Wireless Lan - Rádiókártyák SuSE Linux-on


Eljő az idő, mikor az ember eldönti, hogy nem óhajt többé telefonszámlát fizetni. Gyakran eljön ez az idő. Havonta, telefonszámla kézhezvétele után harmic másodperccel.
Szerencsére az internet-et el lehet érni rádióhullámok hátán. Ha egy net-re csatlakoztatott szerverbe belehajítunk egy wireless lan kártyát és felvágunk a tetőre egy körsugárzót, máris csatlakozhatunk hozzá kliens gépekkel. Erről szól a következő tudományos ismeretterjesztő élménybeszámoló.

Természetesen nem csak Linux lehet a kliens gépeken, de más oprendszerekről most nem fog szó esni. Kliens rendszerként magyar SuSE Linux 7.3 Professionalt választottuk, mert szeretjük a hozzá járó matricákat, annak ellenére, hogy nagyon érzékenyen érint a DVD-s telepítő hiánya.

A kliens gép egy mezei Celeron 600-as asztali gép volt. PCI slotba helyezhető PCMCIA adapterkártyát nem sikerül szerezni, szerencsére az alaplapon volt egy ISA slot és egy bele passzoló adaptert is kerítettünk.

kártyákA kisérletezéshez a Lucent Wavelan/Orinoco IEEE Bronze és Silver kártyáit, valamint egy 100%-osan kompatíbilis eszközt az AVAYA Silver kártyát. A képen látható még egy PCMCIA modem is pusztán összehasonlítási célból, egyedül rajta nincs antenna. Célszerű a legújabb firmware-t letölteni a wavelan.com-ról. A frissitést persze csak olyan gépről lehet megtenni, amelyen már működik a kártya. Na nem baj, régebbi firmware esetén majd a későbbiekben alkalmazunk egy trükköt. Célszerű figyelmesen követni a firmware frissítésről szóló leírást, olcsóbb söralátétet is lehet találni egy wavelan kártyánál, ráadásul nagyon billeg is rajta a pohár.

Első lépésként az a - Linux Base System alól jelöljük ki telepítésre a pcmcia és pcmcia-cardinfo csomagokat. Majd ezt követően az ap - Applications wich does not need X alól a wireless-tools csomagot. Ellenőrizzük a függőségeket, lesz néhány, ezeket is telepítsük fel boszorkányos gyorsasággal.

Az /etc/rc.config állományban a következő soroknak kell szerepelniük:


START_PCMCIA="yes"
NETCONFIG_PCMCIA="_1"
# ez a normál belső intra, mert tovább akarjuk osztani
házon belül a net-et:
IPADDR_0="192.168.0.1"
# ez a rádiókártya (ebben a példában kamu) IP címe:
IPADDR_1="321.321.123.123"
NETDEV_0="eth0"
NETDEV_1="eth1"

Az /etc/pcmcia/config.opts file-ba valami hasonlót kell beírni:


module "wvlan_cs" opts "port_type=3 channel=10
station_name=MY_PC transmit rate=2 medium reservation=500"

A fentit egy sorként kell beírni, csupán helytakarékossági okoból van a példában megtörve. A transmit rate és a medium reservation egy kis software bug következtében aláhúzás ( _ ) nélül gépelendő. A transmit rate a 11 megás kliens kártyánkat visszafogja 2 MBps-re, mert a hálózatunkban vannak lassabb darabok is. Ez által gyenge jel vagy nem kivánatos interferencia esetén kevesebb lesz az elvesztett csomagok száma. A medium reservation beállításával a lehetséges kommunikációs ütközéseket próbáltuk minimalizálni, a kliens megpróbál akkor adni, ha éppen más eszköz nem dumál. Az adó állomás neve (station_name) totál lényegtelen. A 10-es csatornán kommunikálnak a gépek: channel=10. A port_type=3: Pszeudo-IBSS mód - ad-hoc networking. Ezzel a móddal lehetőség nyílik a térerő mérésere is. Egyes doksik azt írják, hogy így csak két gép láthatja egymást, ugyanakkor a próbák szerint a központi gépet egyszerre több kliens gép is zaklathatja egyidőben.

Az /etc/pcmcia/wireless.opts file-ba is bele kell kontárkodni:


# Lucent Wavelan IEEE (+ Orinoco, RoamAbout and ELSA)
# Ad-Hoc demo modot hasznalunk terero meres lehetosege miatt:
MODE="Ad-Hoc"
# A 10-es csatornán kommunikálnak a gépek
CHANNEL="10"
# titkosítás. majd ha muxik a cucc, beallithatod. most nem 
# erdekel:
KEY="off" # csak újabb firmware esetén
# ha a firmware regebbi és a /var/log/messages -ben ez látható
# SIOCSIWENCODE(95): Operation not supported, akkor inkább 
# kommentezd ki a KEY kezdetű sort. Ha titkosítani akarsz, 
# akkor sajnos mindenképp firmware upgrade-re van szükséged.
    

Az /etc/rc.config.d/pcmcia.rc.config file-t is firkáljuk össze:


# kulső pcmcia csomagot használunk, ezért értelemszerűen:
PCMCIA_SYSTEM="external"

# ilyen chipset van az adapter kártyán:
PCMCIA_PCIC="i82365"

# szándékosan üresen hagyva:
PCMCIA_PCIC_OPTS=""

#ez nem notebook, így adaptert használunk a PCMCIA fogadására:
PCMCIA_CORE_OPTS="extra sockets=1"

Az extra sockets szintén a már fentebb említett bug következtében aláhúzás ( _ ) nélül gépelendő!

Az /etc/rc.config.d/pcmcia.rc.config állományban is szerepelni kell az alábbi soroknak:


PCMCIA_SYSTEM="external"
PCMCIA_PCIC="i82365"
PCMCIA_PCIC_OPTS=""
PCMCIA_CORE_OPTS="extra sockets=1"

Ezzel több órán keresztül kisérleteztünk, végül így működésképes rendszert kaptunk. Várjuk azoknak a beszámolóját, akiknek más módon sikerült drótnélküli hálózatot összedobniuk. Egy irányított kilencven centi átmérűjű tükörrel kb. 2 km távolságra lehet kommunikálni. Az antenna koax kábelét egyszerűen a kártya csatlakozójába kell dugni, erősítő nem szükséges. Sok sikert a kisérletezéshez.

Silver