next up previous index
Következő: 5.1.12 /root : A Fel: 5.1 Fájlrendszer-felépítési Szabvány Előző: 5.1.10 /mnt : Beillesztési   Index

5.1.11 /opt : Hozzáadott alkalmazási programcsomagok

/opt -- Hozzáadott alkalmazási programcsomagok


A /opt könyvtár


A /opt a hozzáadott alkalmazási programcsomagok részére fenntartott.

A csomagot a /opt könyvtárba installáljuk és a statikus fájljait egy különálló /opt/<csomag> könyvtárfában helyezzük el (ahol a <csomag> az a név, amely leírja a szoftvercsomagot).

Azokat a programokat, amelyek a felhasználók által használtak a /opt/<csomag>/bin könyvtárban kellene elhelyezni. Amennyiben a csomag tartalmaz UNIX kézikönyvlapokat (manual pages), ezek a /opt/<csomag>/man könyvtárba tehetők, hasonló strukturában, mint ami a /usr/share/man könyvtárban használt.

A /opt/bin, a /opt/doc, a /opt/include, a /opt/info, a /opt/lib és a /opt/man könyvtárak fenntartottak a helyi rendszeradminisztrátor használatára. A csomagok által létrehozott előtér fájlok (front-end files) ezekbe a - rendszeradminisztrátor számára fenntartott - könyvtárakba legyenek elhelyezve, akár hivatkozás (link), akár másolat (copying) formájában, de a normális működésében ne legyen változás ezen fenntartott könyvtárak hiányában sem.

A csomagok változó tartalmú fájljai - amelyek a normál működés alatt változnak - a /var/opt könyvtárba legyenek installálva. További információért fordulj a /var/opt könyvtárral foglalkozó részhez.

A gépspecifikus (egyedileg jellemző) konfigurációs fájlokat a /etc/opt könyvtárba kellene installálni. További információk ezzel kapcsolatban a /etc könyvtárt tárgyaló fejezetben.

Ne helyezzünk el a /opt, a /var/opt és a /etc/opt hierarchiákon kívül további - a csomaghoz tartozó - fájlokat, kivételek ez alól azok a csomagfájlok, amelyeket a pontos működés megvalósítása érdekében szükséges a fájlrendszerfa egy speciális részében elhelyezni. Például az eszközmeghajtók lezárófájljait (device lock files) a /var/lock könyvtárban szükséges elhelyezni, az eszközmeghajtó fájlokat pedig a /dev könyvtárban.

A hozzáadott alkalmazási programcsomagok részére fenntartott /opt könyvtár használata jól megalapozott gyakorlattal rendelkezik a UNIX közösségben. A System V Alkalmazási Bináris Csatolóegysége (System V Application Binary Interface) [AT&T 1990] , amely a System V Csatolóegység Meghatározás harmadik kiadásán alapul (System V Interface Definition - Third Edition), hasonló struktúrát ad meg az imént ismertetetthez.

Az Intel Bináris Kompatibilitási Szabványa v.2 (The Intel Binary Compatibility Standard vagy iBCS2) szintén hasonló struktúrát határoz meg a /opt részére.

Általában a /opt/<csomag> könyvtáron belül kellene elhelyezni mindazokat az adatokat, amelyek szükségesek a rendszeren található adott csomag támogatásához, beleértve ebbe azokat a fájlokat is, amelyek másolatai a /etc/opt/<csomag> és a /var/opt/<csomag> könyvtárakba kerülnek, csakúgy mint a fenntartott alkönyvtárakat a /opt fában.


next up previous index
Következő: 5.1.12 /root : A Fel: 5.1 Fájlrendszer-felépítési Szabvány Előző: 5.1.10 /mnt : Beillesztési   Index

1999-09-17