next up previous index
Következő: 15.64.6.2 Sortörés és formázás Fel: 15.64.6 A SZERKESZTÉSI MUNKA Előző: 15.64.6 A SZERKESZTÉSI MUNKA   Index

15.64.6.1 A szerkesztés alapjai

Ha karaktereket gépelsz a szövegszerkesztőbe, azok általában a szerkesztendő fájlba szúródnak (vagy hozzáfűződnek a fájlhoz, ha a kurzor a fájl végén helyezkedik el). Ez az editor közönséges üzemmódja. Ha létező szöveget akarsz kicserélni, törölnöd kell a régit az új begépelése előtt vagy után. A Backspace billentyű használható a szöveg törléséhez: mozgasd a kurzort a törlendő szöveg jobb széléhez, és üsd le a Backspace-t néhányszor. Sortörés beszúrásához üss Enter vagy Return billentyűt. Például, ha a kurzor a sor közepén állt, és Return­t ütöttél, a sor kettészakad, és a kurzor a második sor elejére kerül. Üss Backspace­t a sor elején a sortörés eltűntetéséhez. A fájlban való mozgáshoz használd a kurzornyilakat. Ha a billentyűzeted nem tartalmazza ezeket (vagy valamilyen okból nem működnek), használd a ^F-et az előre (jobbra), ^B-et a hátra (balra), ^P-t az előző sorba (felfelé) és ^N-t a következő sorba (lefelé) való mozgáshoz. A jobb és bal nyíl egyszerre egy karakter-pozícióval mozgatja a kurzort előre vagy hátra a szövegben: ha sor elején állsz, és megnyomod a bal nyílat, az előző sor végére kerülsz. A felfelé- és lefelényíl annyi karakterpozícióval mozgatja előre és hátra a kurzort, hogy ugyanabba az oszlopba kerüljön, mint ahol az eredeti sorban volt. Ha be akarod húzni a sort, használd a TAB billentyűt. Ez speciális vezérlőkaraktert helyez el, ami gondoskodik arról, hogy az őt követő karakterek a következő tabulátorpozíción kezdődjenek. A tabulátorpozíciók általában minden nyolcadik oszlopban találhatók, de ez megváltoztatható a ^T D paranccsal. A PASCAL- és C-programozók gyakran minden negyedikre állítják.

Ha valamilyen okból a képernyőd összekuszálódott (például figyelmeztetést kaptál a bifftől, hogy leveled jött), felfrissítheted a ^R lenyomásával. Sok más törlő és mozgató billentyű létezik még. Például a ^D billentyű nem visszafelé töröl, mint a Backspace, hanem a kurzor alatti karaktert törli. A ^D a sortörést is törli, ha a kurzor a sor végén áll. ^Y-nal azt a sort törlöd, amin a kurzor áll, ^J-vel pedig csak a kurzortól a sor végéig terjedő részt törlöd.

^A-val a kurzor az őt tartalmazó sor elejére ugrik. ^E-vel a kurzor a sor végére ugrik. ^U-val vagy ^V-vel a képernyő méretének felével gördül a kurzor fel vagy le. A ,,gördülés'' azt jelenti, hogy a szöveg elmozdul a képernyőn, de a kurzor ugyanazon a helyen marad a képernyőhöz viszonyítva. ^K U-val vagy ^K V-vel a kurzor a fájl elejére vagy végére ugrik. A szövegszerkesztő súgó képernyőin további törlő és mozgató parancsokat találsz. Ha hibát vétettél, ^_-sal vonhatod vissza. A legtöbb billentyűzeten elég a ^- -et lenyomni, de némelyiken a Shift és a Control billentyűket egyszerre kell lenyomva tartani. Ha túl sokat vontál vissza, `billentyűvel ,,újracsinálhatod'' a visszavont változtatásokat (elég ^6-ot nyomni bizonyos billentyűzeteken).

Ha a fájl egy bizonyos részét szerkesztetted, és azután időlegesen megnézted vagy szerkesztetted a fájl egy másik részét, ^K - -szal visszatérhetsz az eredeti helyre. Ez a parancs valójában a fájl azon részére visz vissza, ahol a legutolsó változtatás történt. A helyek között, ahol korábban változtatás történt, ^K - -szal és ^K =-vel lehet lépkedni, ugyanúgy, ahogy a változások történetében visszavonással és ,,újracsinálással''.

Ha befejezted a fájl szerkesztését, ^K X-szel léphetsz ki a szövegszerkesztőből. Ha még nem nevezted el a szerkesztett fájlt, akkor a Joe rákérdez a nevére.

Amikor szerkesztesz egy fájlt, valójában csak egy másolatát szerkeszted. Ezért, ha úgy döntöttél, hogy nem szeretnéd a a legutóbbi időszak változtatásait eszközölni a fájlra, üss ^C-t, hogy a fájl elmentése nélkül lépj ki.

Ha szerkesztesz egy fájlt, és elmented a változásait, az aktuális könyvtárban egy ,,backup'' másolat készül róla, aminek a neve az eredeti fájl kiegészítve egy '~' karakterrel.


next up previous index
Következő: 15.64.6.2 Sortörés és formázás Fel: 15.64.6 A SZERKESZTÉSI MUNKA Előző: 15.64.6 A SZERKESZTÉSI MUNKA   Index

1999-09-17