next up previous index
Következő: 15.14.4 OPCIÓK Fel: 15.14 chmod(1) Előző: 15.14.2 VÁZLAT   Index

15.14.3 LEÍRÁS

A chmod minden egyes megadott fájl elérési jogait megváltoztatja a megadott mode mód szerint, amely lehet a változtatások szimbolikus reprezentációja, vagy egy szám, amely az új jogok bit-mintáját adja meg. A szimbolikus mód megadásának formátuma:
,,[ugoa...][[+-=][rwxXstugo...]...][,...]''.

Egyszerre több művelet is megadható, vesszővel elválasztva. Az ,,ugoa'' betűk kombinációja azt határozza meg, hogy mely felhasználók jogai fognak megváltozni a fájlt illetően: a fájl tulajdonosának jogai (u), a fájl csoportjában lévő felhasználók jogai (g), egyéb felhasználók jogai (o), illetve mindenkié (a). Ha ez a mező nincs megadva, akkor a jogok mindenkire érvényesek lesznek (mintha ,,a'' lenne érvényben), de az umask változó által meghatározott jogokat nem érintik. A ,,+'' operátor jogokat ad a fájl létező jogaihoz, a ,,-'' operátor jogokat töröl a fájl meglévő jogaiból, az ,,='' operátor pedig elveszi az összes jogot, majd a beállítottakat hozzáadja a fájlhoz. A ,,rwxXstugo'' betűk állítják be a jogokat a megadott felhasználóknak:

A számmal megadott mód oktális számjegyekből állhat (0-7), a megfelelő bit-értékek (4, 2 és 1) hozzáadásával. Bármely számjegy elhagyása a szám elejéről nulla számjeggyel egyenértékű. Az első számjegy

attribútumokat állítja be.

A második számjegy a fájl tulajdonos felhasználóra vonatkozik:

a harmadik

A chmod nem változtatja meg a szimbolikus linkek jogait; a chmod rendszerhívásnak nincs ehhez joga. Ez azonban nem jelent problémát, mivel a szimbolikus link jogai nincsenek használatban. Ehelyett a szimbolikus link által mutatott fájl jogai változnak meg. Kivétel: a könyvtárakban rekurzívan megtalált szimbolikus link által mutatott fájl jogai nem változnak.


next up previous index
Következő: 15.14.4 OPCIÓK Fel: 15.14 chmod(1) Előző: 15.14.2 VÁZLAT   Index

1999-09-17