next up previous index
Következő: 15.28.10 ÁLLAPOTLEKÉRDEZÉS Fel: 15.28 dc(1) Előző: 15.28.8 PARAMÉTEREK   Index

15.28.9 KARAKTERLÁNCOK

A dc képes karakterláncokat is kezelni. A karakterláncokat csak tárolni vagy makróként végrehajtani (azaz a tartalmuk dc parancsként értelmeződik) lehet. Karakterláncok tárolására minden regiszter és a verem is képes. Néhány parancs, mint például az aritmetikai műveletek számokat várnak argumentumként, és hibát jeleznek, ha karakterláncot találnak helyette. Más parancsok számot és karakterláncot is elfogadnak; ilyen például a p parancs, ami mindegyiket elfogadja és a típusának megfelelő módon írja ki.
[karakterek]
A karaktereket tartalmazó karakterláncot (azokat a karaktereket, amik [ és ] karakterek között vannak) tartalmazó karakterláncot képez és a veremre helyezi. Például a [foo]P kiírja a foo szöveget és nem ír utána újsor karaktert.
a
Leveszi a verem legfelső elemét. Ha ez szám, akkor az alacsony helyiértékű bájtját karakterré konvertálja és a verembe helyezi. Ha ez karakterlánc, akkor ennek első karakterét helyezi vissza a verembe.
x
Leveszi a verem legfelső elemét és makróként végrehajtja. Normális esetben ez az elem egy karakterlánc; ha szám, akkor visszahelyezi a verembe. Például a [1p]x végrehajtja a 1p makrót, ami egy 1 -est tesz a verembe és új sorban kiírja az 1 -et.

A makrókat leggyakrabban regiszterekben tároljuk; a [1p]sa az a regiszterbe tesz egy olyan makrót, ami egy 1 -est ír ki. A lax parancs hajtja végre ezt a makrót.

>r
Leveszi a verem két felső elemét, feltételezi, hogy ezek számok, összehasonlítja őket, és végrehajtja az r regiszterben lévő makrót, ha az eredetileg a verem tetején levő szám nagyobb. Az 1 2>a parancs végrehajtja az a regiszterben tárolt makrót, míg a 2 1>a parancs nem.
<r
Hasonló, de akkor hajtja végre a makrót, ha az eredetileg a verem tetején levő szám kisebb.
=r
Hasonló, de akkor hajtja végre a makrót, ha a két levett elem egyenlő.
?
Beolvas egy sort a terminálról és végrehajtja. Ezzel a paranccsal lehet felhasználói bevitelt kérni.
q
Kilép a makróból és az azt hívó makróból is. Ha a legfelső szinten hajtod végre, a q parancs kilép a dc-ből.
Q
Leveszi a verem legfelső elemét és ennyi szintet lép ki a makrókból. A Q parancs soha nem lép ki a dc-ből.


next up previous index
Következő: 15.28.10 ÁLLAPOTLEKÉRDEZÉS Fel: 15.28 dc(1) Előző: 15.28.8 PARAMÉTEREK   Index

1999-09-17