next up previous index
Következő: 15.78.6 SZEKCIÓK Fel: 15.78 man(7) Előző: 15.78.4 BEVEZETÉS   Index

15.78.5 BETŰTÍPUSOK

A UNIX­világban több önkényes manual oldal formátum van, a néhányszáz létező Linux­specifikus manual oldal azonban meghatározza a mi szabványainkat: Függvényeknél az argumentumlista mindig dőlt betűvel szerepel, a VÁZLAT szekcióban is, aholis a függvény többi része félkövérrel szedett:
int myfunction(int argc,char **argv);
A fájl nevek mindig dőlt betűkkel szerepelnek (pl. /usr/include/stdio.h, kivéve a VÁZLAT szekciót, ahol a beágyazott fájlok félkövér betűkkel szedettek (pl. #include <stdio.h>). A speciális makrók, amik általában nagybetűsek, félkövér betűkkel szedettek (pl. MAXINT). Hibakódok listájának felsorolásakor a kódok félkövér betűkkel szedettek (ehhez általában a .TP makró használatos). Hivatkozás más manual oldalra vagy az aktuális manual oldal tárgyára félkövér betűkkel szedett. Ha a szekciószám is adott, az mindig Roman betűtípussal, szóközök nélkül szedett (pl. man(7)). A betűtípust, ­formát kiválasztó parancsok:
.B
Félkövér
.BI
Félkövér dőlt
.BR
Félkövér Roman
.I
Dőlt
.IB
Dőlt félkövér
.IR
Dőlt Roman
.RB
Roman félkövér
.RI
Roman dőlt
.SB
Kicsi félkövér
.SM
Kicsi

Hagyományosan minden parancsnak maximum hat argumentuma lehet, de úgy látszik a GNU verzió feloldotta ezt a korlátozást. Az argumentumokat egymástól szóközök választják el. Dupla idézőjelek használatával lehet szóközt tartalmazó argumentumot átadni. Az argumentumok közvetlenül egymás után, szóköz nélkül íródnak ki, így a .BR parancs használatával lehet egy félkövér szó után egy Roman írásjelet tenni.


next up previous index
Következő: 15.78.6 SZEKCIÓK Fel: 15.78 man(7) Előző: 15.78.4 BEVEZETÉS   Index

1999-09-17