next up previous index
Következő: 15.45.5 LÁSD MÉG Fel: 15.45 finger(1) Előző: 15.45.3 LEÍRÁS   Index

15.45.4 OPCIÓK

-s
A finger megmutatja a felhasználó belépési nevét, valódi nevét, terminálját és hogy az írható-e (a terminál neve mögött ,,*''jelenik meg, ha nem írható), mióta nem csinált semmit, mikor lépett be, valamint irodájának helyét és telefonszámát. A belépés idejét hónap, nap, óra, perc formában adja meg, kivéve ha hat hónapnál régebben lépett be; ez esetben az óra és a perc helyett az évet jelzi ki. Az ismeretlen eszközök és a nemlétező belépési valamint nyugalmi időt csillaggal jelzi.
-l
Többsoros megjelenítés, amely magában foglalja az -s kapcsoló által mutatott adatokat, valamint a felhasználó home mappáját, otthoni telefonszámát, belépési shelljét, leveleinek állapotát és a home mappájában található .plan, .project valamint .forward nevű fájlok tartalmát. A telefonszámok tizenegy jegyből állnak, és ,,+N-NNN-NNN-NNNN'' formában ábrázolja őket. A tíz vagy hét jegyű számokat a megfelelő helyekre beírva ábrázolja. Az ötjegyű számok ,,xN-NNNN'' formában, a négyjegyűek ,,xNNNN'' formában jelennek meg. Ha az eszköz írása le van tiltva, ezt az eszköz nevét tartalmazó sorhoz illesztett ,,(messages off)'' szöveg jelzi. Felhasználónként egy bejegyzést mutat, ha a -l kapcsolóval hívod meg a programot; ha egy felhasználó többszörösen lépett be, minden belépéshez tartozó terminál adatait kijelzi. A levelei állapotát a következőképpen jelzi: ,,No Mail.'', hogyha egyáltalán nincs levele, ,,Mail last read NNN HHH ## ÓÓ:PP ÉÉÉÉ (IZ)'', ha vannak levelei, de a legutóbbi új levele érkezte óta olvasta őket, illetve ,,Newmail received...'', ,,Unread since ...'' hogyha új levelük van.
-p
megakadályozza, hogy a -l kapcsoló hatására a finger a felhasználó .plan és .project fájljainak tartalmát is megmutassa.
-m
A felhasználó névre nem próbál rákeresni. A felhasználó legtöbbször az illető belépési neve, azonban ha nem a -m kapcsolóval hívod meg, a finger megpróbálja a felhasználók valódi nevében is megkeresni az általad megadott nevet.
-7
Az alapértelmezett 8 helyett a 7 bites karakterekre szorítkozik.

Ha egy kapcsolót sem adtál meg, de szerepel a parancssorban felhasználói név a finger a -l stílusú megjelenést mutatja, különben a -s stílusút. Fontos megemlíteni, hogy mindkét formátum esetén előfordulhat, hogy az információ nem elérhető. Ha nem adsz meg egyetlen paramétert sem, a finger minden belépett felhasználó adatait megjeleníti. A finger távoli felhasználók vizsgálatára is használható. Ilyenkor a parancs kiadható felhasználónév@gép, vagy @gép formában. Az első fajta használat esetén az eredmény megegyezik a -l kapcsoló használatával, a második pedig a -s kapcsolóéval. Csak a -l kapcsoló használható távoli gép lekérdezésekor.


next up previous index
Következő: 15.45.5 LÁSD MÉG Fel: 15.45 finger(1) Előző: 15.45.3 LEÍRÁS   Index

1999-09-17