next up previous index
Következő: 1.4 Biztonság Fel: 1. Előszó Előző: 1.2.0.0.10 Mennyire lehet a   Index


1.3 Megbízhatóság

Az operációs rendszer védett az alkalmazásokkal szemben, és képes arra, hogy a különböző felhasználók által futtatott különböző programokat is megvédje egymástól. Amennyiben egy program érvénytelen memóriacímet próbál megcímezni, az operációs rendszer leállítja a programot, és a memória tartalmát egy ,,core'' nevű fájlba írja (az aktuális könyvtárban), így utólag visszakereshető, hogy hol hibázott az alkalmazás.

Szoftverből tudja különböző RAID szinteken védeni a merevlemezen lévő adatokat.

A rendszerhez tartoznak olyan programok, amelyek segítségével lehetőségünk van hajlékonylemezekre, merevlemezekre, hálózati meghajtókra, szalagokra, optikai meghajtókra és CD-ROM-okra mentést végezni, és - szükség esetén - az adatokat visszaállítani. (Bővebben ebben a fejezetben.) A kliens és más szerver gépek működésének ellenőrzése is lehetséges.

A Linux fájlrendszerének kellene még fejlődnie, a naplózási képesség nagyot emelne a rendszer megbízhatóságán. De már erre is van kilátás, mert a Sun szabadon elérhetővé tette saját fájlrendszerének a forráskódját (amely természetesen rendelkezik ezen képességgel) - így várhatóan hamarosan a Linux is rendelkezhet ezzel a pozitívummal. Linus Torvalds ígérete szerint a 3.0 kernelsorozat már rendelkezni fog ezzel a képességgel - várhatóan 2000. harmadik negyedévében.
1999-09-17