next up previous index
Következő: 5.1.9 /lib : Alapvető Fel: 5.1 Fájlrendszer-felépítési Szabvány Előző: 5.1.7.0.2 /etc/opt : A   Index

5.1.8 /home : Felhasználói home könyvtárak (szabadon választható)

A /home viszonylag szabvány fogalom, de valójában ez egy adott számítógépre jellemző fájlrendszer, amely beállítás gépről gépre eltérő. Ez a rész csak egy javasolt elhelyezést ír le a felhasználói home könyvtárak számára, mindazonáltal tanácsoljuk, hogy valamennyi FHS-engedékeny terjesztés (disztribúció) ezt használja a home könyvtárak alapértelmezett elhelyezéseként.

Kisebb rendszereken minden felhasználó könyvtára tipikusan csak egy a /home könyvtár nagyszámú alkönyvtára között. (Például: /home/smith, /home/torvalds, /home/operator, stb.)

Nagyobb rendszereken (főképp amikor a home könyvtárak NFS-en keresztül nagy számú számítógép között megosztottak) hasznos lehet alosztályokba sorolni a felhasználói home könyvtárakat. Az alosztályokba sorolás megvalósítható például olyan könyvtárneveket használva, mint /home/staff, /home/guests, /home/students, stb.

Különböző emberek igen eltérő helyeket részesítenek előnyben a felhasználói számlák (account) elhelyezésénél. Ezért javasolt, hogy a programok ne építsenek erre a fellelési helyre. A felhasználói home könyvtár kitalálásához inkább használjuk a getpwent(3) programkönyvtár funkcióját, mintsem a /etc/passwd fájl információit, mivel a felhasználói információk tárolhatóak távoli módon is, használva olyan rendszereket, mint például a NIS.
1999-09-17