Több Op.rendszer (Win95 + WinNT + Linux) bootolása a LILO felhasználásával mini-HOGYAN


1. Bemutatás

Elég sok részletes leírás szól arról, hogy miként bootolhatunk több tetszőleges számú operációs rendszert felhasználva ehhez az NT bootbetöltőjét. Amikor végülis megvettem a Windows NT operációs rendszert, a rendszeremen már installálva volt a Windows 95 és a Linux, és a LILO-t használtam arra, a bootolás ideje közben választhassak közöttük. Úgy határoztam, hogy a Windows NT-t adom hozzá a LILO bootbetöltőhöz ahelyett, hogy az NT bootbetöltőjét alkalmaznám.

Eredetileg a Windows 95 volt az első IDE merevlemez helyén és a Linux volt a második IDE merevlemez helyén. A Linux került a harmadik IDE merevlemez helyére és egy új IDE merevlemezt tettem a második IDE merevlemez helyére a Windows NT számára. Habár nem probáltam hasonlót más konfigurációk esetén, hiszek abban, hogy lényegtelen, hogy melyik operációs rendszert és, hogy melyik eszköz helyén installálom.

Azért ne feledkezz el biztonsági hajlékony-bootlemezeket (emergency bootup floppies) készíteni, ha bármely operációs rendszer erre buzdít!

Mivel Gilles Vollant BootPart segédcsomagját használtam és a BootPart csak a 4 GB-ig terjedő merevlemezeket támogatja, használhatatlan lesz azok számára, akiknek ennél nagyobb kapacitású merevlemeze van. Amennyiben 4 GB-nál nagyobb merevlemezek esetén is használni szeretnéd, lépj kapcsolatba közvetlenül Gilles-sel (a BootPart dokumentációjában megtalálod Gilles e-mail címét).

2. Az operációs rendszerek installálása

Amikor az operációs rendszereket installálod, bizonyosodj meg arról, hogy mindegyik bootolható partícióra került. Én mind a Windows 95, mind pedig a Windows NT is Fat 16 partícióra installáltam, így ez a folyamat Fat 16 parttíció tipusú merevlemezekre érvényes. Ha úgy döntesz, hogy a Windows 95 inkább Fat32-es, illetve a Windows NT NTFS tipusú partícióra kerüljön, ellenőrizd le, hogy a Linux verziód támogatja-e ezeket, és hogy milyen mértékű a támogatás.


2.1. A Windows 95 installálása

Installáld a Windows 95-öt az első merevlemez helyére. Ez lesz a C: jelű eszközöd. Ne felejts boot floppylemezt készíteni, amikor azt a Windows 95 felajálja.

Úgy tapasztaltam, hogy jobb a Linux-ot tartalmazó merevlemezt eltávolítani a rendszerből, amikor installáljuk a Windows 95-öt, mert így nem fogja detektálni és ezért foglalkoznia sem kell vele.

Ennél a pontnál - persze ha eddig mindent megfelelően csináltál -, már képesnek kell lenned bootolnod a Windows 95-öt.


2.1.1. A Windows NT 4.0 installálása

Installáld a Windows Nt 4.0-t a második merevlemez helyére. Amint majd a partíciót készíted ezen a meghajtón, tedd a bootolhatóvá azt. Nem mindegyik Linux verzió támogatja az NTFS fájlrendszert, ezért én egy Fat 16-os partíciót készítettem - csak hogy biztos helyen legyen és -, mivel szerettem volna adatot is cserélni a Windows operációs rendszerű merevlemezek között.

Amikor a Windows NT telepítése történik, az észre fogja venni a Windows 95 jelenlétét és készít egy bejegyzést a Windows 95 számára az NT operációs rendszer betöltőjében és ezután majd a következő három bejegyzést kellene látnod az operációs rendszer betöltőjének menüjében:

Ennél a pontnál - persze ha eddig mindent megfelelően csináltál -, már képesnek kell lenned a többoperációs rendszerű bootolásra, azaz képesnek kellene lenned választanod a Windows NT és a Windows 95 bootolása között.


2.1.1.1. A Linux installálása

Telepítsd fel a harmadik merevlemezre a Linuxot. A Linux installálásakor még csak a Windows 95 volt telepítve, így csak a Windows 95 partícióját adtam hozzá a LILO-hoz. Hát csak rajta! Telepítsd valamennyi operációs rendszert, amíg a LILO-t installálod, vagy szerkeszd át a /etc/lilo.conf fájlt a későbbiekben. És - habár eldöntötted, hogy vegigcsinálod az egész procedurát-, de azért a következő megmutatom, hogy miként kell a megkívánt formára módosítanod a /etc/lilo.conf fájlt. A Linux feltelepítése után, már képesnek kell lenned bootolnod is azt.

3. A Linux rész

Ez magában foglalja a /etc/lilo.conf átszerkesztését, valamint a LILO parancs újralefuttatását, amely beírja az új booinformációkat a bootrekordban. A következő sornak már jelen kell lennie a /etc/lilo.conf fájlban:

A Linux részben már meg kellene lennie a következő soroknak:

Most adjuk hozzá a Windows 95-re vonatkozó részt:

És most adjuk hozzá a Windows NT-re vonatkozó részt:

Most futtasd le a LILO-t újra. Ettől a ponttol kezdve -, ha minden jó -, már ki kellene tudnod választani bootoláskor a Windows 95-öt, a Windows NT-t és a Linuxot a LILO-ból, továbbá képesnek kell lenned a Linux és a Windows 95 bootolására (amelyet a Windows NT bootbetöltőjéhez is hozzá kéne adnod). Ahhoz, hogy a Windows NT bejegyzést is működőképessé tegyük, még szükség van egy kis munkára a Windows NT oldaláról is.

4. A Windows NT rész

Mielőtt folytatnánk, még szükséges megtenned két dolgot.

Először is töltsd le és bontsd ki Gilles Vollant BootPart nevű programcsomagját, amelyet megtalálsz a <http://www.winimage.com/bootpart.htm> címen, néhány további - a használatával kapcsolatos - infromációval együtt.

A másik, amit meg kell tenned az, hogy másold át (de egylőre még ne töröld!) a következő fájlokat a Windows NT-t tartalmazó merevlemez gyökerébe:

Ezen fájlokból áll a Windows NT betöltője (loader). Ezek a fájlok a Windows 95-öt tartalmazó merevlemez gyökerében vannak és a Windows NT helyezte el oda, mialatt azt istalláltad.

Miután ezt megtetted, bootold a Windows 95 DOS promptját (nyomd le a Shift-F5-öt, amikor a Windows 95 betöltődik) és add ki a következő parancsot:

Most pedig szerkeszd át a Windows NT gyökér könyvtárában található Boot.ini fájlt. Három sort kell megszerkesztened. Ebből az egyik a [boot loader], míg a maradék kettő az [operating systems] részben található.

Az eredeti Boot.ini tartalma a következő:

Az új Boot.ini fájl tartalma pedig a következő:

Figyeljük meg azt, hogy valamennyi rdisk(1) rész rdisk(0) bejegyzésre változott és a Windows 95-re való hivatkozás is törlésre került.

Miután lementetted a Boot.ini fájlt - és amennyiben mindent helyesen vittél végbe -, már képesnek kell lenned bootolni a Windows NT-t a LILO-ból.

5. A Windows 95 rész

Készíts egy bootolható DOS floppy lemezt a Windows 95 DOS promptjából (nyomd le a Shift+F5-öt, amikor a Windows 95 betöltődik). Nagyon fontos, hogy a floppylemezt a DOS promptból készítsd el és nem pedig a Windows 95 DOS ablakából. Másold a C:\WINDOWS95\COMMAND\SYS.COM fájlt a floppylemezre (írd át a Windows95 elérési útját, amennyiben az nálad a fentitől eltérő). Bootolj a floppylemezről, majd gépeld be a következő parancsot:

Ennek a parancsnak le kell törölnie a Windows NT betöltőjét (loader) és így már képes leszel közvetlenül bootolni a Windos 95-öt a LILO-ból.

Most már letörölheted az NT betöltőjének fájljait:

6. Referenciák

Szeretnék köszönetet mondani a következőknek (sorrendben jelen esetben lényegtelen):

James C. Bevier és D. Michael McFarland. Egy üzenetben, amelyet a reddhat-list listával csereltem, információkkal láttak el abban a kérdésben, hogy miként lehet bootolni NT-t a Linuxból.

Gilles Vollant. A BootPart egy igen hasznos eszköz és Gilles szabad hozzáféfést engedélyezett néhány igen jó dokumentumhoz. Köszönöm Gilles.

Mike Harlan. Elolvasva az általa írt ,,Linux-DOS-Win95-OS2'' mini-HOGYANt, segítséget kaptam néhány általam feltételezett viselkedésre a LILO-val kapcsolatban.