Következő Előző Tartalom

4. Ki az isten vagy hogy szórakozz a kernelemmel?

Rusty vagyok; a Linux IP tűzfal kódjának gondozója. Egyébként csak egy programozó, aki jó időben volt a jó helyen. Én írtam az ipchainst (lásd a Hogy alkalmazhatom a csomagszűrőt Linux alatt? részt felül, ahol megemlítem a többieket is), és jelen pillanatig elég sokat tanultam az IP csomagszűrésről. Legalábbis remélem.

A WatchGuard, egy kitűnő, tűzfalakkal foglalkozó cég, mely az igazán szép plug-int, a Fireboxot is forgalmazza, úgy döntött, hogy fizeti semmittevésemet. Így egész időmet azzal tölthettem, hogy ezt a munkát írtam, és előző munkámat gondoztam. 6 hónapot jósoltam, 12 lett, de a végén úgy éreztem, mindennek ellenére jól sikerült. Egy csomó újraírás, egy merevlemez-halál, egy ellopott laptop, egy rakás elrontott filerendszer és egy törött képernyő után, itt van végre.

Amíg itt vagyok, el kell oszlatnom néhány félreértést: nem vagyok kernel guru. Ismerem őket, mert ez a kernel-munka néhányukon keresztül jutott el hozzám: David S. Miller, Alexej Kuznyecov, Andi Kleen, Alan Cox. De mivel ők mind túl elfoglaltak voltak hogy mélyebben beleássák magukat ebbe a varázslatba, itt hagytak engem egyedül, hogy átkeljek a sekély gázlón a biztonságot nyújtó helyre.....


Következő Előző Tartalom