next up previous index
Következő: 15.64.4 HASZNÁLAT Fel: 15.64 joe(1) Előző: 15.64.2 VÁZLAT   Index

15.64.3 LEÍRÁS

A JOE erőteljes, képernyőorientált ASCII-editor. Felhasználói felülete hasonlít sok felhasználóbarát PC-s szövegszerkesztőhöz. A Micro-Pro-féle WordStar vagy a Borland ,,Turbo''-nyelveinek felhasználói otthonosan fognak mozogni benne. A JOE mégis jellegzetes UNIX-os képernyőorientált editor, és legfőképpen programok és szövegek szerkesztésére alkalmas.

A JOE számos más szövegszerkesztőt is emulál. A JSTAR a WordStar hű utánzata sok JOE-funkcióval kiegészítve. A JPICO a Pine levelező rendszer PICO editorának hű utánzata sok kiegészítéssel és javítással. A JMACS a GNU-EMACS utánzata. Az RJOE a JOE korlátozott változata, amely csak a parancssorban megadott fájlt engedi szerkeszteni.

Bár a JOE valójában öt különböző szövegszerkesztő, csak egy futtatható fájlra van szükség, de öt különböző néven. A szövegszerkesztő neve kiegészítve ,,rc''-vel adja a JOE inicializációs fájljának nevét, ami meghatározza a szövegszerkesztő személyiségét.

A JOE szabad szoftver; szabadon terjeszthető és/vagy módosítható a GNU General Public License feltételeivel, amiket a Free Software Foundation tett közzé. Nem tervezem, hogy a JOE-t kereskedelmi szoftverré vagy shareware-ré változtassam. A JOE elérhető az Interneten anonymous-ftp-vel az ftp.std.com címről, a fájl útvonala: src/editors/joe*.tar.Z.
1999-09-17