Következő Előző Tartalom

1. Bevezetés

Isten hozott, kedves Olvasó.

Feltételezem, hogy tudod mi az az IP cím, a hálózati cím, a netmask, routing vagy DNS. Ha mégsem, kérlek, olvasd el a Hálózati Koncepciók HOWTO-t.

Ez a HOWTO átmenet egy kedves, meleg hangú bevezetés (mely ugyan nem terhel meg túlzottan, de nem is véd meg a való világban) és a nyers, teljeskörű leírás között (mely a legnagyobb guruk kivételével mindenkit összezavar, paranioássá tesz és harcra ösztönöz).

Mindenekelőtt arra figyelmeztetlek, hogy a hálózatod nem biztonságos. A probléma (miszerint át kell engedni a gyors, zökkenőmentes kommunikációt, de meg kell akadályozni annak gonosz céllal történő felhasználását) hasonló egy másik érdekes problémához, mint például lehetővé tenni a szabad szólást, miközben letiltani a káromkodást egy tömött színházban. Ez a probléma ebben a HOWTO-ban nem oldható meg.

Az egyetlen, amit tehetsz, hogy megtalálod a kompromisszumot. Amit pedig én tehetek, hogy megpróbálok tanácsokat adni bizonyos eszközök használatához és néhány olyan hibájához, melyekre figyelned kell. Mindezt abban a reményben, hogy jó célokra fogod ezt a tudást felhasználni, nem pedig kalózkodásra. És ez már megint az alapprobléma.

(C) 2000 Paul `Rusty' Russell. Licenced under the GNU GPL.


Következő Előző Tartalom