next up previous index
Következő: 15.77.5 ELŐFORMÁZOTT OLDALAK Fel: 15.77 man(1) Előző: 15.77.3 LEÍRÁS   Index

15.77.4 OPCIÓK

-C config_file
Meghatározza a használandó konfigurációs fájl nevét. Alapértelmezés: /etc/man.config. (Lásd man.config(5).)
-M path
Meghatározza azon könyvtárak listáját, amelyekben a lapok keresését végzi. Ilyen opció hiánya esetén a MANPATH környezeti változó tartalmát használja ugyanerre a célra. Amennyiben nincs ilyen környezeti változó, az alapértelmezett listát a /etc/man.config-ból veszi. A MANPATH üres részstringje az alapértelmezett listát jelenti.
-P pager
Megadja, melyik lapozó (pager) programot használja. Ez az opció felülbírálja a MANPAGER környezeti változót. Ez pedig (létezése esetén) a PAGER környezeti változót bírálja felül. Alapértelmezés szerint a man a /usr/bin/less -is parancsot használja lapozónak.
-S fejezet_lista
A kézikönyv vizsgálandó fejezeteinek kettősponttal elválasztott listája. Ez az opció felülbírálja a MANSECT környezeti változót.
-a
Alapértelmezés szerint a man program kilép az első megtalált kézikönyvlap kijelzése után. Ez az opció azt eredményezi, hogy a man minden olyan lapot kijelez, amely illeszkedik a név-hez. (Nemcsak az elsőt.)
-c
Újraformázza a kézikönyvlap forrását még akkor is, ha friss előformázott oldal (cat page) létezik. Ennek pl. akkor lehet értelme, ha az előformázott lap a jelenlegitől eltérő oszlopszámú kijelzőn lett formázva.
-d
Nem jeleníti meg a kézikönyvlapokat, hanem hibakereső (debugging) információkat ír ki.
-D
Megjelenít és hibakereső információkat is ad.
-f
Eegyenértékű a whatis paranccsal.
-h
Egy segítő üzenetet ír ki, majd kilép.
-k
Egyenértékű az apropos paranccsal.
-K
A megadott stringet minden kézikönyvlapon keresi. Figyelem: ez valószínűleg nagyon lassú lesz! Ajánlott legalább a fejezetet megadni. (Csak a hozzávetőleges becslés kedvéért: az én gépemen kb. 1 percig tart 500 lap végignézése.)
-m system
Egy másik kézikönyvlap készletet ad meg, megadott ,,system'' rendszernek megfelelően.
-p string
Megadja az előfeldolgozók sorozatát, amelyet az nroff vagy troff előtt futtatni kell. Nem minden installációnak van teljes előfeldolgozó-készlete. Az előfeldolgozók, és a jelölésükre szoláló betűk a következőek: eqn (e), grep (g), pic (p), tbl (t), vgrind (v), refer (r). Ez az opció felülbírálja a MANROFFSEQ környezeti változót.
-t
A /usr/bin/groff -Tps -mandoc parancsot használja a formázásra, és a kimenetet a standard kimenetre küldi. A /usr/bin/groff -Tps -mandoc kimenetét esetenként célszerű lehet néhány szűrőn keresztül átküldeni a nyomtatás előtt.
-w or -path
Nem jeleníti meg a kézikönyvlapokat, csak a formázandó illetve megjelenítendő fájlok neveit írja ki. Argumentum nélkül a standard kimeneten listázza a keresésre használt könyvtárakat. Amennyiben a manpath egy kötés (link) a man-ra, akkor manpath egyenértékű a man -path paranccsal.
-W
Ugyanaz, mint -W, csak egy fájlnevetírsoronként egyéb információk nélkül. Ez olyan burokparancsoknál hasznos, mint pl.
man -aW man | xargs ls -l


next up previous index
Következő: 15.77.5 ELŐFORMÁZOTT OLDALAK Fel: 15.77 man(1) Előző: 15.77.3 LEÍRÁS   Index

1999-09-17