Contents

2. Az LDAP szerver telepítése

Négy lépés szükséges a szerver telepítéséhez: töltsd le a csomagod, tömörítsd ki a programot, konfiguráld a Makefile-t és fordítsd le a szervert.
(Azert egyszerûbb, ha a kedvenc disztribúciódban található openldap csomagot használod, ahelyett, hogy a forrással bajlódnál - A fordító)

2.1 A csomag letöltése

Két szabadon terjeszthetõ LDAP szerver ismert: a Univesity of Michigan LDAP szerver és az OpenLDAP szerver. Létezik még a Netscape Directory Server, ami bizonyos körülmények között szabadon használható (oktatási intézmények például szabadon hozzájuthatnak). Az OpenLDAP szerver a University of Michigan Server-en alapul, és ott találsz levelezõ listát és kiegészitõ dokuemtumokat. Ez a dokumentum az OpenLDAP szerver hasznélatát feltételezi. (Az UM ldap szerver kissé máshogyan kezeli a tranzakciókat, mint a Netscape Directory Server, és ezért nem mûködik együtt a Netscape Navigator-ral. Az OpenLDAP szerver a Netscape szerveréhez hasonlóan mûködik, ezért mindenképpen ezt használd, különben 'megmagyarázhatatlan' hibákkal fogsz találkozni. Ha nem használsz Netscape Navigator-t, akkor szabadon választhatsz. - A fordító)

Az aktuális OpenLDAP verziót a következõ helyen találod meg:

http://www.openldap.org

Ha a University of Michigan Server legfrissebb változatat keresed, itt találod meg:

ftp://terminator.rs.itd.umich.edu/ldap

Ennek a dokumentumnak a megírásához az OpenLDAP utolsó stabil változatát használtam, az OpenLDAP 1.2.8 verziót, Slackware Linux-szal, 2.2.16-os kernellel.
(A fordításhoz Debian Potato Linux-ot, 2.2.17pre10 kernelt és OpenLDAP akárhányat használtam. - A fordító)
Az OpenLDAP webszerverén megtalálod az OpenLDAP szerver legutolsó fejlesztõi és stabil változatát. Ennek a dokumentum frissítéseko az utolsó stabil változat az openldap-stable-990918.tgz, (a fordítások az ), ami az openldap-stable.tgz linken keresztül érhetõ el..A fejlesztõi változat az openldap-1_2_8.tgz () volt.

2.2 A szerver kitömörítése

Ha az összetömörített csomag rendelkezésedre áll a számítógépeden, kitömörítheted.

Elõször másold a csomagot a megfelelõ könyvtárba, például a /usr/src-be.

Ezután használd a következõ parancsot:

tar fvxz openldap-stable.tgz
Ugyanilyen jól hsználhatod a következõt:
gunzip openldap-stable.tgz | tar fxz -

2.3 A szerver konfigurálása

Számos lehetõséget kell testreszabnod, hogy a rendszerednek legjobban megfelelõ szoftwert készíthesd el.

A szoftwer konfigurálása két lépésbõl áll:

Az slapd és slurpd démon elhelyezkedését az include/ldapconfig.h.szerkesztésével állíthatod be.A file jól kommentált, és az alapértelmezett beállítások megfelelnek a legtöbb adminisztrátor elvárásainak, és ha sietsz, hagyd ki ezt a lépést, és futtas a következõt:
vi include/ldapconfig.h.edit
Az OPenLDAP szerverrel együtt terjesztett konfiguráló script segít a telepítõ könyvtár, a compiler és a linker kapcsolóinak beállítására. Gépeld be a következõ parancsot abban a könyvtárban, ahová a csomagot kitömörítetted:
./configure --help
Ez ki fogja írni az összes lehetõséget a configuráló script beállításához, mielõtt lefordítod a programot. Néhány hasznos lehetõség a --prefix=pref , --exec-prefix=eprefix ées a  --bindir=dir, az installáláó könyvtár beállításához.Ha a configure-t paraméterek nélkül futtatod, automatikusan megállapítja a szükséges beállításokat és elõkészíti a telepítést az alapértelmezett helyre. Gépeld be:
./configure
Figyeld a kimenetét, hogy lásd, minden a megfelelõen történik.

2.4 A szerver fordítása

A program konfigurálása után elkezdheted lefordítani. Elõször készítsd el a függõségeket a következõvel:
make depend
Utána a szerver lefordításához a következõ parancsot:
make
Ha minden jól ment, a szerver a beállításoknak megfelelõen elkészült. Ha nem, térj vissza az elõzõ lépéshez, és tekintsd át a konfigurációs beállításokat. Ellenõrizd a rendszerspecifikus beállításokra vonatkozó javaslatokat, amiket a doc/install/hints fileban találsz meg.

Most telepítsd a binárisokat és a man lapokat. Ennek elvégzéséhez superuser-nek kell lenned, hogy ezt megtehesd (az installációs körülmények függvényében):

su 
make install
Ez minden, most már megvannak a szerves és sok segédprogram bináris file-jai. A következõ fejezetben láthatod, hogyan konfiguráld az OpenLDAP szerver mûködését.

Ha azelõtt szertnéd tesztelni az LDAP szervert, mielõtt a konfigurálását megtanulod, az OpenLDAP utolsó változatait teszt script-el együtt érkezik. A dokumentum megírásakor ez a teszt scrip még nem mûködött 100% stabilitással az összes ellenõrzés elvégzéséhez. Mindenesetre próbáld ki és futtasd le, és ha valami rosszul sikerül a script-tel, állítsd meg a CTRL-C nyomkodásával. Az én esetemben mielõtt a script leált, sok hasznos üzenetet láttam a leggyakrabban hsznált tesztek eredményérõl.. A teszt script futtatásához menj a /test alkönyvtárba, és írd be:

make

Contents