next up previous index
Következő: 15.49.4 EGY CSAK A Fel: 15.49 ftpd(8) Előző: 15.49.2 VÁZLAT   Index

15.49.3 LEÍRÁS

Az ftpd a DARPA Internet File Transfer Protocol szerver procesz. A szerver a TCP protokollt használja, és az ``ftp'' szervíz-specifikációban megadott porton várakozik, lásd services(5).

Ha a -d vagy -v opció meg van adva, debugging információ íródik a syslog-ba.

Ha a -l opció meg van adva, minden ftp session loggolva lesz a syslog-ba. Ha a kliens 15 percig nem csinál semmit, az ftp szerver megszakítja a kapcsolatot.

Ha a -t opció meg van adva, a várakozási idő timeout másodpercre állítódik. A kliens szintén kérhet különboző várakozási időt; a maximálisan megengedett időt timeout másodpercre állítja a -T opció. A default határ 2 óra.

Ha a -a opció meg van adva, az ftpaccess(5) konfigurációs fájl használata engedélyezve van.

Ha a -A opció meg van adva, az ftpaccess(5) konfigurációs fájl használata nincs engedélyezve. Ez a default.

Ha a -L opció meg van adva, akkor az ftpd(8) szervernek küldött parancsok a syslog­ba íródnak. A -L opció használatát felülbírálja az ftpaccess(5) fájl használata. Ha a -L flag használva van, az összes USER parancs loggolva lesz, vagyis ha a felhasználó véletlenül a jelszavát írja be a felhasználói neve helyett, a jelszava a syslogon keresztül loggolódik.

Ha a -i opció meg van adva, az ftpd(8) szerver által fogadott fájlok az xferlog(5) -ba loggolódnak. A -i opciót felülbírálja az ftpaccess(5) fájl használata.

Ha a -o opció meg van adva, az ftpd(8) szerver által elküldött fájlok az xferlog(5) -ba loggolódnak. A -o opciót felülbírálja az ftpaccess(5) fájl használata.

Ha a -u opció meg van adva, a default umask umask lesz.

Ha a -W opció meg van adva, a belépések nem kerülnek a wtmp fájlba. A default ( -w ) minden belépés és kilépés feljegyzése.

A -s és -S opciók "standalone" üzemmódba teszik a démont. (Ilyenkor közvetlenül figyeli a portot, és nem az inetd démon indítja - a ford.) A -S opció a háttérbe teszi a démont, és a rendszerinicializálós szkriptekben lehet hasznos (például az rc.local-ban) A -s opció az előtérben hagyja a démont, és az init-ból való futtatáskor (például az /etc/inittab segítségével) hasznos.

A -p és -P felülírják a démon által használt portszámokat. Normálisan a démon a portszámokat úgy állapítja meg, hogy az "ftp" és "ftp-data" bejegyzéseket megnézi az /etc/services fájlban. Ha nincs "ftp-data" bejegyzés az /etc/services fájlban, és a -P opció nincs megadva, akkor a démon a kontroll­kapcsolat portszámát megelőző portot használja. A -p opció csak a "standalone" démonként való futás esetén használható.

A -q és -Q opciók azt határozzák meg, hogy használjon-e PID fájlokat a démon. Ezeket a fájlokat a limit direktíva használja arra, hogy meghatározza az egy elérési osztályban levő egyszerre jelenlevő felhasználók számát. A PID fájlok letiltása a felhasználói limiteket is letiltja. A default (-q) a PID fájlok használatának az engedélyezése. A -Q opciót akkor add meg, ha normális felhasználóként teszteled a szervert, és a PID fájloktól nem léphetsz be. Olyan nagyforgalmú szájtok esetén, amelyek nem limitálják az egyszerre jelenlevő felhasználók számát, szintén meggondolhatod a PID fájlok letiltását.

A -r opció arra utasítja a démont, hogy a megadott könyvtárba chroot(2)-oljon, rögtön az elindulás után. Ez annyiban javíthatja a rendszer biztonságát, hogy korlátozza azoknak a fájloknak a számát, amelyek károsíthatók egy a démonon keresztüli betörés esetén. Akárcsak az anonymous FTP esetén, szükség van néhány külön fájlra, a rendszertől függően.

Az ftp szerver jelenleg a következő ftp kéréseket támogatja (nem számít, hogy nagybetű vagy kisbetű):

ABOR
az előző parancs végrehajtását szakítsd meg
ACCT
account megadása (figyelmen kívül hagyva)
ALLO
foglalj tárolási helyet
APPE
írd egy fájl végére (append)
CDUP
menj eggyel feljebb a könyvtárstruktúrában
CWD
változtass könyvtárat
DELE
törölj egyfájlt
HELP
adj segítő információt
LIST
listázd a fájlokat egy könyvtárban (``ls -lgA'')
MKD
csinálj egy könyvtárat
MDTM
mutasd meg egy fájl utolsó módósításának idejét
MODE
specifikálja az adatátvitel módját
NLST
add meg egy könyvtárban levő fájlok neveit
NOOP
ne csinálj semmit
PASS
ez a jelszavam
PASV
szerverről-szerverre átvitel előkészítése
PORT
ezen a porton menjenek az adatok
PWD
írd ki az aktuális könyvtárat
QUIT
kilépek
REST
kezd újra a nem teljes átvitelt
RETR
kérek egy fájlt
RMD
törölj egy könyvtárat
RNFR
átnevezésnél a régi fájlnév
RNTO
átnevezésnél az új fájlnév
SITE
nem standard parancsok (lásd alább)
SIZE
mekkora ez a fájl
STAT
mi a szerver státusza
STOR
tárolj egy fájlt
STOU
tárolj egy fájlt egyedi névvel
STRU
az adatátvitel struktúrájának megadása
SYST
mutasd a szerver operációs rendszerének a típusát
TYPE
az adatátvitel típusának ameghatározása
USER
felhasználói név meghatározása
XCUP
válts a jelenlegi munkakönyvtár szülőjébe (elavult)
XCWD
könyvtárváltás (elavult)
XMKD
csinálj egy könyvtárat (elavult)
XPWD
írd ki az aktuális munkakönyvtárat (elavult)
XRMD
törölj egy könyvtárt (elavult)

A következő nem standard vagy UNIX-specifikus parancsokat támogatja a SITE kérés:

UMASK
umask váltás. Pl.: SITE UMASK 002
IDLE
idle-timer beállítása. Pl.: SITE IDLE 60
CHMOD
egy fájlra vonatkozó jogokat változtat. Pl.: SITE CHMOD 755 fájlnév
HELP
help-et kér valamiről. Pl.: SITE HELP
NEWER
egy adott dátumnál újabb fájlokat listázza
MINFO
mint a SITE NEWER, de több extra információt ad
GROUP
különleges csoportelérés kérése. Pl.: SITE GROUP foo
GPASS
különleges csoportelérési jelszó megadása. Pl.: SITE GPASS bar
EXEC
futtass egy programot. Pl.: SITE EXEC program params
A többi, az Internet RFC 959-ben specifikált ftp­kéréseket felismeri, de ezek nincsenek implementálva. MDTM és SIZE nincsenek benne az RFC 959-ben, de meg fognak jelenni a következő FTP RFC­ben. (Az RFC 2228 a következő, ami 1997-ben jelent meg - a ford.)

Az ftp szerver csak akkor fog megszakítani egy aktív fájlátvitelt, ha az ABOR parancsot megelőzi egy Telnet "Interrupt Process" (IP) jel és egy Telnet "Synch" jel, ahogyan az az Internet RFC 959­ben meg van írva. Ha adatátvitel közben kap egy STAT parancsot, amelyet egy Telnet IP és Synch előz meg, akkor az átvitel státusát küldi vissza.

Az ftpd a fájlneveket a csh(1) ``globbing'' konvenciói szerint interpretálja, vagyis a felhasználók használhatják a ``*?[]{}~'' metakaraktereket.

Az ftpd a felhasználókat négy szabály szerint authentikálja:

1.
A felhasználói névnek szerepelni kell az /etc/passwd fájlban, vagy egyéb, az operációs rendszernek megfelelő jelszóadatbázisban, és a jelszó nem lehet üres. Ilyenkor a jelszó megadása előtt semmilyen fájlműveletet nem lehet végrehajtani.
2.
A felhasználói névnek nem szabad az /etc/ftpusers fájlban szerepelnie.
3.
A felhasználónak kell legyen egy standard shell­je, amit a getusershell(3) ad vissza.
4.
Ha a felhasználói név is ``anonymous''vagy ``ftp'', egy anonymous ftp account kell legyen a jelszó fájlban (``ftp'' felhasználó). Ebben az esetben a felhasználó bármilyen jelszóval beléphet (a konvenció szerint ez a kliens gép neve). (Ez itt egy elég régi manpage-részlet lehet - mint tudjuk, az e-mail címet szokták kérni manapság - a ford. megjegyzése)
Az utolsó esetben az ftpd különleges intézkedéseket tesz, hogy a kliens hozzáférési lehetőségeit korlátozza. A szerver egy chroot(2) rendszerhívást hajt végre az ``ftp'' felhasználó home könyvtárába. A rendszer biztonságának érdekében az ``ftp'' al-fát gondosan kell felépíteni, a következő szabályok betartása ajánlott:
~ftp)
Tedd a home könyvtárat a root tulajdonába, és mások által nem írhatóvá.
~ftp/bin)
Tedd ezt a könyvtárat a root tulajdonába, és mások által nem írhatóvá. Az ls(1) programnak jelen kell lennie, hogy a list parancsot támogassa. Ennek a programnak a jogai legyenek 111-re állítva.
~ftp/etc)
Tedd ezt a könyvtárat a root tulajdonába, és mások által nem írhatóvá. A passwd(5) és group(5) fájloknak jelen kell lennie, hogy az ls parancs neveket, és ne számokat tudjon kiírni. Az operációs rendszertől függően más fájlokra is szükség lehet. Nézd meg a getpwent(3) könyvtári hívás kézikönyvlapját. A jelszó mező a passwd fájlban nincs használva, és nem ajánlott igazi titkosított jelszavakat tenni oda. Ezek a fájlok legyenek 444 joggal ellátva, és a root tulajdonában. Ne használd a rendszer /etc/passwd fájlját jelszó fájlként, vagy a rendszer /etc/group fájlját group fájlként az ~ftp/etc könyvtárban.
~ftp/pub)
Csinálj egy ~ftp/pub alkönyvtárat 733 vagy 777 joggal, attól függően, hogy meg akarod­e engedni a normál felhasználoknak, hogy fájlokat töltsenek fel.


next up previous index
Következő: 15.49.4 EGY CSAK A Fel: 15.49 ftpd(8) Előző: 15.49.2 VÁZLAT   Index

1999-09-17