next up previous index
Következő: 15.47.4 FÁJLOK Fel: 15.47 fstab(5) Előző: 15.47.2 VÁZLAT   Index

15.47.3 LEÍRÁS

Az fstab fájl a különböző fájlrendszerekről tartalmaz leíró jellegű információkat. Az fstab-ot a programok csak olvassák, nem írják; a rendszeradminisztrátor feladata ezen fájl helyes létrehozása és karbantartása. Minden fájlrendszer leírása egy sort foglal el; a sorbeli mezőket szóközök vagy tabulátorok választják el. A bejegyzések sorrendje fontos az fstab fájlban, mivel az fsck(8), mount(8), és umount(8) sorban halad végig az fstab sorain munka közben. Az első mező (fs_spec) a scpeciális blokkos eszközt, vagy távoli fájrendszert írja le, melyen a csatolandó fájlrendszer található. A második mező (fs_file) a fájlrendszer csatolási pontját (mount point) adja meg. Swap partíciók esetén ennek `none' értéket kell adni. A harmadik mező (fs_vfstype) a fájlrendszer típusát adja meg. A rendszer pillanatnyilag (frissebb információk pl. a /proc/filesystems fájlból, a mount dokumentációjából, vagy a kernel forráskódjából vehetők) a következő típusú fájlrendszereket támogatja:
minix
helyi fájlrendszer, amely 14 vagy 30 karakter hosszú fájlneveket támogat.
ext
helyi fájlrendszer hosszabb fájlnevekkel és nagyobb inode-okkal. Ennek továbbfejlesztése az ext2 fájlrendszer,így használata nem ajánlott.
ext2
helyi fájlrendszer hosszabb fájlnevekkel, nagyobb inode-okkal, és sok más lehetőséggel.
xiafs
helyi fájlrendszer hosszabb fájlnevekkel, nagyobb inode-okkal, és sok más lehetőséggel.
msdos
helyi fájlrendszer az MS-DOS partíciókhoz.
hpfs
helyi fájlrendszer a HPFS partíciókhoz.
iso9660
helyi fájlrendszer a CD-ROM eszközökhöz.
nfs
távoli rendszerek fájlrendszereinek elérését biztosító fájlrendszer.
swap
swapp-pelésre használatos lemezpartíció.

Amennyiben vfs_fstype értéke ,,ignored'', a bejegyzés figyelmen kívül lesz hagyva. Ez hasznos azon lemezpartíciók esetén, amelyek pillanatnyilag nincsenek használatban.

A negyedik mező (fs_mntops) a fájlrendszerhez kapcsolódó csatolási opciókat adja meg. Ez egy vesszőkkel tagolt opciólista. Legalább a csatolás típusát kell tartalmazza. Csak olyan opciók lehetnek itt, amelyek a megadott fájlrendszer típusának megfelelnek. Az egyes fájlrendszertípusokhoz tartozó opciókat a mount(8), illetve nfs(5) kézikönyv lapokról vehetjük.

Az ötödik mezőt (fs_freq) a dump(8) parancs használja annak megállapítására, hogy mely fájlrendszereket kell ömleszteni (dump). Ha az ötödik mező üres, értékét 0-nak veszi, és a dump azt tételezi fel, hogy a fájlrendszert nem kell ömleszteni.

A hatodik mezőt (fs_passno) az fsck(8) program használja annak eldöntésére, milyen sorrendben végezze a fájlrendszerek ellenőrzését a rendszer újraindításakor (reboot). A gyökér fájlrendszernek ezen fs_passno értékének 1-nek kell lenni, a többiének 2-nek. Egy meghajtón belüli fájlrendszereket sorban fog ellenőrizni, de a különböző meghajtókon levőket egyidőben, hogy kihasználja a hardver által nyújtott párhuzamosítási lehetőségeket. Amennyiben a hatodik mező üres vagy 0 értékű, 0 lesz a visszatérési érték, és fsck azt feltételezi, hogy a fájlrendszert nem kell ellenőrizni.

Az fstab-ból való bejegyzések olvasásának helyes módja a getmntent(3) rutinok használata.


next up previous index
Következő: 15.47.4 FÁJLOK Fel: 15.47 fstab(5) Előző: 15.47.2 VÁZLAT   Index

1999-09-17