Process-Accounting Mini HOGYAN

Hogyan engedélyezzük a folyamat számlázást a Linuxon
Utolsó frissítés: 1997. augusztus 8. 09:25:58 HKT

1. Bevezető:

Ez a dokumentum szerzőijoggal védett, melynek tulajdonosa Albert M.C Tam (bertie@scn.org). A dokumentum nem-kereskedelmi célú használa, másolása és terjesztése ezennel engedélyezett, amennyiben azt ellátják a szerző / szerkesztő nevével és ez a megjegyzés feltűnik valamennyi másolatban és/vagy támogatási dokumentumban; és amely ezt a dokumentumot nem változtatja meg. E dokumentum abban a reményben terjesztett, hogy hasznos lesz, de nyíltan vagy burkolva BÁRMIFÉLE GARANCIA NÉLKÜL. Amíg minden fáradozás az itt dokumentált információk hitelességét probálja biztosítani, a szerző / szerkesztő / fenntartó NEM VÁLLAL FELELŐSSÉGET a hibákért, vagy azokért a sérülésekért, amelyek az e dokumentumban leírtak felhasználásából erednek.

Preamble: This document is copylefted by Albert M.C. Tam (bertie@scn.org). Permission to use, copy, distribute this document for non-commerical purposes is hereby granted, provided that the author's / editor's name and this notice appear in all copies and/or supporting documents; that this document is not modified. This document is distributed in hope that it will be useful, but WITHOUT ANY WARRANTY, either expressed or implied. While every effort has been taken to ensure the accuracy of the information documented herein, the author / editor / maintainer assumes NO RESPONSIBILITY for errors, or for damages results for the use of the information documented herein.

Ez a dokumentum leírja, hogy hogyan engedélyezzük a rendszer folyamat számlázást egy Linux-os számítógépen, valamint ismerteti a különféle folyamat számlázási parancsok használatát. Ezt a segítséget olyan felhasználók használhatják, akik kerneljének verziószáma 1.3.73, vagy nagyobb annál. (Mostanában tesztelt a 2.0.27-es kernelt használó RedHat 4.1-en). Az 1.3.73-asnál régebbi kernelek számára szükséges egy folt (patch) ahhoz, hogy megfelelően tudják használni a folyamat számlázási képességet.

Nyugodtan küldj bármilyen visszajelzést vagy megjegyzést a <bertie@scn.org> címre, amennyiben hibát fedezel fel vagy esetleg valamilyen információban hiányt szenvedsz. Értékelni fogom.


2. Mi is az a folyamat számlázás?

A folyamat számlázás egy olyan eljárás, amely rögzíti és összefoglalja a Linuxon futott a parancsokat. A korszerű Linux kernel képes a folyamat számlázás folyamatos megtartására, rögzítve az éppen futó parancsokat, a felhasználót, aki futtatta a paranacsot, a CPU időt és még sok minden mást.

A folyamat számlázás engedi számodra megtartani a részletezett számlázási infomációit a felhasznált rendszer erőforrásoknak, ezek kiosztását a felhasználók között és a rendszer folymatos figyelését.

3. A folyamat számlázás pillanatnyi állapota Linux alatt

A folyamat számlázási támogatás beépített az újabb kernelekbe(ha azok verziószáma >=1.3.73). Amennyiben régebbi kernelt futtatsz, szükséged lehet néhány folt (patch) fájlra. A patchek beszerzési helye:

4. Követelmények a folyamat számlázás számára Linuxon

4.1 Kernel

A Linux kernel verziószáma legyen egyenlő vagy nagyobb, mint 1.3.73. Javaslom a 2.x verziót. A kernel forrás beszerezhető:

4.2 A folyamat számlázási szoftver:

Ez függ az általad használt Linux terjesztéstől (distribution), vagyis lehet, hogy installálva van, de az is lehet, hogy nincs installálva a folyamat számlázási programcsomag a rendszereden. Ha nincs installálva, próbáld meg letölteni a következő címről:


5. A folyamat számlázás beállítása a Linux rendszeren


6. Különféle folyamat számlázási parancsok

ac

Az ac parancs kinyomtat egy statisztikát a felhasználó kapcsolódási idejéről, azt órákban megadva, alapul véve a be- és a kilépéseket (logins and logouts) a /var/log/wtmp fájl pillanatnyi állapota alapján. Az ac parancs képes a teljes idő megjelenítésére is valamennyi nap esetében, ha használjuk a -d opciót, és valamennyi felhasználó megjelenítésére is, amennyiben a -p opciót használjuk.

accton

Az accton parancs a folyamat számlázás be- és kikapcsolására használt. A fájl általában a bootolás ideje alatt fut le vagy a lekapcsolás folyamatakor a rendszer inicializáló szkriptjei által.

last

A last parancs átvizsgálja a /var/log/wtmp fájlt és kiírja az információkat a felhasználók kapcsolati idejeiről.

sa

Az sa parancs számlázási információkat összegez az előzőleg futatott parancsokról, a programok I/O működési idejéről, a CPU időről, amelyek rögzítettek a számlázás rögzítő fájljában a /var/account/pacct fájlban.

lastcomm

A lastcomm parancs információkat ír ki az előzőleg futtatott parancsokról, amelyek a /var/account/pacct fájlban rögzítettek.


Magyar változat: Murzsa Norbert mailto: kuksi@kuksi2.igyuk.hu