Eredeti

Internet kisszótár

Ez a dokumentum teljes egészében az 1392-es RFC-n alapszik (G. Malkin), mely viszont nagyrészt a 1208-as RFC-re épül. Folyamatosan bővül és időnként javításra kerül.

A szótár még nem készült el, vannak még lefordítlatlan részek!

A szótárral kapcsolatos észrevételeket, javításokat örömmel várjuk!

Tartalom:


A
address,
address mask,
address resolution,
ARP (Address Resolution Protocol),
ARPA,
alias,
anonymous FTP,
archie,
archive site,
ARPANET,
authentication,
Autonomous System,


B
backbone,
BBS (Bulletin Board System),
BIND (Berkeley Internet Name Domain),
BITNET,
BOOTP,
bounce,


C
CCITT,
client,
Computer Emergency Response Team (CERT),
connectionless,
cracker,
Cyberspace,
Cyclic Redundancy Check (CRC),


D
DARPA,
default route,
Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA),
dialup,
DNS (Domain Name System),
domain,
dotted decimal notation,


E
Electronic Mail (email),
email address,
Ethernet,
Ethernet meltdown,


F
FAQ,
FDDI (Fiber Distributed Data Interface),
file transfer,
finger,
For Your Information (FYI),
FQDN,
fragment,
fragmentation,
frame,
FTP (File Transfer Protocol),
Fully Qualified Domain Name (FQDN),
FYI,


G
gated,
gateway,
Gopher,


H
hacker,
header,
heterogeneous network,
hop,
host,
host address,
hostname,


I
ICMP (Internet Control Message Protocol),
internet,
Internet,
internet address,
IP (Internet Protocol),
IP address,
IP datagram,
IPX (Internetwork Packet eXchange),
IRC (Internet Relay Chat),
ISDN (Integrated Services Digital Network),


J


K
Kerberos,
Kermit,


L
LAN (Local Area Network),
layer,
listserv,


M
mail gateway,
mail path,
mail server,
mailing list,
MILNET,
MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions),
MTU (Maximum Transmission Unit),
multi-homed host,
MX Record (Mail Exchange Record),


N
name resolution,
netiquette,
network,
NFS(R),
NIC (Network Information Center),
NIS (Network Information Services),
NNTP (Network News Transfer Protocol),
node,
NSF (National Science Foundation),


O


P
packet,
packet switching,
ping (Packet internet groper),
port,
POP (Post Office Protocol),
postmaster,
PPP,
Prospero,
protocol,
proxy ARP,


Q
queue,


R
RARP (Reverse Address Resolution Protocol),
repeater,
RFC (Request For Comments),
RFC 822,
RIPE (Reseaux IP Europeenne),
rlogin,
route,
routed,
router,
RPC (Remote Procedure Call),


S
SLIP (Serial Line IP),
SMTP (Simple Mail Transfer Protocol),
SQL (Structured Query Language.),
stub network,
subnet,
subnet address,


T
TCP (Transmission Control Protocol),
TCP/IP,
Telnet,
terminal emulator,
terminal server,
TN3270,
topology,
Trojan Horse,


U
UDP (User Datagram Protocol),
Usenet,
UUCP (UNIX-to-UNIX CoPy),


V
virus,


W
WAM (Wide Area Network),
World Wide Web (WWW or W3),
worm,
WYSIWYG,


X
X (The X Window System),


Y


Z


A
address = cím
Alapjában véve háromféle cím használatos az Interneten: a levelezési cím (e-mail address), az IP, internet vagy Internet cím és a hardver vagy MAC cím. Lásd még: email address, IP address, internet address.

address mask = cím maszk
Ez egy bitmaszk amit az IP cím hálózati és alhálózati részének meghatározására használnak. Gyakran egyszerűen csak "subnet mask"-nak nevezik, mert az IP cím hálózati része könnyen kideríthető más módon is.

address resolution = címfelderítés
Internetes cím hozzárendelése a megfelelő hardvercímhez.

ARP (Address Resolution Protocol) = címfelderítési protokol (eljárás).
Egy adott kiszolgáló magas szintű IP címéhez tartozó alacsony szintű hardvercím dinamikus módon történő kiderítésére használják. Az ARP hatóköre csak arra a hálózatra terjed ki, mely támogatja a minden kiszolgáló által hallható "broadcast" csomagokat. Lásd még: proxy ARP.

ARPA
Advanced Research Projects Agency.

alias = álnév
Ez egy olyan név, mely általában rövid és könnyű megjegyezni, s megfelel egy másik névnek, mely többynire hosszú és nehéz rá emlékezni.

anonymous FTP = névtelen FTP
A névtelen FTP segítségével felhasználók távoli gépekbe juthatnak be és mindenki számára elérhető documentumokat, file-okat, programokat hozhatnak el anélkül, hogy ott saját elérésük lenne. Mindezt az "anonymous" felhasználói név segítéségvel érhetik el, mely minimális biztonsági ellenőrzések után egy pulikus területre engedi őket. Lásd még: archive site, File Transfer Protocol.

archie
Egy rendszer, amely automatikusan begyűjti, indexeli és szolgáltatja az információkat az Interneten. Eredetileg az Internet összes FTP archívumában található file-okról készített indexelt adatbázist, de a későbbi verziók már több más féle információt is szolgáltatnak. Lásd még: archive site, Gopher, Prospero, Wide Area Information Servers.

archive site = archív hely (archívum)
Egy olyan hely, amely az Internetről gyűjtött file-okat tartalmaz. Az "anonymous FTP hely" például ezekhez az file-okhoz biztosít hozzáférést az FTP protokoll segítségével. Lásd még: anonymous FTP, archie, Gopher, Prospero, Wide Area Information Servers.

ARPANET
Egy csomagkapcsolt hálózat, melyet a korai 70-es években fejlesztettek, s amely a mai Internet nagyapja volt. Az ARPANET-et 1990 júniusában helyezték üzemen kívül.

authentication = azonosítás
Egy személy, vagy folyamat kilétének ellenőrzése. [Forrás: MALAMUD]

Autonomous System = Önfenntartó rendszer
Olyan útválasztók (routerek) gyűjteménye, melyek közös adminisztráció alá tartoznak és közös belső protokollt használnak a csomagok útvonalának irányítására.


B
backbone = gerinchálózat
Egy hierarchikusan kialakított hálózat legmagasabb szintje. Azok a törzs- és továbbítóhálózatok, melyek ugyanarra a gerinchálózatra kapcsolódnak biztosan összeköttetésben vannak egymással. Lásd még: stub network.

BBS (Bulletin Board System)
Egy számítógép a hozzátartozó szoftverekkel, mely legtöbbször elektronikus üzenetküldésre ad lehetőséget, file archívum található rajta a esetlegesen az üzemeltető tevékenységi körével kapcsolatos más szolgáltatásokkal együtt. Ugyan a legtöbb BBS-t hobbiból működtetik, egyre nagy számban csatlakoznak az Internethez is és sok BBS-t üzemeltetnek kormányok, oktatási intézmények és kutatóközpontok. Lásd még: Electronic Mail, Internet, Usenet. [Forrás: NWNET]

BIND (Berkeley Internet Name Domain)
A californiai Berkeley egyetem által kifejlesztett és terjesztett DNS kiszolgáló, mely sok hasonló kereskedelmi szoftver elődje is.

BITNET (Because It's Time NETwork)
Egy egyetemi számítógépes hálózat, mely interaktív elektronikus levelezést és file-átviteli szolgáltatást nyújt egy "store-and-forward" (tárld és továbbítsd) protokoll segítségével, mely az IBM "Job Entry" prokollján alapul. A Bitnet-II az eredeti Bitnet protokollt IP csomagokba ágyazva az Internetet használja adatátvitelre.

BOOTP
A 961-es és 1084-es RFC-kben leírt protokoll, melyet a lemez nélküli gépek elindításához használnak. Lásd még: Reverse Address Resolution Protocol.

bounce = visszadobás
A levelek visszaküldése kézbesítési hiba miatt. [Forrás: ZEN]


C
CCITT (Comite Consultatif International de Telegraphique et Telephonique)
Ez a szervezet a United National International Telecommunications Union (ITU - Egyesült Nemzeti és Nemzetközi Telekommunikációs Egyesülés) és feladata, hogy technikai javaslatokat készítsen telefonos és kommunikációs rendszerekkel kapcsolatban. Minden negyedik évben ülésezik a CCITT, amikor is újabb szabványokat fogadnak el, a legutóbbi ilyen alkalom 1992-ben volt. [Forrás: NNSC]

client = kliens
Egy számítógépes rendszer vagy folyamat, mely egy másik számítógépes rendszer vagy folyamat szolgáltatásait kéri. Egy munkaállomás, mely egy file-kiszolgálótól egy file tartalmát kéri a file-kiszolgáló kliense. [Forrás: NNSC]

Computer Emergency Response Team (CERT)
A CERT-et 1988 novemberében a DARPA hozta létre a "féreg" ügy miatt. A CERT az internetes közösséggel együtt azon dolgozik, hogy a számítógépes biztonsági gondok esetén ellenlépéseket tegyen, felhívja a közösség figyelmét a biztonsági kérdésekre és kutatatásokat végezzen a működő rendszerek biztonságosságának fejlesztésére. A CERT 24 órás szolgálatot tart, hogy azonnal válaszolhasson a biztonsági problémákra, a támadások elleni védekezésre dokumentumokat, ismertetőket ad ki. A csapat e mellett számos levelezési listát is fenntart, működtet egy anonymous FTP kiszolgálót a cert.org domainen, ahol a biztonsággal kapcsolatos dokumentumok, programkiegészítések és segédprogramok elérhetőek. A CERT levélben elérhető a "cert@cert.org" címen, ill. telefonon a +1-412-268-7090 számon (24 órában). Lásd még: Defense Advanced Research Projects Agency, worm.

connectionless = kapcsolatmentes
Adatkommunikációs mód, mely során a kommunikáció előzetes összeköttetés nélkül jön létre. Az adatcsomagok két gép között akár más útvonalon is közlekedhetnek, mert azok egymástól függetlenek. Az UDP egy kapcsolatmentes protokoll. Lásd még: packet switching, User Datagram Protocol.

cracker = betörő
A betörő olyan egyén, aki engedély nélkül próbálkozik számítógépes rendszerekbe történő bejutással. Ezek az egyének többnyire rosszindulatóak ellentétben a buherátorokkal (hackers) és a betörésre többféle módszert ismernek. Lásd még: hacker, Computer Emergency Response Team, Trojan Horse, virus, worm.

Cyberspace = kibertér
Ezt a kifejezést William Gibson, a "Neuromancer" c. fantsztikus novellájában használta előszőr a számítógépes világ és körülötte létező társadalom leírására. [Forrás: ZEN]

Cyclic Redundancy Check (CRC)
Egy szám, melyet a továbbításra szánt adatokból képeznek. A fogadó oldalon is kiszámítják a CRC-t, összehasonlítják az eredetivel, s így megállapítható, hogy az átvitel során volt-e valamilyen hiba. [Forrás: MALAMUD]


D
DARPA
See: Defense Advanced Research Projects Agency

default route = alapértelmezésű útvonal
A útvonalválasztó táblában (routing table) egy olyan bejegyzés, mely meghatározza, hogy merre menjenek azok az adatcsomagok, melyek a táblában nem szereplő hálózatok (vagy gépek) fele irányulnak. [Forrás: MALAMUD]

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)
Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának ügynöksége, mely új technológiák kifejlesztéséért felelős a hadsereg számára. A DARPA (korábban ARPA) volt felelős a ma ismert Internet fejlesztésének támogatásáért, beleértve a Berkeley Unix és TCP/IP verzióját. [Forrás: NNSC]

dialup
Egy átmeneti kapcsolat számítógépek között, mely hagyományos telefonvonalon jön létre.

DNS (Domain Name System) = (domain név rendszer)
A DNS egy általános céllal terjesztett, másolt, adatigénylő rendszer. Elsődleges feladata, hogy az Interneten található gépek nevéből megadja azok IP címét. Manapság az Interneten a neveket "domain név" stítulsban adják meg. Néhány fontosabb domain: .COM (commercial, kereskedelmi), .EDU (educational, oktatási), .NET (network operations, a hálózat működtetésével kapcsolatos gépek), .GOV (az U.S.A kormánya), .MIL (az U.S.A. hadserege), .US (Egyesült Államok), .UK (Egyesült Királyság), .AU (Ausztrália), .HU (Magyarország). Gyakran látni "sub-domain" szinten a fenti domain-eket, vagyis pl. az angoloknál a kereskedelmi gépek a .CO.UK domain-en vannak, vagy az egyiptomi kormányzat a .GOV.EG domain-en található meg. A domain-ek meghatározása az STD 13-ban, az 1034-es és 1035-ös RFC-ben található meg. Lásd még: Fully Qualified Domain Name.

domain
A "Domain" egy rendkívül sokat használt kifejezés az Interneten. Több féle értelmezésben használatos, úgy is mint adminisztratív domain és úgy is mint domain név. Lásd még_: Domain Name System.

dotted decimal notation = decimális, pontozott jelölés
Az IP címek A.B.C.D pontozott jelölése, ahol az egyes betűk decimális formában a négy byte-os IP címek egy-egy byte-ját jelentik. Lásd még: IP address. [Forrás: FYI4]


E
Electronic Mail (email) = elektronikus levél
Egy rendszer, melynek segítségével a számítógép felhasználója más felhasználóval (vagy egy csoportnyi felhasználóval) üzenetet válthat egy számítógépes hálózat segítségével. Az elektronikus levelezés az Internet használatának egyik legnépszerűbb módja. [Forrás: NNSC]

email address = email cím (elektronikus levél cím)
Az a domain-rendszerű vagy UUCP cím, mely meghatározza, hogy az elektronikus levélnek mi a célpontja. Például egy szerkesztő e-mail címe "gmalkin@xylogics.com", amely szerint a címzett a "gmalkin" nevezetű felhasználó az xylogics.com domain-en. Lásd még: UNIX-to-UNIX CoPy. [Forrás: ZEN]

Ethernet
Egy 10 Mbit/sec-es átviteli szabvány LAN-ok (helyi hálózatok) számára, melyet eredetileg a Xerox fejlesztett ki, de később a Digital, az Intel és a Xerox (DIX). Minden gép egy koaxkábelen csatlakozik a hálózathoz, ahol az elérés a "Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection (CSMA/CD)" (vivőérzékeny egyidejű elérés ütközésérzékeléssel) technológia segítségével valósul meg. Lásd még: Local Area Network, token ring.

Ethernet meltdown = Ethernet "szétfolyás"
Egy olyan esemény melynek következtében telítettség, vagy telítettség közeli állapot jön létre az etherneten. Ennek legtöbbször illegális vagy félreirányított csomagok az okai és többnyire csak rövid ideig tart. [Forrás: COMER]


F
FAQ
Frequently Asked Question = Gyakori kérdések

FDDI (Fiber Distributed Data Interface) = üvegszálas adatátviteli illesztő
Egy nagy sebességű (100 Mbit/sec) LAN átviteli szabvány. Local Area Network. [Forrás: RFC1208]

file transfer = file átvitel
Egy file másolása egyik számítógépről a másikra a hálózaton keresztül. Lásd még: File Transfer Protocol, Kermit.

finger
Egy program, mely egy adott felhasználóról, vagy egy helyi, ill. távoli gépbe bejelentkezett felhasználókról különböző adatokat jelenít meg. Többnyire kiírja a teljes nevet, az utolsó bejelentkezés idejét, az üres időt (idle time), a terminál nevét és a terminál helyét (ha lehetséges). Ha a felhasználó úgy akarja, akkor a róla érdeklődők még metudhatják terveit, ill. olvashatnak munkájáról is.

For Your Information (FYI) = Hogy tudjon róla ;-))
Az RFC-k egy csoportja, mely nem technikai szabványokat, vagy protokoll leírásokat tartalmaz. Az FYI-ok többnyire általános információkat tartalmaznak a TCP/IP-vel, ill. az Internettel kapcsolatban. Lásd még: Request For Comments.

FQDN
Lásd: Fully Qualified Domain Name

fragment = darab
Egy csomag egy darabja. Ha az útválasztó (router) egy IP csomagot olyan hálózatra továbbít, ahol a csomagok megengedett mérete kisebb, mint a küldött IP csomagé, akkor azt több kisebb darabra kell felosztani. Ezeket a darabokat a célgép IP meghajtója aztán újra egymáshoz illeszti.

fragmentation = darabolás
Az az IP eljárás, melynek során az adatcsomagot kisebb darabokra osztják fel, hogy megfeleljen azon hálózat igényeinek, melyen keresztül kell haladnia.

frame = keret
Az adatcsomagokat a továbbítórendszer igényeinek megfelelően "fejlécek" és egyéb bevezető információk kisérik. A valódi adatokat beágyazzák ezen kísérőinformációk közé. Lásd még: datagram, packet.

FTP (File Transfer Protocol) = file átviteli protokoll
Egy protokoll, mely lehetőséget ad a felhasználónak, hogy file-okat hozzon el egy távoli géről, vagy küldjön át oda. Az FTP ugyanakkor annak a programnak a neveként is értelmezhető, melyet a felhasználó hív meg, hogy ezt a protokollt igénybe vegye. Az FTP leírása az STD 9-ben és 959-es RFC-ben található meg. Lásd még: anonymous FTP.

Fully Qualified Domain Name (FQDN) = teljes értékű domain név
Az FQDN egy rendszer teljes neve, s nem csak a gép nevét tartalmazza. Például a "venera" a gép neve, de a "venera.isi.edu" már a teljes értékű név. Lásd még: hostname, Domain Name System.

FYI
Lásd: For Your Information


G
gated
Gatedaemon. Egy program, mely egyidejűleg támogat többféle útválasztó (routing) protokollt és protokoll családot. Használni lehet útválasztásra, de hatékony alap az útválasztó protokollok kutatásához. A szoftver díjmentesen letölthető anonymous FTP-vel a "gated.cornell.edu" címről. Lásd még: routed.

gateway = átjáró
Manapság az "útválasztó" (router) kifejezést szokás használni az eredeti "átjáró" (gateway) helyett. Az átjáró az egy olyan eszköz/program, mely két hálózat között cseréli ki az adatokat. Más értelmezésben viszont a gateway lehet átjáró a protokollok között is, de ez alkalmazás szintű és nem keverendő össze a hálózatos jelentésével. Protokollok közötti átjáró pl. egy olyan segédprogram, mely az elektronikus leveleket a hírcsoportoknak továbbítja, ill. vissza. Lásd még: mail gateway, router.

Gopher
Terjesztett információs rendszer, mely információk hierachikus gyűjteményének elérését teszi lehetővé az Interneten. A Gopher egy egyszerű protokollt használ, mely egyetlen Gopher kliens számára lehetővé teszi, hogy bármely Gopher szerveren információkat érhessen el, s mindezt egyetlen Gopher felületen teszi. Lásd még: archie, archive site, Prospero, Wide Area Information Servers.


H
hacker = buherátor
Egy személy, ki örömét leli a különböző rendszerek, különösen a számítógépek és a számítógépes hálózatok belső működésének mélyreható megismerésében. Ezt a kifejezést (hacker) gyakran rossz indulattal használják, pedig a betörő, feltörő (cracker) lenne a megfelelő. Lásd még: cracker.

header = fejrész
A csomag azon része, mely megelőzi magát az adatot, s tartalmazza a forrás és a cél címét, a hibakereső kódokat és más mezőket. A fejrész az elektronikus levélüzenet része is, mely a levél belsejét (body) előzi meg és sok más dolog mellett az üzenet feladóját, feladási idejét tartalmazza. Lásd még: Electronic Mail, packet.

heterogeneous network = heterogén hálózat
Olyan hálózat, mely többféle hálózat protokollt futtat. Lásd még: IP, IPX.

hop = ugrás
Az útválasztásnál használt kifejezés. Egy hálózaton a forrástól a célhoz vezető út az útválasztókon át egy sorozat ugrásból áll.

host = hoszt (gép, gazdagép)
Egz számítógép, mely lehetővé teszi felhasználói számára, hogy valamely hálózaton egy másik hoszttal kommunikálhassanak. Az egyes felhasználók ezt különböző alkalmazások segítségével tehetik meg. Ezen alkalmazások között szerepel az elektronikus levelező, a Telnet és az FTP. [Forrás: NNSC]

host address = hoszt cím
Lásd: internet address

hostname
A név, melyet a gépnek adnak. Lásd még: Fully Qualified Domain


I
ICMP (Internet Control Message Protocol) = Internet ellenorzo üzenet protokoll
Az ICMP egy kiegészítés az Internet Protokollhoz. Lehetové teszi hibaüzenetek, teszt csomagok és az IP-vel kapcsolatos információs üzenetek generálását. Leírása megtalálható az STD 5-ben és a 792-es RFC-ben. [Forrás: FYI4]

internet
Amíg az Internet egy hálózat, magát a kifejezést, hogy "internet" legtöbbször egy csoport számítógépes hálózat esetében használják, melyeket útválasztók segítségével egymáshoz kapcsoltak. Lásd még: network.

Internet
(itt fontos a nagy "I" betű) Az Internet a legnagyobb internet a világon. Három szintű felépítése van, mely a gerinchálózatokból (pl. NSFNET, MILNET), közép-szintű hálózatokból és törzshálózatokból áll. Az Internet egy multiprotokollos internet. Lásd még: backbone, mid-level network, stub network, transit network, Internet Protocol, Corporation for Research and Educational Networks, National Science Foundation.

internet address = internet cím
Egy IP cím, mely az internet egyik gépének sajátja. Az Internet cím (nagy "I"-vel) egy az Interneten található gép sajátja. Lásd még: internet, Internet, IP address.

IP (Internet Protocol) = Internet Protokoll
Az Internet Protokoll, ahogy annak leírása megtalálható az STD 5-ben és a 791-es RFC-ben, a TCP/IP protokoll alapja. Ez egy kapcsolatmentes, legjobb eredményre törekvo, csomagkapcsolt protokoll. Lásd még: packet switching, Request For Comments, TCP/IP Protocol Suite.

IP address = IP cím
A 32 bites cím, ahogyan azt az STD 5 és a 791-es RFC leírja. Többnyire decimális, pontozott jelölés formájában találkozhatunk vele. Lásd még: dot address, internet address, Internet Protocol, subnet address, host address.

IP datagram
Egy önálló adatcsomag, mely elegendo információt hordoz ahhoz, hogy a forrásgéptol a célba írányítódjék, anélkül, hogy korábban a forrásgépnek, a célgépnek, vagy a továbbító hálózatnak egymással fel kellett volna venniük a kapcsolatot.

IPX (Internetwork Packet eXchange)
A Novell protokollja, melyet a Netware használ. Egy útválasztó, mely IPX útválasztással rendelkezik (routing) összetud kapcsolni helyi hálózatokat, ezért a Novell Netware kliensek és kiszolgálók egymással kommunikálni tudnak. Lásd még: Local Area Network.

IRC (Internet Relay Chat)
Egy világméretű "parti-vonal" protokoll, mely valósidejű beszélgetést tesz lehetové másokkal. Az IRC szerverként épül fel, mely felhasználónként egy kliensprogramtól fogad el kapcsolatot. [Forrás: HACKER]

ISDN (Integrated Services Digital Network) = Integrált Szolgáltatású Digitális Hálózat
Egy mostanság eloretöro technológia, melyet a telefontársaságok kezdtek kínálni. Az ISDN magában foglalja a hang és digitális hálózati szolgáltatásokat egyedtlen médián belül, ezzel lehetoséget adva az digitális adatszolgáltatások és a hang szolgáltatások használatát egy egyetlen vezeték segítségével. Az ISDN szabványait a CCITT határozza meg. Lásd még: CCITT. [Forrás: RFC1208]


J

K
Kerberos
A Kerberos a MIT Athena projektjének biztonsági rendszere. Szimmetrikus kulcstitkosításon alapszik.

Kermit
A Columbia egyetem által kifejlesztett népszerű file átviteli protokoll. Mivel a Kermit szinte minden operációs környezetben fut, ezért a file-átvitelnek egy egyszerű módját biztosítja. A Kermit azonban nem egyezik meg az FTP-vel!


L
LAN (Local Area Network)> = helyi hálózat
Egy adatátviteli hálózat, melynek feladata mindössze egy néhány négyzetkilométernyi, vagy ennél kisebb terület kiszolgálása. Mivel a hálózat csak kis területet ér el, ezért a hálózati protokollok optimalizálásával akár 100 Mbit/sec. sebesség is elérheto. Lásd még: Ethernet, Fiber Distributed Data Interface, token ring, Wide Area Network. [Forrás: NNSC]

layer = réteg
A számítógépek kommunikációs hálózatát többé-kevésbé független protokollok csoportosításával lehet létrehozni, mely protokollok mindegyike külön rétegben (szinten) található. A legalacsonyabb réteg irányítja a hosztok közötti információt a hardverek szintjén, míg a legmagasabb a felhasználói alkalmazásokkal áll kapcsolatban. Minden réteg az alattalévőre épül. Minden rétegnél a programok a rétegnek megfelelő protokollt használják a hosztok közötti kommunikációra. A TCP/IP öt rétegből, az OSI hétből áll. A különböző rétegek használatának előnye, hogy az információk rétegek közti átadásának módját egyértelműen meghatározták, így egy rétegnek a megváltozása nincs hatással a többi rétegre. Ez nagymértékben leegyszerűsíti a communikációs programok írását és karbantartását. Lásd még: TCP/IP Protocol Suite.

listserv = listaszerver
Automatikus levelezési lista terjesztő rendszer, melyet eredetileg a Bitnet/EARN hálózat számára terveztek. Lásd még: Bitnet, mailing list.


M
mail gateway = levélezési átjáró
Egy gép, mely két vagy több levelezőrendszert kapcsol össze (beleértve a különféle levelezőrendszereket is) és kicseréli az üzeneteket közöttük. Az üzenetek feltérképezése és átalakítása gyakran elég bonyolult lehet és többnyire a "tárolás és továbbítás" módszerét kell alkalmazni, ahol a teljes üzenetet fogadni kell, mielőtt az továbbítódik a következő rendszerre a megfelelő átalakítás után.

mail path = levelezési útvonal
Gépnevek sorozata, mely meghatározza, hogy a elektronikus levélnek milyen úton kell haladnia az egyik felhasználótól a másikig. Ezt a címzési rendszert elsősorban az UUCP hálózatoknál használják. Lásd még: email address, UNIX-to-UNIX CoPy.

mail server = levelező szerver
Egy szoftver, mely file-okat, vagy információkat ad ki levélben küldött kérések alapján. A levelező szervereket a Bitnet-ben is használják az FTP-szerű szolgálatok ellátására. (Megjegyzés: a levélváltokat (mail exchanger) tévesen nevezik levelező szervernek). Bitnet, Electronic Mail, FTP. [Forrás: NWNET]

mailing list = levelezési lista
Egy levelezési címekből álló lista, melyet a levélterjesztő használ, hogy egy csoportnyi emberhez eljuttassa az üzeneteket. A levelezési listákat többnyire bizonyos témák megvitatására használják, épp ezért a különféle levelezési listák különböző témákkal kapcsolatosak. A levelezési lista moderálva is lehet. Ez azt jelenti, hogy a levél előszőr a moderátornak megy, aki eldöntni, hogy kimehet-e az üzenet a lista tagjainak. A listára való fel- és leiratkozásra vonatkozó kéréseket mindig egy külön címre kell küldeni (pl. list-request, vagy majordomo). Lásd még: Electronic Mail.

MILNET
MILitary NETwork. Eredetileg az ARPANET része volt, de 1984-ben különválasztották, hogy a katonai létesítmények megbízható hálózati szolgáltatásokkal rendelkezzenek. Az ARPANET-et eközben kutatási célokra használták tovább.

MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions) = (Többcélú Internet Levélkiegészítések)
Kiegészítés az Internet elektronikus levelezéshez, mely megengedi a nem szöveges adatátvitelt, úgy mint grafika, hang és fax. Leírása az 1341-es RFC-ben található meg. Lásd még: Electronic Mail

MTU (Maximum Transmission Unit) = (Maximális adatáviteli egység)
A legnagyobb keretméret, melyet a fizikai közegben el lehet küldeni.

multi-homed host = többotthonos hoszt
Olyan hoszt, melynek egynél több hálózathoz van csatlakozása. Ez a hoszt bármely kapcsolat felől fogdhat adatot, vagy küldhet oda, de más csomópontok számára nem végez útválasztást. Lásd még: host, router. [Forrás: MALAMUD]

MX Record (Mail Exchange Record) = (Levélváltó bejegyzése)
Egy olyan DNS bejegyzési típus, mely jelzi, hogy egy adott domain-en mely hoszt foglalkozik a levelek kezelésével. Lásd még: Domain Name System, Electronic Mail. [Forrás: MALAMUD]


N
name resolution = névfelderítés
Az a folyamat, mely során egy névhez hozzárendelik a hozzátartozó címet.

netiquette
Az elnevezés az "etiquette" szóból származik és a illedelmes hálózati viselkedéssel kapcsolatos.

network = hálózat
A számítógépes hálózat egy adatkommunikációs rendszer, mely különböző helyen található számítógépes rendszereket köt össze. Egy hálózat bármilyen összetételben állhat LAN-okból, MAN-okból és WAN-okból. Lásd még: Local Area Network, Wide Area Network, internet.

NFS(R)
A Sun Microsystems által kifejlesztett és az 1049-es RFC-ben leírt protokoll, mely lehetővé teszi egy számítógépes rendszer számára, hogy a hálózaton keresztül úgy érjen el file-okat, mintha azok egy helyi lemezen lennének. Ezt a protokollt több mint kétszáz cég használta fel termékeiben, s mostanra tulajdonképpen egy internetes szabvánnyá vált. [Forrás: NNSC]

NIC (Network Information Center) = Hálózati Információs Központ
A NIC információt szolgáltat és segítséget nyújt a hálózat felhasználóinak.

NIS (Network Information Services) = Hálózati Információs Szolgálatok
Szolgálatok egy csoportja, melyet gyakran a NIC kínál fel a hálózat felhasználóinak. Lásd még: Network Information Center.

NNTP (Network News Transfer Protocol) = Hálózati Hírtovábbítási Protokoll
A 977-es RFC-ben leírt protokoll, mely a hírek terjesztésére, kérésére és beszerzésére használatos. Lásd még: Usenet.

node = csomópont
Egy címezhető eszköz, mely egy számítógépes hálózathoz csatlakozik. Lásd még: host, router.

NSF (National Science Foundation)
A U.S. government agency whose purpose is to promote the advancement of science. NSF funds science researchers, scientific projects, and infrastructure to improve the quality of scientific research. The NSFNET, funded by NSF, is an essential part of academic and research communications. It is a highspeed "network of networks" which is hierarchical in nature. At the highest level, it is a backbone network currently comprising 16 nodes connected to a 45Mb/s facility which spans the continental United States. Attached to that are mid-level networks and attached to the mid-levels are campus and local networks. NSFNET also has connections out of the U.S. to Canada, Mexico, Europe, and the Pacific Rim. The NSFNET is part of the Internet.


O

P
packet = csomag
A hálózaton továbbított adat egysége. A "csomag" az egységnyi adat kifejezésére használt általános kifejezés az átviteli protokoll minden szintjén. Lásd még: datagram, frame.

packet switching = csomagkapcsolás
Egy kommunikációs forma, amikor is a csomagok (üzenetek) önállóan kerülnek routolásra (vagyis önállóan választják ki az útvonalukat) a különböző hosztok között, előre felállított kommunikációs útvonal nélkül. Lásd még: connectionless.

ping (Packet internet groper.)
Egy program, melyet a célgépek elérhetőségének vizsgálatára használatos, még pedig úgy, hogy ICMP visszhang kéréseket küld és vár a válaszra. A kifejezést így is használják: "Pingesse meg az X hosztot, hogy elérhető-e!" [Forrás: RFC1208]

port
A szállítási rétegben a csomagokat portok szerint válogatják szét. Minden alkalmazás különálló porton "hallgatózik" (pl. a webszerver a 80-as porton). Lásd még: Transmission Control Protocol, User Datagram Protocol.

POP (Post Office Protocol) = (POstahivatali Protokoll)
Ezt a protokoll arra tervezték, hogy segítségével az egyfelhasználós gépek egy kiszolgálóról olvassák leveleiket. Három verziója ismert: POP, POP2 és a POP3, de ezek NEM kompatibilisek egymással. Lásd még: Electronic Mail.

postmaster = postamester
Az a személy, aki az elektronikus levelezés problémáival foglalkozik, a felhasználókkal kapcsolatos kérdésekre válaszol és más hasonló feladatokat lát el - egy adott területen belül. Lásd még: Electronic Mail. [Forrás: ZEN]

PPP
Pontól-Pontig-Protokoll. A PPP, a SLIP utódja, a routertől-routerig és hoszttól-hálózatig kapcsolat megteremtésére alkalmas szinkron és asszinkron vonalakon egyaránt. Lásd még: SLIP.

Prospero
A distributed filesystem which provides the user with the ability to create multiple views of a single collection of files distributed across the Internet. Prospero provides a file naming system, and file access is provided by existing access methods (e.g., anonymous FTP and NFS). The Prospero protocol is also used for communication between clients and servers in the archie system. See also: anonymous FTP, archie, archive site, Gopher, Network File System, Wide Area Information Servers.

protocol = protokoll
Üzenetformátumok hivatalos leírása, valamint azon szabályok összessége, melyet két számítógépnek kell követnie, hogy üzeneteiket kicserélhessék. A protokollok alacsony szinten meghatározhatják a gépek közötti interfészeket (vagyis pl. hogy milyen bitek és byte-ok menjenek a kábelen), ill. magas szinten a programok közötti adatcserét (vagyis pl. két program hogyan küldje a file-okat egymásnak az Interneten). [Forrás: MALAMUD]

proxy ARP
The technique in which one machine, usually a router, answers ARP requests intended for another machine. By "faking" its identity, the router accepts responsibility for routing packets to the "real" destination. Proxy ARP allows a site to use a single IP address with two physical networks. Subnetting would normally be a better solution. See also: Address Resolution Protocol [Forrás: RFC1208]


Q
queue = sor
Csomagok csoportja, melyek feldolgozásra várnak.


R
RARP (Reverse Address Resolution Protocol)
A protocol, defined in RFC 903, which provides the reverse function of ARP. RARP maps a hardware (MAC) address to an internet address. It is used primarily by diskless nodes when they first initialize to find their internet address. See also: Address Resolution Protocol, BOOTP, internet address.

repeater = ismétlő
Egy eszköz, amely elektromos jeleket terjeszt az egyik kábelről a másikra. Lásd még: gateway, router.

RFC (Request For Comments) = (Megjegyzések kérése)
Dokumentumok 1969-ben indított sorozata, mely leírja az Internet protokolljait és az azzal kapcsolatos kísérleteket. Nem mindegyik (valójában nagyon kevés) RFC ír le Internet szabványt, de minden Internet szabványt RFC-ként tesznek közzé. Az RFC dokumentumsorozat azért szokatlan, mert a szabvány-javaslatokat az Internet kutató és fejlesztő közösség terjeszti elő, saját nevében, nem úgy mint pl. a CCITT és az ANSI szervezetek által hivatalosan felülbírált és szabványosított protokollokat. Lásd még: For Your Information.

RFC 822
Az elektronikus levél üzenetek fejrészét leíró Internet szabvány. A levelezés szakértői gyakran hivatkoznak rá, mint "822-es üzenetek". Az elnevezés a 822-es RFC-ből származik (STD 11, RFC 822), mely a 822-es formátum meghatározását tartalmazza, mely korábban 733-as formátum néven volt ismert. Lásd még: Electronic Mail. [Forrás: COMER]

RIPE (Reseaux IP Europeenne)
A TCP/IP protokollt használó európai hálózatok együttműködési szervezete. A RIPE foglalkozik többek között az IP címek elosztásával is, valamint ajánlásokat készít.

rlogin
A Berkeley UNIX által meghonosított szolgáltatás, mely során a felhasználó bejelentkezhet egy másik UNIX rendszerbe (ahova ilyen jogosultsága van) és ott úgy dolgozhat, mintha terminálja közvetlen kapcsolatban lenne a távoli géppel. Hasonló a telnethez, azzal a különbséggel, hogy a felhasználói azonosítás más módon történik.

route = útvonal
Az az út, melyet a hálózati forgalom jár be a forrástól a célig. Az útvonal a lehetséges út is lehet egy adott hoszttól másik hosztig, vagy célig.

routed
Útvonal Démon. Egy program, mely 4.2BSD/4.3BSD UNIX (és azzal kompatibilis) operációs rendszereken fut és feladata az útvonalak kihírdetése egy helyi hálózaton, a RIP protokoll felhasználásával. (Ejtsd: rút-dí) Lásd még: gated.

router = útválasztó
Egy eszköz, mely a hálózatok közötti forgalmat továbbítja. A továbbításról a hálózati réteg információi, ill. az útválasztási tábla alapján születik döntés, gyakran útválasztási protokollok közreműködésével.

RPC (Remote Procedure Call.)
An easy and popular paradigm for implementing the client-server model of distributed computing. A request is sent to a remote system to execute a designated procedure, using arguments supplied, and the result returned to the caller. There are many variations and subtleties, resulting in a variety of different RPC protocols.


S
SLIP (Serial Line IP) = (Soros vonaLi IP)
Egy protokoll, melyet az IP soros vonalon (mint pl. telefon vonal, RS-232-es kábel) keresztüli használatára készítettek, két rendszer összeköttetésére. A SLIP meghatározása az 1055-ös RFC-ben található. Lásd még: Point-to-Point Protocol.

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) = Egyszerű Levélátviteli Protokoll)
A 10-es STD-ben és a 821-es RFC-ben leírt protokoll, melyet a számítógépek közötti elektronikus levelezés átvitelére használnak. Ez egy kiszolgálók közötti protokoll, ezért az üzenetek eléréséhez más protokollokat használnak. Lásd még: Electronic Mail, Post Office Protocol, RFC 822.

SQL (Structured Query Language.) = (Strukturált Lekérdezőnyelv)
Nemzetközileg szabványosított nyelv, mely a relációs adatbázisok meghatározására és elérésére készült.

stub network
A stub network only carries packets to and from local hosts. Even if it has paths to more than one other network, it does not carry traffic for other networks.

subnet = alhálózat
A hálózat egy darabja, amely egy fizikailag különálló hálózati szegmens is lehet és amely a hálózat más részével megosztva használja ugyanazt a hálózati címet egy alhálózati számmal megkülönböztetve. Az alhálózat a hálózathoz képest olyan, mint a hálózat egy internethez képest. Lásd még: internet, network.

subnet address = alhálózati cím
Egy IP cím alhálózati része. Az alhálózatokra osztott hálózatokban az IP cím hoszt része alhálózati és hoszt részre oszlik egy cím (alhálózati) maszk segítségével. Lásd még: address mask, IP address, host address.


T
TCP (Transmission Control Protocol) = (Átvitelvezérlési protokoll)
Az STD 7-ben, és a 793-as RFC-ben leírt Internet szabvány protokoll. Az UDP-vel ellentétben kapcsolat-orientált és stream-orientált. Lásd még: User Datagram Protocol.

TCP/IP Protocol Suite
Átvitelvezérlési protokoll az Internet protokoll felett. Egy megszokott rövidítés, amely az IP felett futó szállítási és alkalmazási protokollokra vonatkozik. Lásd még: IP, ICMP, TCP, UDP, FTP, Telnet, SMTP.

Telnet
A telnet a távoli terminálkapcsolati szolgálatok Internet szabvány protokollja. Leírása megtalálható az STD 8-ban és a 854-es RFC-ben, de további kiterjesztések találhatók más RFC-kben is.

terminal emulator
Egy program, mely egy számítógép számára lehetővé teszi, hogy valamilyen terminált emuláljon. A munkaállomás épp ezért egy távoli hoszt termináljának tűnik. [Forrás: MALAMUD]

terminal server = terminál kiszolgáló
Egy eszköz, mely sok terminált kapcsol egy LAN-hoz egyetlen hálózati csatlakozáson keresztül. A terminál kiszolgáló sok hálózati felhasználót is kapcsolhat aszinkron portjaihoz telefonos kapcsolatok létesítésére, ill. nyomtatók elérésére. Lásd még: Local Area Network.

TN3270
A telnet program egy változata, melyet az IBM mainframe-ekhez történő csatlakozást teszi lehetővé, valamint azt, hogy úgy használjunk egy mainframe-et, mintha 3270-es, vagy ehhez hasonló terminálunk lenne. [Forrás: BIG-LAN]

topology = topológia
A hálózati topológia megmutatja, hogy a számítógépek hogyan helyezkednek el és milyen összeköttetések vannak közöttük. A hálózati rétegnek lépést kell tartania a mindenkori hálózati topológiával, hogy képes legyen csomagokat a végső célpontba eljuttatni. [Forrás: MALAMUD]

Trojan Horse = Trójai faló
Egy számítógépes program, melynek létrehozója olyan lehetőségeket rejtett el benne, melyek segítségével bármely rendszert el tud érni, ahol e program fut. Lásd még: virus, worm. See RFC 1135.


U
UDP (User Datagram Protocol) = (felhasználói datagramprotokoll)
Internet szabványos szállítási réteg protokoll, melynek leírása az STD 6-ban és a 768-as RFC-ben található meg. Kapcsolatmentes protokoll, mely tulajdonképpen az Internet Protokoll felhasználói interfésze. Lásd még: connectionless, Transmission Control Protocol.

Usenet
Több ezer téma szerint megnevezett hírcsoport, a protokollokat futtató számítógépek és a Usenet híreket olvasó és küldő emberek összessége. Nem minden hoszt vesz részt a Usenetben és nem minden Usenet hoszt található az Interneten. Lásd még: Network News Transfer Protocol, UNIX-to-UNIX CoPy. [Forrás: NWNET]

UUCP (UNIX-to-UNIX CoPy)
This was initially a program run under the UNIX operating system that allowed one UNIX system to send files to another UNIX system via dial-up phone lines. Today, the term is more commonly used to describe the large international network which uses the UUCP protocol to pass news and electronic mail. See also: Electronic Mail, Usenet.


V
virus
Egy program, ami saját magát terjeszti azzal, hogy számítógépes rendszerek között megosztott programokba ágyazódik. Lásd még: Trojan Horse, worm.


W
WAM (Wide Area Network)
Egy olyan hálózat, mely többnyire soros vonalakból áll és nagyobb földrajzi területet fed le. Lásd még: Local Area Network.

World Wide Web (WWW or W3) = Világméretű háló
Egy hypertext alapú, terjesztett információs rendszer, melyet a CERN kutatói hoztak létre svájcban. A felhasználók létrehozhatják, szerkeszthetik, vagy böngészhetik a hypertext dokumentumokat.

worm = féreg
Egy számítógépes program, mely sajátmagát másolja és terjeszti. A férgeket, a vírusokkal ellentétben hálózati környezetre tervezték. A hálózati féreg kifejezést Shoch & Hupp használta előszőr 1982 márciusában. A leghíresebb internetes féreg 1988 novemberében szabadult el: sikeresen terjesztette el magát kb. 6 ezer internetes hálózaton. Lásd még: Trojan Horse, virus.

WYSIWYG
What You See is What You Get = Amit látsz, azt kapod (például szövegszerkesztőknél, ahol az fog a papíron is szerepelni nyomtatás után, mint amit a képernyőn látunk).


X
X (The X Window System)
X-nek nevezik ezt a TCP/IP alapú, hálózatra kifejlesztett grafikus felületet. A hálózati ablakozó-rendszer lehetőséget nyújt egy program számára, hogy egy másik számítógép képernyőjét használja. Széles körben elterjedt megvalósítása az X11 (mint a MIT Athena projektjének egy része).


Y

Z

References

BIG-LAN
"BIG-LAN Frequently Asked Questions Memo", BIG-LAN DIGEST V4:I8, February 14, 1992.

COMER
Comer, D., "Internetworking with TCP/IP: Principles, Protocols and Architecture", Prentice Hall, Englewood Cliffs, NJ, 1991.

FYI4
Malkin, G., and A. Marine, "FYI on Questions and Answers: Answers to Commonly asked "New Internet User" Questions", FYI 4, RFC 1325, Xylogics, SRI, May 1992.

HACKER
"THIS IS THE JARGON FILE", Version 2.9.8, January 1992.

HPCC
"Grand Challenges 1993: High Performance Computing and Communications", Committee on Physical, Mathmatical and Engineering Sciences of the Federal Coordinating Council for Science, Engineering and Technology.

MALAMUD
Malamud, C., "Analyzing Sun Networks", Van Nostrand Reinhold, New York, NY, 1992.

NNSC
"NNSC's Hypercard Tour of the Internet".

LAQUEY
LaQuey, T. (with J. Ryer), "The Internet Companion: A Beginner's Guide to Global Networking", Addison-Wesley, Reading, MA, 1992.

NWNET
Kochmer, J., and NorthWestNet, "The Internet Passport: NorthWestNets Guide to Our World Online", NorthWestNet, Bellevue, WA, 1992.

RFC1208
Jacobsen, O., and D. Lynch, "A Glossary of Networking Terms", RFC 1208, Interop, Inc., March 1991.

STD1
Postel, J., "IAB Official Protocol Standards", STD 1, RFC 1360, Internet Architecture Board, September 1992.

STD2
Reynolds, J., and J. Postel, "Assigned Numbers", STD 2, RFC 1340, USC/Information Sciences Institute, July 1992.

TAN
Tanenbaum, A., "Computer Networks; 2nd ed.", Prentice Hall, Englewood Cliffs, NJ, 1989.

ZEN
Kehoe, B., "Zen and the Art of the Internet", February 1992.


Az eredeti RFC #1392 alkotói:

Gary Scott Malkin
Xylogics, Inc.
53 Third Avenue
Burlington, MA 01803

Phone: (617) 272-8140
EMail:
gmalkin@Xylogics.COM

Tracy LaQuey Parker
University of Texas at Austin
Computation Center
Austin, TX 78712

Phone: (512) 471-2444
EMail: tracy@utexas.edu