A HTML dokumentum elvi felépítése

Minden HTML formátumú szövegfájl a <HTML> utasítással kezdődik és a </HTML> záróutasítással végződik. Ezen elemek közé kell zárni a teljes dokumentumot - formázóutasításokkal és hivatkozásokkal együtt.

A HTML dokumentumot két részre lehet bontani a fejlécre és dokumentumtörzsre. (Egy harmadik rész lehet a keretek definíciója.)


A dokumentumot a fejlécelemek vezetik be, melyek kezdetét a <HEAD> utasítás jelzi. A fejlécelemek között szokás a dokumentumcímet megadni, mely címet a <TITLE> és a </TITLE> utasítások közé kell zárni. A fejlécet a </HEAD> utasítás zárja. Ezt a részét a dokumentumnak általában az ablak címsorában jelenítik meg a böngészőprogramok.
A dokumentumtörzs - amit voltaképpen a WEB-böngésző meg fog jeleníteni - a fájl <BODY> és </BODY> utasítások közötti része. Ezen elemek között kell elhelyezni mindent: a szöveget, hivatkozásokat, képeket, stb. (A keretek és a JavaScript kódok kivételével!)
Az alábbi egyszerű példadokumentum tartalmaz fejlécet, törzsét pedig egy elsőszintű alcím és egy normál bekezdés alkotja:

hullámvonal

    <HTML>

    <HEAD>
    <TITLE>A dokumentum neve</TITLE>
    Fejléc elemek ...
    </HEAD>

    <BODY>A tulajdonképpeni dokumentumtörzs következik ...
    <H1>Ez itt egy alcím</H1>
    <P>Ez itt egy normál bekezdés
    </BODY>

    </HTML>
hullámvonal

Lapozás vissza Tartalomjegyzék Lapozás tovább
[Lapozás vissza] [Tartalomjegyzék] [Lapozás tovább]