next up previous index
Következő: 15.31.5 Magyar fordítás Fel: 15.31 df(1) Előző: 15.31.3 LEÍRÁS   Index

15.31.4 OPCIÓK

-a, -all
A 0 blokkot tartalmazó fájlrendszereket is listázza. (Ezeket alapértelemezés szerint elhanyagolja.) Az ilyen fájlrendszerek általában speciális célú ál-fájlrendszerek (pseudo-filesystems), mint pl. automatikusan beépülő fájlrendszerek bejegyzései. Néhány rendszeren az ,,ignore''illetve ,,auto'' típusú fájlrendszereket is elhagyja alapértelmezés szerint. Ilyenkor is használható ez az opció.
-i, -inodes
A blokk használat helyett az inode használati információkat listázza. Az inode (,,indexnode'') egy speciális fajta lemezblokk, amely a fájlról szóló információkat (tulajdonos, engedélyek, időbélyegek, a lemezen való elhelyezkedés) tárolja.
-k, -kilobytes
Kilobájtokban (1024 bájt) adja meg az eredményt. Felülbírálja a POSIXLY_CORRECT környezeti változót.
-P, -portability
A POSIX kimeneti formátumot használja. Ez olyan, mint az alapértelmezett formátum, azzal a kivétellel, hogy minden fájlrendszerről pontosan egy sornyi információ íródik ki. Ez hosszú eszközfájl neveknél (pl. hálózati fájlrendszerek esetében) az oszlopok elcsúszásához vezethet.
-T, -print-type
A fájlrendszerek típusát is megadja. Minden ilyen fájlrendszer-típus felhasználható a -type= vagy -exclude-type= opciók argumentumaként.
-t, -type=fstype
Csak az fstype típusú fájlrendszereket listázza. Több típus is megadható a -t opció többszöri használatával. Alapértelmezés szerint minden típus listázásra kerül.
-x, -exclude-type=fstype
Az fstype típusú fájlrendszereket nem listázza. Több típus is megadható a -x opció többszöri használatával. Alapértelmezés szerint minden típus listázásra kerül.
-v
Figyelmen kívül hagyja. Csak a System V rendszerrel való kompatibilitást biztosítja.
-help
Használati útmutatót ír a standard kimenetre, majd kilép.
-version
A program verziójáról ír ki információt a standard kimenetre, majd kilép.


next up previous index
Következő: 15.31.5 Magyar fordítás Fel: 15.31 df(1) Előző: 15.31.3 LEÍRÁS   Index

1999-09-17