next up previous index
Következő: 5.1.1.6 Általános irányelvek Fel: 5.1.1 Előszó Előző: 5.1.1.4 Az FHS háttere   Index

5.1.1.5 Alkalmazási terület

Ez a dokumentum egy szabványos fájlrendszer-felépítést határoz meg az FHS fájlrendszerek számára, előírva a fájlok és a könyvtárak elhelyezkedését, valamint néhány fájl esetében a tartalmat is.

Ez a szabvány a rendszerintegrátorok, programcsomag-fejlesztők és rendszeradminisztrátorok számára készült, hogy felhasználják az FHS-hez alkalmazkodó fájlrendszerek felépítésében, valamint azok fenntartásában. A dokumentáció elsődleges törekvése a felvilágosítás és nem az oktatás, hogy hogyan kezeljenek egy hasonló típusú fájlrendszer felépítményt.

Az FHS kinőtte a korábbi szerepét, amelyet az FSSTND keretein belül foglalt el, azaz egy fájlrendszer szervezeti szabvány lett a Linux operációs rendszer részére. Beépült az FSSTND-be, címében hordozva a belső kezelhetőséget nem csak a Linux szervezet, hanem egy szélesebb kör (pl. a 4.4BSD alapú operációs rendszerek) számára is. Felöleli a tanulságokat a BSD világból, valamint további forrásokból is merített a multiarchitektúrák támogatásával, és a heterogén halózatok igényeivel kapcsolatosan.

Habár ez a szabvány még átfogóbb, mint az előző kísérlet a fájlrendszer felépítésének szabványosítására, periodikus frissítésére szükség lehet a felbukkanó technológiák változása miatt. Az is lehetséges, hogy az itt megnevezett problémákra hamarosan jobb megoldásokat találnak, vagy hogy a mi megoldásaink többé nem lesznek a legjobb megoldások, ezért e dokumentum periodikus frissítése közben előfordulhatnak majd utólagos javítások a továbbiakban is. Ezért aztán speciális cél a visszafelé kompatibilitás a dokumentum adott verziója és a következő között.

Örömmel fogadjuk a szabvánnyal kapcsolatos megjegyzéseket. Bármilyen megjegyzést vagy javaslatot a változtatással kapcsolatban közvetlenül az FHS szerkesztője (Daniel Quinlan <quinlan@pathname.com>) fogad, illetve küldhetők javaslatok még az FHS levelezőlistára is. A tipográfiával, illetve a helyesírással kapcsolatos megjegyzéseket közvetlenül az FHS szerkesztője fogadja.

Mielőtt azonban még kapcsolatba lépnél az FHS szerkesztőjével, előtte küld el a leveledet a levelezési listára, hogy elkerüljük egy-egy esetleges régi téma túlzott újratárgyalását. (Természetesen a levelezőlista az oda nem illő üzeneteket nem fogja tárt karokkal fogadni.)

Esetenként felmerülhetnek kérdések a dokumentum egyes részeinek értelmezéseivel kapcsolatosan. Amennyiben ezek tisztázására szükséged van, kérjük, lépj kapcsolatba az FHS szerkesztőjével. Amióta ez a szabvány sok résztvevő egyezségét tükrözi, fontos megbizonyosodni arról, hogy valamennyi értelmezés mindnyájuk kollektív véleményét tükrözi. Emiatt nem lehetséges az azonnali válaszadás, hacsak a kérdés éppen nem az anyag előző vizsgálatakor lépett fel.


next up previous index
Következő: 5.1.1.6 Általános irányelvek Fel: 5.1.1 Előszó Előző: 5.1.1.4 Az FHS háttere   Index

1999-09-17