk be az X-nek az /etc/X11/XF86Config file szerkesztésével: írjunk be egy új sort a fontok leirásához:
FontPath "/usr/share/fonts/ISO8859-2/Type1"
és indítsuk újra az X-et (ha valakinek máshol van az X konfigurációs allománya, akkor értelemszerűen ott dolgozzon).
Ezután másoljuk le a fontok között található fonts.dir file-t, valahová, és szerkesszük át. Az első sort (egy szám) töröljük. A többi sor valahogy így néz ki:
ariam___.pfb -ulT1mo-Arial-medium-r-normal--0-0-0-0-p-0-adobe-fontspecific
Ilyet csináljunk belőle: ariam___, -ulT1mo-Arial-medium-r-normal--%d-%d-%d-%d-p-0-iso8859-2
Meg persze az összes sorból. Ha valaki lusta megcsinálni, töltse le! Ezután a file-t fűzzük hozzá az Office fontleíró állományához (psstd.fonts). Most már csak a linkek elkészítése van hátra.

A letöltött linkek scriptet tegyük pl. a /usr/local/bin-be, majd lépjünk be a /usr/share/fonts/ISO8859-2/Type1 könyvtárba és adjuk ki a
"linkek /usr/local/Office51/xp3/pssoftfonts pfb"
parancsot, ami létrehozza a linkeket. Ezután lépjünk be az afm könyvtárba, és adjuk ki újra az előző parancsot, de pssoftfonts helyett fontmetrics/afm, és pfb helyett afm legyen.
Most már csak ki kell próbálni a művet.

Ha valakinek kevés az előbb felhasznált csomagban található font, akkor kereshet másikat, például az én gyűjteményemben, vagy az Internet-en, és a fentebb tárgyalt módszerrel beállíthatja.

Néhány észrevételt hadd osszak meg: Sok sikert mindenkinek, és várom a visszajelzéseket!