next up previous index
Következő: 15.64.7.5 Ismétlés Fel: 15.64.7 PÉLDÁK Előző: 15.64.7.3 Ablakok   Index

15.64.7.4 Billentyűzetmakrók

A makrók lehetővé teszik, hogy billentyűleütések sorozatát rögzítsed, és két billentyű lenyomásával visszajátszd őket. Ez ismétlődő feladatok automatizálására használható. A makrórögzítés elindításához nyomj ^K [-et, azután egy számot 0-tól 9-ig. A státuszsorban megjelenik a (Macro n recording...) [n-dik makró rögzítése] felirat. Most gépeld be azt a billentyűsorozatot, amit szeretnél ismételten végrehajtani. A begépelt parancsok hatása most is a szokásos. ^K ]-lel állítsd le a makró rögzítését. ^K lenyomása után a rögzített makró számával hajthatod végre a billentyűsorozatot. Például, ha ,,**''­ot szeretnél néhány sor elejére tenni, gépeld be:
^K [ ^A ** <lefelényíl> ^K ]
ami elindítja a makrórögzítést, a sor elejére teszi a kurzort, beszúrja a ,,**''-ot, egy sorral lejjebb viszi a kurzort, és befejezi a rögzítést. Mivel a rögzített billentyűlenyomások hatására a kurzor a következő sorba kerül, a makrót ismételten használhatjuk anélkül, hogy nekünk mozgatni kellene a kurzort, ezt tartsuk szem előtt minden makrórögzítésnél.

Ha úgy találod, hogy a rögzített makró ismétlődő billentyűleütéseket tartalmaz, a makrón belül rögzíthetsz másik makrót, feltéve, hogy különböző makrószámot használsz. Az előzőleg rögzített makrókat is futtathatod az új makrón belül.
1999-09-17