next up previous index
Következő: 15.62.3 PÉLDÁK Fel: 15.62 inittab(5) Előző: 15.62.1 NÉV   Index

15.62.2 LEÍRÁS

Az inittab fájl leírja mely processek indulnak el az induláskor és a normál műveletek közben (például: /etc/rc, getty-k ...). Az init(8) megkülönböztet olyan többszörös futásszinteket, ezek mindegyiknek saját beállítása lehet a futtantandó programokról. Érvényés futási szintek a 0-6, ezenkívűl A, B, és C a helybeni bejegyzésekhez. Egy inittab fájlbejegyzésnek a következő formátumúnak kell lennie:
azon.:futásszint:tevékenység:processz
A ,,#''-el kezdődő sorok mellőzésre kerülnek.
id (azon)
Egyedi, 1-4 elemből álló karakterlánc, ami azonosítja a bejegyzést az inittab-ban (azon sysvinit verziók esetében amelyek fordításához tartozó library < 5.2.18 , vagy még az a.out-os rendszerhez készült, a korlát 2 karakter). Megjegyzés: Getty vagy másmilyen login processzeknél az ,,azon'' mező a tty megfelelő tty rangjának kell lennie, például 1 a tty1 helyett. Másképpen a bejelentkezési nyilvántartás helytelenül működhet.
futásszintek
leírja, hogy melyik futási szinteken jön létre az adott tevékenység.
tevékenység
leírja, hogy milyen tevékenység jöjjön létre.
process
Meghatározza, hogy melyik processz indítódjon el. Ha a processz mező ,,+'' karakterrel kezdődik, akkor az init nem csinál utmp és wtmp nyilvántartást a processznek. Ez akkor szükséges, ha a getty ragaszkodik a saját utmp/wtmp háztartásához. Ez egy történelmi hiba.

A futásszintek mező tőbb értéket is tartalmazhat, a különböző futásszintekhez. Például az 123 meghatározza, hogy a programnak az 1-es, 2-es és 3-as futásszinten kell futnia. Az helybeni futásszint bejegyzések lehetnek A, B, vagy C. A sysinit, boot, és bootwait futásszint bejegyzések figyelmen kívűl lesznek hagyva. Ha a rendszer futásszintje megváltozik, az összes olyan program, ami az új futásszinthez nincs bejegyezve, le lesz álítva, először a SIGTERM, majd a SIGKILL jelzéssel. Érvényes tevékenységek a tevékenység mezőhöz:

respawn
A processz újraindul valahányszor megszakítódik (pl: getty).
wait
A processz akkor indul el, amikor a megadott futási szintre lép, és az init addig vár,amíg a processz fut.
once
A processzt egyszer, a futásszintre lépéskor indítja el.
boot
A processz a rendszer újrainditása közben indul el. Ilyenkor a futásszint mező tartalma nem érdekes.
bootwait
A processzt a rendszer indulása közben indítja el, az init megvárja míg lefut (például: /etc/rc). A futásszint mező mellőzésre kerül.
off
Semmit sem csinál.
ondemand
Az ondemand (helybeni) futásszinttel megjelölt processz elindul, valahányszor a megadott helybeni futásszint meghívódik. Viszont nem következik be futásszint csere (helybeni futási szintek az ,,a'', a ,,b'' és a ,,c'').
initdefault
Az initdefault bejegyzés megadja, hogy melyik futási szintre lépünk be a rendszer újraindítása után. Ha ilyent nem adtunk meg, akkor az init a konzolról kér be egy futásszintet. A processz mező ilyenkor figyelmen kívűl hagyódik.
sysinit
A processz a rendszer újraindítása alatt hajtódik végre, mégpedig minden boot és bootwait bejegyzés elött. A futásszint mező tartalma lényegtelen.
powerwait
A processz akkor lesz végrehajtva, ha megszakad az áramszolgáltatás. Az init erről általában egy olyan processztől értesűl, ami egy UPS-sel (szünetmentes áramforrás) komunikál. Az init ilyenkor megvárja, hogy a processz befejeződjön mielőtt továbbmenne.
powerfail
Ugyanaz, mint a powerwait, kivéve, hogy az init ilyenkor nem várja meg a processz befejeződését.
powerokwait
Ez a processz azonnal végre lesz hajtva, amint az init arról értesűl, hogy az áram visszatért.
powerfailnow
Ez a processz akkor lesz végrehajtva, ha azt közlik az init-el, hogy a külső UPS elemei majdnem teljesen üresek, és az áramszolgáltatás megszűnt (feltételezi, hogy a külső UPS és az ellenőrző program képes ezt az állapotot érzékelni).
ctrlaltdel
A processz akkor lesz végrehajtva, ha az init egy SIGINT szignált kap. Ez azt jelenti, hogy valaki a rendszer konzolján lenyomta a CTRL-ALT-DEL billentyű kombinációt. Általában ez azt jelenti, hogy valaki valamiféle shutdown-t akar végrehajtani: vagy egyfelhasználós szintre akar eljutni, vagy pedig újra akarja indítani a gépet.
kbrequest
A processz akkor lesz végrehajtva, ha az init egy szignált kap a billentyűzetkezelőtől, ami azt jelzi, hogy egy speciális billentyűkombináció lett lenyomva a konzol billentyűzetén. Ennek a funkciónak a leírása még nem teljes; további dokumentációt a kbd-x.xx csomagokban lehet találni (a legújabb a kbd-0.94 csomag volt a dokumentácó írása idején). Valószínűleg néhány billentyűzetkombinációt akar feltérképezni a ,,KeyboardSignal'' akcióhoz. Például, hogy az Alt-felfelényíl kombinációt e célból feltérképezze, használja a következőt a keymaps fájljában: alt keycode 103 = KeyboardSignal


next up previous index
Következő: 15.62.3 PÉLDÁK Fel: 15.62 inittab(5) Előző: 15.62.1 NÉV   Index

1999-09-17